Υγεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κυστίτιδα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Διαβάστε εδώ τα άρθρα της Δρος Κατσώχη για την προστασία της καλής μας υγείας

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Περίπου οι μισές γυναίκες, θα εκδηλώσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κυστίτιδα. Η ουρήθρα τους είναι μικρότερη των ανδρών και έτσι, τα μικρόβια φτάνουν ταχύτερα στην κύστη. Αντιμετωπίζεται άμεσα και ριζικά: αν όμως την αμελήσουμε, είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στα νεφρά.

Τα συμπτώματα αυτής της φλεγμονής του ουροποιητικού συστήματος είναι συγκεκριμένα: αίσθηση καψίματος ή οξύ πόνου κατά την ούρηση, πίεση και πόνο πολύ χαμηλά στην κοιλιά αλλά και συχνή επιθυμία να επισκεφθείτε την τουαλέτα. Ωστόσο, αν και πηγαίνει στην τουαλέτα,  βγάζει λίγα ούρα. Δεν αποκλείεται η ασθενής να εμφανίσει και δέκατα πυρετού. Καμιά φορά τα ούρα είναι δύσοσμα ή έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα επειδή περιέχουν αίμα. Και τα παιδιά κάτω των πέντε ετών μπορεί να εμφανίσουν κυστίτιδα, μόνο που τα συμπτώματα είναι λιγότερο σαφή: αδυναμία, ευερεθιστότητα, μειωμένη όρεξη και τάση για έμετο.

Την κυστίτιδα προκαλεί συνήθως, κάποια ουρολοίμωξη. Ορισμένες γυναίκες, μπορεί να εμφανίσουν έως και πέντε επεισόδια τον χρόνο.   Ένα μικρόβιο πέρασε στην ουροδόχο κύστη διαμέσου της ουρήθρας, βρήκε  τις κατάλληλες συνθήκες, πολλαπλασιάστηκε και προκάλεσε φλεγμονή. Αυξημένες πιθανότητες κυστίτιδας έχουν γυναίκες σεξουαλικές ενεργές, όσες βρίσκονται σε εμμηνόπαυση αλλά και οι έγκυες: οι δύο τελευταίες κατηγορίες, υφίστανται αμφότερες  ορμονικές αλλαγές, που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης της ουροδόχου κύστης. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους (ενοχοποιούνται κυρίως τα διαφράγματα που περιέχουν σπερματοκτόνα). Στον άνδρα, ο  διογκωμένος προστάτης εμποδίζει την πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης. Και ο καθετήρας μπορεί να προκαλέσει βλάβες, που θα αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η κυστίτιδα αν δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να προκαλέσει πυελονεφρίτιδα, φλεγμονή των νεφρών η οποία συνοδεύεται από πόνο στα νεφρά και πυρετό. Είναι σοβαρή ασθένεια και συνήθως απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης.

Πώς θα προφυλαχθώ;

Άφθονο νερό. Πίνετε τουλάχιστον έξι-οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Η ούρηση απομακρύνει τα μικρόβια.

Προσοχή μετά τη σεξουαλική επαφή. Να πλένεστε εξωτερικά και να ουρείτε για ν’ αδειάσει η ουροδόχος κύστη και να “ξεπλυθούν” τα βακτηρίδια που μπορεί να έφτασαν στην ουρήθρα. Μετά την ούρηση, σκουπίζεστε με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω.

Κατάλληλα εσώρουχα. Να είναι βαμβακερά και άνετα.

Επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα. Έτσι, η λοίμωξη θα υποχωρήσει ευκολότερα.

Παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Βελτιώνουν την συμπτωματολογία.

Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή. Προέχει η αποθεραπεία σας.

Αποφύγετε αρωματισμένα προϊόντα μπάνιου και ντους. Μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και να μειώσουν τις φυσικές άμυνες στην ευαίσθητη περιοχή.

Καθαρό νερό σε πισίνες και θάλασσα. Αν μάλιστα έχετε ευαισθησία, πλένεστε με νερό και αλλάζετε μαγιό, αμέσως μετά το μπάνιο σε πισίνα ή στη θάλασσα.

Ναι στη βιταμίνη C. Μειώνει  τον κίνδυνο των ουρολοιμώξεων καθιστώντας τα ούρα πιο όξινα, με αποτέλεσμα να εξαλείφονται τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη.

Ναι στα κράνμπερι. Είναι εξίσου βοηθητικά.

Θεραπεία

Μία ουρολογική εξέταση, θα δώσει την απάντηση για το αν έχετε κυστίτιδα. Πριν δώσετε τα ούρα πλυθείτε καλά εξωτερικά και σκουπιστείτε: αποφύγετε να συλλέξετε ούρα από την αρχή της ούρησης: δώστε δείγμα από τα ενδιάμεσα ούρα, κατά προτίμηση, τα πρώτα πρωινά. Αν οι υποψίες σας επιβεβαιωθούν, η πρώτη απάντηση της γενικής ούρων, θα δείξει την ύπαρξη πυοσφαιρίων και μικροοργανισμών. Η καλλιέργεια ούρων, που δίνει αποτελέσματα σε 2 με 3 μέρες, υποδεικνύει ποιο μικρόβιο είναι υπεύθυνο για τη φλεγμονή ενώ το αντιβιόγραμμα αποκαλύπτει ποια αντιβιοτικά μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν το μικρόβιο.

Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τον γιατρό, μόλις αντιληφθείτε ότι σας ταλαιπωρούν ένοχα συμπτώματα.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά 210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

SHARE
RELATED POSTS
Καρκίνος μαστού: η μάχη δεν τελείωσε!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ψυχιατρική: “Εγκλήματα” σε καιρό ειρήνης, του Δρ Αναστάσιου Πλατή
Από τη θάλασσα στο τραπέζι μας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.