Πόρτα στον Κόσμο

Πόλεμος και ηγεμονία, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

Η Αμερική είναι χωροχρόνος. Οι ΗΠΑ υπάρχουν και δρουν ως μια διαχρονική απεδαφικοποιημένη ηγεμονία. Όπου πάει και από όπου φεύγει ο αμερικανικός στρατός (με ή χωρις συμμάχους) δημιουργείται χάος. Ένας 20ετής «περιορισμένος» εδαφικά και χρονικά δεσποτισμός στο Αφγανιστάν ισως το μόνο που κατάφερε ήταν να λιπαίνει τους ιμάντες της διεθνούς οικονομίας.

Σκοτώνεται κόσμος στο Αφγανιστάν για λόγους που δεν χωράνε στα μικροαστικά μυαλά μας. ΙSIS, Ταλιμπάν και άλλες φατρίες και φυλές, έχουν πάτρωνες τις περιφερειακές δυνάμεις. Για λόγους που κανείς δεν ξέρει στην πραγματικότητα.

Αυτό είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι αυτό που δεν ξέρουμε, αυτό το «διεθνές ασυνείδητο» που πάντα εμφανίζεται ως θέατρο πολέμου, ως εργαστήρι γεωπολιτικών αναταραχών και ζυμώσεων στη διεθνή αρένα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Και λέω ασυνείδητο γιατί «δουλεύει» έξω από την ανθρώπινη συνείδηση, μακριά από την ουμανιστική σύλληψη των πραγμάτων.

Η ανθρωπότητα πορεύεται με αυτό το μοτίβο, με αυτό το μόνιμο συμπεριφορικό παίγνιο των ισχυρών που στηρίζουν ή αποτρέπουν πολέμους ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Και «ισχυροί» δεν είναι πλέον μόνο οι γνωστές ηγεμονίες των ΗΠΑ, της Κινας, της ΕΕ ή της Ρωσίας.

Η δύναμη της θρησκείας, το εμπόριο, η ενέργεια, οι πρώτες ύλες, αποτελούν φορτία ισχύος που πολλαπλασιάζονται μέσω της εκθεσιακής αξίας της πληροφορίας στο Διαδίκτυο: βλέπουμε τους νεκρούς και τους πρόσφυγες και ζούμε μια προσομοίωση πολέμου. Βλέπουμε και ακούμε τους βομβαρδισμούς και δεν ξέρουμε ποια πλευρά χτυπάει ποιους.

Αυτή η συσκότιση συμβαίνει πάντα εντός του παγκόσμιου ασυνείδητου, εντός μιας υπερεθνικής ροής συμβάντων στον χωροχρόνο. Όλα εξηγούνται και όλα μοιάζουν ανεξήγητα. Τελικά ομως κάθε φορά οι νεκροί( Αφγανοί, Σύριοι, Κούρδοι, κ.α) είναι αυτοί που δεν θα μάθουν ποτέ γιατί έχασαν τη ζωή τους και οι πρόσφυγες γιατί έχασαν τα σπίτια τους…

CATERING-ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΓΑΜΟΙ-ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 5085133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

 

SHARE
RELATED POSTS
28-20013716291210s.jpg
Στις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας για την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit
Ευχές από την γιορτινή Νέα Υόρκη!, του Γιώργου Σαράφογλου
Homo Anhedonicus (Ανηδονικός άνθρωπος), του Ηλία Καραβόλια 

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.