Υγεία

Πώς θα αποφύγω τον πόνο στη μέση; , της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ο πόνος στη μέση είναι συνηθισμένο σύμπτωμα αλλά επηρεάζει δραματικά την ποιότητα της ζωής μας. Οκτώ στους δέκα θα πονέσουμε και μάλιστα με δική μας ευθύνη!

Καθημερινά καταπονούμε τη σπονδυλική μας στήλη, ανάλογα με το πώς καθόμαστε ή σηκώνουμε αντικείμενα. Είναι και η φυσιολογική φθορά του χρόνου. Η πρόληψη είναι το κλειδί…

Άσκηση. Όταν οι μύες είναι αδύναμοι, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους σπονδύλους στη σωστή τους θέση. Αυτή είναι η συνηθέστερη αιτία της οσφυαλγίας: για να ενδυναμώσουμε τους μύες μας απαιτείται άσκηση. Αν είμαστε ευλύγιστοι, είμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και είναι λιγότερο πιθανό να πονέσει η μέση μας.

Φυσιολογικό βάρος. Βοηθά να ελαφρύνουμε την πίεση που δέχονται οι σπόνδυλοι και η σπονδυλική στήλη. Τα επιπλέον κιλά αποτελούν τροχοπέδη στη σωστή στάση του σώματος, ιδιαίτερα αν δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα αλλά έχουν συσσωρευθεί στην περιοχή της κοιλιάς. Το κοιλιακό λίπος ενοχοποιείται και για σειρά ασθενειών και η καταπολέμησή του πρέπει ν’ αποτελεί προτεραιότητα.

Κακές συνήθειες. Το κάπνισμα συμβάλει στη γρηγορότερη απώλεια οστικής πυκνότητας και αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, άρα και προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη. Και η κακή στάση του σώματος, σε γραφείο, καρέκλα ή καναπέ, ταλαιπωρεί τη  σπονδυλική στήλη και προκαλεί προβλήματα σε μέση και αυχένα.

Μειώστε τα βάρη. Τσάντες, σακίδια, σακούλες των σούπερ μάρκετ, ταλαιπωρούν τη σπονδυλική στήλη. Αποφύγετε να μεταφέρετε βάρη μόνο από τη μία πλευρά κι αν πρόκειται να μεταφέρετε σακούλες, μοιράστε ομοιόμορφα το βάρος και στις δύο πλευρές του σώματος. Είναι πολύ βασικό να μάθετε στο παιδί, να μεταφέρει το απολύτως απαραίτητο βάρος στη σχολική του τσάντα γιατί αυτήν την  περίοδο διαμορφώνεται μυοσκελετικά. Ο λάθος τρόπος μεταφοράς της σχολικής τσάντας μπορεί να προκαλέσει από σκολίωση μέχρι κύφωση και λόρδωση.

Σωστές επιλογές. Μην στέκεστε όρθιοι για πολύ ώρα ούτε και να κάθεστε για ώρα σε μία συγκεκριμένη θέση. Μετακινηθείτε, περπατήστε και τεντωθείτε. Όταν κάνετε δουλειά γραφείου ανά δέκα λεπτά σηκωθείτε και περπατήστε για λίγο.  Μη σκύβετε για να σηκώσετε ένα αντικείμενο: λυγίστε τα πόδια και επιχειρήστε το με προσοχή. Αντίστοιχα κάντε διάλειμμα κάθε δέκα λεπτά αν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα ή αν σφουγγαρίζετε. Αν πρόκειται να σιδερώσετε, σηκώστε τη σιδερώστρα ανάλογα με το ύψος σας και τοποθετείστε το ένα πόδι σ’ ένα μικρό σκαμνί μπροστά. Χρησιμοποιείτε στο γραφείο υποπόδιο, κυρίως τα μικρά παιδιά. Αν δουλεύετε στον κήπο, καθίστε σ’ ένα σκαμνί και κάντε τις απαραίτητες εργασίες. Αν γονατίσετε, φροντίστε να προφυλάξετε τα γόνατά σας. Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μεταφέρετε αντικείμενα, είναι να τα αγκαλιάσετε με τη μία πλευρά τους του σώματός σας.

Ξεκουραστείτε. Ακόμη και οι μηχανές χρειάζονται διακοπή λειτουργίας, πολύ περισσότερο ο ανθρώπινος οργανισμός.

Ετήσια συνδρομή: 180 ευρώ Paradise SPA & GYM (εντός Ξενοδοχείου Amilia Mare-Paradise, 4ο χλμ Ρόδου-Καλλιθέας).  Εντός πακέτου:  Xαμάμ, τζακούζι, σάουνα, οργανωμένο γυμναστήριο, pilates, brazilian boost, strong zumba, bodypump. Τηλ: 22410-62481 & 22414-01519

PARADISE SPA & GYM-ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ (FULL PACK): 180 ΕΥΡΩ

Πότε να ανησυχήσω;

Αν ο πόνος «χτυπά» και στο πόδι. Αυτό σημαίνει ότι έχει ερεθιστεί κάποιο νεύρο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυϊκή αδυναμία, οπότε πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, ίσως με μαλάξεις φυσικοθεραπεία, διατάσεις κ.α

Περπάτημα με δυσκολία. Προειδοποιεί για ενδεχόμενη βλάβη σε κάποιο νεύρο, η οποία αν δεν αντιμετωπισθεί ίσως οδηγήσει σε μόνιμη αδυναμία.

Πρόβλημα ισορροπίας. Ο πόνος που συνοδεύεται από κακή ισορροπία κατά το περπάτημα καλό είναι να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται, π.χ με φυσικοθεραπεία.

Γαστρεντερικά ή ουρολογικά συμπτώματα. Ο πόνος σε συνδυασμό με ακράτεια ούρων/κοπράνων και μούδιασμα στην περιοχή της λεκάνης, ίσως προειδοποιεί  ιππουριδική συνδρομή, σπάνια πάθηση που συχνά απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Πυρετός, ρίγη ή νυχτερινή εφίδρωση. Αν ο πόνος στη μέση συνοδεύεται με αυτά τα συμπτώματα, ίσως ο οργανισμός αντιδρά σε κάποια λοίμωξη.

Πόνους στη μέση μπορεί να προκαλέσουν γυναικολογικά νοσήματα (σαλπιγγίτιδες, κύστες ωοθήκης κ.α), ουρολογικά νοσήματα (υπερτροφία προστάτη, άμμος ή κύστη στα νεφρά, ή και όγκος), όγκος στην κοιλιά ή μεταστατικοί όγκοι.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

SHARE
RELATED POSTS
Η ζωή μετά τη θεραπεία του καρκίνου μαστού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τι κρύβει μία λιποθυμία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Στα…χαρακώματα για τη χοληστερίνη!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.