Υγεία

Πώς θα αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί τους περισσότερους προκαλώντας τοπικά στην περιοχή  οίδημα και φλεγμονή.  Πώς προκαλείται και πότε πρέπει να επισκεφθούμε το γιατρό; Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο;

Αν  τα επεισόδια είναι συχνά μαζί με ισχυρούς πόνους και αιμορραγία, επισκεφθείτε το γιατρό, γιατί ενδεχομένως υπάρχει διαταραχή του γαστρεντερικού.  

Σε γενικές γραμμές η δυσκοιλιότητα κάνει την εμφάνισή της αν δεν λαμβάνουμε αρκετές φυτικές ίνες, αν έχουμε πρόβλημα στο έντερο ή στην ορθοπρωκτική περιοχή αν λαμβάνουμε ορισμένα φάρμακα (π.χ αντιόξινα που περιέχουν ασβέστιο ή ενώσεις αλουμινίου),  αν πιεζόμαστε (κατάθλιψη ή έντονο στρες) ή δε ασκούμαστε.  Ένοχες κρίνονται επίσης οι μονοφαγικές δίαιτες, η μη κατανάλωση φρούτων, ορμονικές διαταραχές  (εμμηνόπαυση κ.α) η αφυδάτωση,  νευρολογικές παθήσεις (Πάρκινσον, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α)  Αυτές οι διαταραχές μπορεί να επιβραδύνουν την κίνηση των κοπράνων μέσω του παχέος εντέρου, του ορθού ή του πρωκτού.

Τί να κάνω;

Η διατροφή είναι βασικό όπλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με φυσικό τρόπο. Καταναλώνουμε:

Πράσινα λαχανικά (αγκινάρα, μαρούλι, χόρτα, σπανάκι, κολοκυθάκια) Η αγκινάρα προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα ενώ το ωμό μπρόκολο παρέχει πολύτιμες φυτικές ίνες (αρκεί να το πλύνετε προσεκτικά) Πείτε ναι στο λάχανο ( ωμό  ή ο ζωμός του) γιατί περιέχει βιταμίνες Α, Β, C, θείο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Το πράσο: όχι μόνο καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα αλλά και  τα παράσιτα του εντέρου ενώ το σπανάκι είναι φυσικό καθαρτικό, που όμως δεν προκαλεί ερεθισμούς ή εθισμό όπως τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας. Καταναλώστε φυτικές ίνες, σε ίσες ποσότητες μέσα στη μέρα,  όχι μόνο μία φορά.

Φρούτα. Μούρα,  βατόμουρα, ακτινίδια, μύρτιλλα και φράουλες είναι πολύτιμα στη μάχη κατά της δυσκοιλιότητας. Τα αχλάδια αρκεί να είναι ώριμα γιατί τα άγουρα προκαλούν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Καταναλώσετε τα  ανάμεσα στα δύο κύρια γεύματα.  Και τα μήλα καταπολεμούν διάρροια, εντερικές διαταραχές αλλά και δυσκοιλιότητα.

Ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι ή ψωμί πολύσπορο. Το ψωμί ολικής άλεσης δεν περιέχει πολλά λιπαρά και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες.

Φασόλια και φακές. Τα όσπρια παρέχουν διπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών από κάθε άλλο λαχανικό.

Αποξηραμένα φρούτα.  Σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφίδες. Η σορβιτόλη που περιέχουν τα δαμάσκηνα αποτελεί «φυσικό καθαρτικό». Επιλέξτε τα αντί για γλυκό.

Σούπες λαχανικών.

Νερό. Άφθονο όλες τις εποχές του χρόνου. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για να καταπολεμήσουμε τη δυσκοιλιότητα.

Φρέσκοι χυμοί φρούτων και ξηροί καρποί.

Άσκηση. Έστω και ήπια, βοηθά στις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου.

Μείνετε μακριά από άσπρο ρύζιτηγανιτές πατάτεςεπεξεργασμένα έτοιμα φαγητά, κρεμμύδι, αλκοόλ και καφέ ενώ ενδιάμεσα της κατανάλωσης αμυλούχων καταναλώστε κρέας ή ψάρι.

Πριν χρησιμοποιήσετε φυτικά σκευάσματα κατά της δυσκοιλιότητας, συζητήστε το με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Γιατροσόφια για τη δυσκοιλιότητα

Βότανα και γιατροσόφια βοηθούν να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα.

Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Το πρωί, πριν καταναλώσετε οτιδήποτε.

Δύο κουταλιές λιναρόσπορο την ημέρα. Προσφέρει φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, πρωτεΐνες και μαγνήσιο.

Γιαούρτι με προβιοτικά. Πρωινό που ρυθμίζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Τσάι από πικραλίδα.  Δύο κούπες την μέρα: να είναι βιολογικής προέλευσης.

Μία κουταλιά καστορέλαιο. Προσθέστε στον πρωινό χυμό και θα  «κινητοποιήσει» το έντερό σας. Σε μικρή ποσότητα  είναι ασφαλές και με ταχύτατη δράση.

Ζεστό νερό αναμεμιγμένο με αποξηραμένα σύκα, χουρμάδες ή δαμάσκηνα. Πιείτε το υγρό όταν κρυώσει και καταναλώστε τα φρούτα.

Δύο κουταλιές μηλόξυδο σ’ ένα ποτήρι νερό. Πίνετε δύο φορές την ημέρα.

Σε μία κούπα καυτό νερό αναμίξτε φύλλα πράσινου τσαγιού (3 gr) και μία κουταλιά σούπας μέλι. Αφήστε τα φύλλα για δέκα λεπτά και πιείτε  το ζεστό μετά το γεύμα.

 

SHARE
RELATED POSTS
4η Φεβρουαρίου η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου
Γιατί μυρίζει το σώμα;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Ποιες τροφές ωφελούν τα δόντια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.