Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Προτού την πύλη του στρατοπέδου διαβείς, άκουσε κι αυτά, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Μου λες ότι κρατάς στα χέρια σου από προχθές την ‘Πρόσκληση Στρατευσίμων 2022 ΣΤ/ΕΣΣΟ και ετοιμάζεσαι να καταταγείς στον Ελληνικό Στρατό’. Ταυτόχρονα με την περηφάνια που λες ότι σε διακατέχει, κι ένας φόβος καθημερινά σε περιλούει επειδή δεν αισθάνεσαι έτοιμος να ενταχθείς στην νέα σου πραγματικότητα. Ζητάς την προσωπική μου γνώμη και εάν θα μπορούσα να σε συμβούλευα σχετικά με το πέρασμα από την μια σου ζωή – την πολιτική – σε αυτήν του στρατού, προτού την πύλη του διαβείς. Εγκαταλείπεις, μου λες,  τους φίλους σου και σαν φτερό στον άνεμο ρίχνεσαι μεταξύ αγνώστων. Από τούδε και στο εξής, ισχυρίζεσαι, ότι αποκόπτεται άγαρμπα ο ομφάλιος λώρος που σε συνέδεε με τα στενά σ’ εσένα πρόσωπα, την οικογένειά σου, και τρέμεις που δεν θα έχεις την καθημερινή τους παρουσία δίπλα σου. Υπερβολές, θα σου ‘λεγα. Εσύ να ξέρεις ότι έχεις έναν και μόνο προορισμό: να υπηρετήσεις την Πατρίδα, η δε οικογένειά σου καλείται φίλε να προσαρμοστεί στα νέα της δεδομένα και περήφανη να νοιώθει ότι εσύ θα την εκπροσωπείς επάξια για όσο χρόνο απαιτηθεί. Να μην ακούς των ‘ειδημόνων’ τις γνώμες που παριστάνουν πως τα ξέρουν όλα. Αγνόησέ τους, θα σου πω εγώ, για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο. 

Και φιλίες καινούργιες στο στρατό θ’ αποκτήσεις, και τις αγγαρείες μαζί με τους άλλους φαντάρους θα τις διεκπεραιώνεις, και στο Κ.Ψ.Μ. (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδος) θα ρίχνεις τις ζεμπεκιές σου, αλλά ειδικά εσύ που είσαι και γνώστης της κιθάρας και του τρομπονιού – στον Στρατό να ξέρεις προτιμούνται αυτές οι δεξιότητες – σε βλέπω την μπάντα να οργανώνεις. Αν και σήμερα άρδην έχουν αλλάξει τα πολιτικά  πράγματα συγκριτικά με την εποχή που υπηρέτησα εγώ (προς την ‘Δύση’ της Χούντας), σε συμβουλεύω πάντως να προσέξεις – εάν αυτό σου απαιτηθεί, αν και πιστεύω πως έχουν καταργηθεί σήμερα αυτές οι ‘μέθοδοι’ – στην συμπλήρωση του ‘Ατομικού Δελτίου’. Να μην ‘ψαρώσεις’ εάν σου πουν κάποιοι λοχίες ή δεκανείς ότι ‘τα γνωρίζουν όλα για ‘σένα από τον παπά, τον δάσκαλο και την κοινότητά σου’, να ξέρεις πως μπλόφα θα είναι. Έτσι τους πίστεψα κι εγώ με αποτέλεσμα να υποστώ επτά δυσμενείς μεταθέσεις, και από ΥΕΑ (Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός) που προοριζόμουν, έλαβα τελικώς την ειδικότητα του απλού (Διαβιβαστή) φαντάρου, χωρίς βέβαια αυτή η βίαιη αλλαγή να με επηρεάσει στο ελάχιστο. 

Λένε πως ο στρατός καταλήγει σε μια γλυκιά ανάμνηση. Αλήθεια είναι αυτό. Σε νοσταλγία θα σου έλεγα εγώ των ξένοιαστων ημερών της θητείας. Το ατσάλωμα της πειθαρχίας και της υπομονής, το ‘δέσιμο’ του σώματος και – γιατί όχι – της προσωπικότητας εξαρτώνται σε αρκετό βαθμό από τις θεωρητικές αλλά και πρακτικές ασκήσεις στις οποίες θα υποβληθείς φίλε, κι αυτό μη το ξεχνάς. Έσω ψύχραιμος λοιπόν, κουρέψου από τώρα – ευκαιρία σου δίνεται ν’ απαλλαγείς κι απ’ αυτή τη μαλλούρα νοιώθοντας την κεφαλή να ξαλαφρώνει – χαρτζιλικώσου,  και με το φρόνημα υψηλό όταν έρθει η ημέρα της κατάταξης να ξέρεις ότι θα είμαι έξω από την πύλη του στρατοπέδου για να σου σφίξω το χέρι. Εξ’ άλλου, μέχρι τον Νοέμβριο έχουμε αρκετά χρονικά περιθώρια, φίλε. Και στην ορκωμοσία να είσαι σίγουρος ότι θα τα πούμε. Μόνο να μου πεις εάν εξακολουθείς να σου αρέσουν οι τρούφες ή θα προτιμούσες καλύτερα ένα κουτί φρεσκότατες τάρτες; 

Εμπρός μαρς, Βασίλη! 

Η κατάταξη

Στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής

Μουσική: Βαγγέλης Κορακάκης

Ερμηνεία: Κώστας Αντωνόπουλος

Τίτλος δίσκου: Σε στρατόπεδα και πλοία

Έκδοση δίσκου: 1985

Εταιρία: LYRA

     

SHARE
RELATED POSTS
Επιστροφή στη θάλασσα, του Στάθη Παναγιωτόπουλου
Καλός Νοέμβριος με 12 προϋποθέσεις, του Κωστή Α.Μακρή
Χειροκρότημα, της Αναστασίας Φωκά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.