Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Προτεραιότητα η συμμετοχή των νέων στα Δημοτικά Δρώμενα, του Αθανάσιου Βυρίνη

Spread the love

Ο Αθανάσιος Βυρίνης είναι Εκπαιδευτικός και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη ΝΕΑ ΜΕΡΑ και επικεφαλής τον Στράτο Καρίκη

Η πολιτεία αντιλαμβάνεται ότι οι νέοι έχουν ώριμη σκέψη και άποψη και τους δίνει τη συνταγματική δυνατότητα πλέον, να ψηφίζουν  από τα 17 χρόνια. Αναμφισβήτητα, η πληροφόρηση και η τεχνολογία δίνει την ευκαιρία στο νέο να ενημερώνεται, να διαμορφώνει άποψη, κρίση και να μετέχει ενεργά στα δρώμενα της τοπικής του κοινωνίας.

Ωστόσο, ούτε το σχολείο γαλουχεί τους έφηβους ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση, ούτε οι τοπικοί και πολιτειακοί άρχοντες έχουν δώσει βαρύνουσα σημασία σε μια «δημοκρατική ανατροφή» της νεολαίας που έχει απώτερο στόχο την ομαλή διαδοχή στην επόμενη γενιά. Γενιά  στην οποία κληροδοτείται αυτός ο τόπος.

Στο πλαίσιο  του ουσιαστικού ρόλου που επιβάλλεται να διαδραματίζουν οι Νέοι μας, αλλά και τις ευκαιρίες που τους δίνονται, στην επόμενη μέρα της νέας δημοτικής αρχής και κατ’ επέκταση στην τοπική μας κοινωνία, αφουγκράζομαι την αναγκαιότητα οι Νέοι:

—να συμμετέχουν ενεργά στην κατάθεση απόψεων και προβληματισμών

—να ασκούν γόνιμη κριτική

—να πραγματοποιούν νεανικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις

—να μετέχουν σε πολυπολιτισμικές συναντήσεις και δράσεις

να καλλιεργούν περιβαλλοντική συνείδηση

Με ευαισθησία στα θέματα που απασχολούν τους Νέους, τόσο εκπαιδευτικά όσο και κοινωνικά, μέσα από την πολύχρονη επαφή μου μαζί τους,  αλλά και με σεβασμό στη δική τους οπτική, προτείνω:

τη συνάντηση του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, σε τακτική βάση, με τους προέδρους-εκπροσώπους των 15μελών όλων των σχολείων

—την παρακολούθηση δημοτικών συμβουλίων

—την καθιέρωση διεξαγωγής Εφηβικού Δημοτικού Συμβουλίου

—την από κοινού λήψη αποφάσεων που αφορούν στους ίδιους.

Με γνώμονα την ελεύθερη έκφραση της γνώμης των εφήβων και προσδίδοντας ουσιώδη σημασία, στην ομαλή παράδοση της σκυτάλης στους αυριανούς ενεργούς Πολίτες και πολιτικούς, έχουμε χρέος να στοχεύουμε στη μετάγγιση εμπειριών, αλλά και στην άντληση νέων ιδεών, σε ένα συγκερασμό εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης γενεών.

Παράλληλα, επιβάλλεται να τους καλλιεργούμε τη συμμετοχικότητα και τη συνεργασία σε μια κοινωνία  πολλαπλών απαιτήσεων, αλλά και προοπτικών.

«Οι κοινωνίες στηρίζονται στους μεγάλους, αλλά ελπίζουν στους νέους», έλεγε ο Κ.Τσάτσος.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μια οπισθοδρομική κομπανία που παριστάνει την κυβέρνηση, του Γιάννη Σιδέρη
Το παραμύθι “Ένα στραγάλι πήρε τον κατήφορο…” αφηγείται ο Γρηγόρης Βαλτινός-Δευτέρα 4 Μαρτίου, στο Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων-Μεταφραστών Ρόδου
Αντί της καθιερωμένης Χριστουγεννιάτικης ιστορίας για τους φίλους μου, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.