Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στον Κόσμο

Πυρηνικές Συμμαχίες: Η κορύφωση του ανθρώπινου παραλογισμού, του Δρ Ευάγγελου Στεργιούλη

Spread the love

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας.

Φωτογραφία άρθρου: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάνει δηλώσεις για την οικονομία στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, στην Ουάσινγκτον/ Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσφατη πυρηνική συμμαχία που αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, σηματοδοτεί την απαρχή σημαντικών εξελίξεων για το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά και το μέλλον του ίδιου του πλανήτη.

Το επόμενο βήμα είναι ενδεχομένως η δημιουργία μιας άλλης πυρηνικής συμμαχίας με Ρωσία και Κίνα στον αντίποδα της Αμερικανο-Βρετανικής, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πολεμικο κάδρο και να τεθούν οι βάσεις για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο με ανταλλαγή πυρηνικών κεφαλών αυτή τη φορά, έτσι ώστε να επέλθει η πλήρης και ολοκληρωτική καταστροφή της ζωής στον πλανήτη.

Ο άνθρωπος, λοιπόν,  το «έλλογο» ον κατά τον Αριστοτέλη, συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απερισκεψία, χωρίς ηθική και χωρίς κανένα απολύτως σεβασμό στην υπέρτατη αξία της ζωής.

Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους και αμέτρητες περιφερειακές πολεμικές συγκρούσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον, δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, φτώχεια, πείνα και ανθρώπινη δυστυχία,  ο άνθρωπος επαναλαμβάνει με μαθηματική ακρίβεια την καταστροφική του πορεία στον ρου της Ιστορίας.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού μοιάζει να ακολουθεί δραματικά το πνεύμα της αρχαιοελληνικής σκέψης στο πλαίσιο της  συμπαντικής νομοτέλειας «ύβρις→άτις→νέμεσις→τίσις» που οδηγεί τελικά στην ολοκληρωτική ανθρώπινη τραγωδία.

Έχοντας σαφώς υπερεκτιμήσει τις ανθρώπινες και πεπερασμένες δυνατότητες του και χωρίς να έχει διδαχθεί από τα τραγικά λάθη του παρελθόντος οι πληγές των οποίων παραμένουν ανοικτές ακόμη και σήμερα, ο «σύγχρονος» άνθρωπος συνεχίζει ακράδαντα την προκλητική, αλαζονική και υπεροπτική του συμπεριφορά πού υποθηκεύει το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Παρά την τεχνολογική πρόοδο, ο ανθρώπινος πολιτισμός του 21ου αιώνα μ.Χ αμφισβητείται ευρέως δεδομένης της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής και της ανθρώπινης εξαθλίωσης που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ως αποτέλεσμα της διαρκούς ανθρώπινης απερισκεψίας.

Και, βέβαια, η μονομερής υλιστική εξέλιξη της ανθρώπινου πολιτισμού σε βάρος της πνευματικής και ηθικής ανθρώπινης υπόστασης, έχει ήδη αποδειχθεί καταστρεπτική με την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής και με την παρουσία νέων ασθενειών και πανδημιών που κυριολεκτικά μαστίζουν την ανθρωπότητα.

Είθε η λογική να πρυτανεύσει στο «έλλογο» ον, έστω και την τελευταία στιγμή, πριν την έλευση της… Τίσεως, δηλαδή, πριν την ολοκληρωτική συντριβή και καταστροφή του ανθρώπινου είδους ως αποτέλεσμα του ατέρμονος ανθρώπινου παραλογισμού.-

SHARE
RELATED POSTS
Εργ-άσημη, του Γιάννη Πανούση
Γκράφιτι-μήνυμα σε 50 κτίρια στην «πόλη των σκουπιδιών», της Μαρίας Καρχιλάκη
Η ιστορία της Κόκκινης Πόλης, του Σταύρου Θεοδωράκη
Έγκλημα στην Αίγινα: 2+1 ερωτήσεις, του Σταύρου Θεοδωράκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.