Υγεία

Προλάβετε την μυκητίαση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Κοκκινίλα, ξεφλούδισμα ανάμεσα στα δυο μικρά δάχτυλα των ποδιών, νύχια παχιά και εύθραυστα με άσπρες ή κίτρινες  κηλίδες πάνω τους, φυσαλίδες στα πέλματα και φαγούρα. Αυτά είναι τα κλασσικά συμπτώματα τα οποία προειδοποιούν ότι έχετε προσβληθεί από μύκητες και πρέπει να τους αντιμετωπίσετε!

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά

 

Η συγκεκριμένη λοίμωξη πρέπει ν’ αντιμετωπισθεί άμεσα με την κατάλληλη θεραπεία, διαφορετικά θα προσβάλει όλα τα νύχια του ποδιού, με πιθανότερη εξέλιξη την απώλειά τους.  Το χρώμα που θα αποκτήσει το νύχι μετά την προσβολή του από τον μύκητα, καθορίζει και το είδος της μυκητίασης. Παράλληλα μπορεί ν’ αυξηθεί το πάχος του νυχιού ή να γίνει εύθραυστο. Συνηθέστερα δεν προσβάλλονται όλα τα νύχια κάθε ποδιού αλλά ένα δύο: αν προσβληθούν όλα, γι’ αυτό μπορεί να ενοχοποιείται άλλη πάθηση: για παράδειγμα λειχήνες ή ψωρίαση. Δεν είναι απίθανο, η ονυχομυκητίαση συνυπάρχει με μυκητίαση που θα εμφανισθεί στο πέλμα. Το 30% των μυκητιάσεων είναι ονυχομυκητιάσεις. Οι μύκητες διακρίνονται σε τριχόφυτα, επιδερμόφυτα και μικρόσπορα.

Γενικά, όποια αλλαγή στο χρώμα, στην ανθεκτικότητα και στην όψη των νυχιών πρέπει να μάς ανησυχήσει γιατί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αποτελεί «καθρέφτη» της υγείας του οργανισμού μας: μπορεί να σηματοδοτεί δερματολογική ή άλλη πάθηση, για άνδρες και γυναίκες.

Το…σκοτάδι δηλαδή τα κλειστά παπούτσια που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει αλλά και η υγρασία – όταν δεν τα σκουπίζουμε επιμελώς μετά το ντους ή το κολύμπι, θρέφουν τους μύκητες, που δεν είναι παρά μικροοργανισμοί που έχουμε όλοι μας αλλά στη συνέχεια αν οι συνθήκες ευνοούν, παίρνουν άλλον…δρόμο.

Τα πέλματα διαθέτουν 25.000 αδένες εφίδρωσης και αν δεν είμαστε σχολαστικοί με την προσωπική υγιεινή μας, τότε ανοίγουμε την πόρτα στους μύκητες.

Τί να κάνω;

Όχι στην υγρασία. Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε προσεκτικά τα πόδια μας μετά το μπάνιο, ιδιαίτερα εποχές που πρέπει να φορέσουμε αμέσως μετά κλειστά παπούτσια.

Δεν περπατάμε ξυπόλητοι. Πόσο σίγουροι είστε ότι έχουν απολυμανθεί προσεκτικά το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το πάτωμα του σπιτιού στο οποίο φιλοξενείστε; Στα ταξίδια και τις μετακινήσεις σας, έχετε πάντα στη βαλίτσα σας κι ένα ζευγάρι παντόφλες. Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε ντους, πισίνες ή αποδυτήρια γυμναστηρίων.

Απολύμανση. Το χλώριο είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχός σας όταν απολυμαίνετε τα είδη υγιεινής του σπιτιού σας.

Προσωπικά είδη υγιεινής. Μην ανταλλάσσετε πετσέτες, ούτε καν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας.

Ψάθα και πετσέτα. Τα απαραίτητα αξεσουάρ αν επισκεφθείτε μία παραλία. Πλένουμε καθημερινά το μαγιό μας με σαπούνι και νερό.

Κατάλληλα παπούτσια. Να μην είναι κλειστά και στενά, να αερίζονται με επάρκεια και να μην φοράτε συνεχώς το ίδιο ζευγάρι. Με τα αθλητικά φοράμε βαμβακερές κάλτσες γιατί οι συνθετικές δεν επιτρέπουν στο πόδι να αερίζεται σωστά. Κι αν προσβληθήκατε από μύκητες, πετάξτε αμέσως τα παπούτσια που φορούσατε!

Για τα πόδια που ιδρώνουν.  Επιλέξτε με την συμβουλή δερματολόγου αφιδρωτικά αποσμητικά, ειδικές λοσιόν και απορροφητικά σκευάσματα.

Διαβητικοί. Πρέπει να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους γιατί κινδυνεύουν περισσότερο από τους μύκητες αν το σάκχαρο είναι αρρύθμιστο.

Προσοχή στην περιποίηση των νυχιών. Τα εργαλεία με τα οποία θα σας κάνουν μανικιούρ και πεντικιούρ πρέπει να είναι προσεκτικά αποστειρωμένα και ο επαγγελματίας έμπειρος για να μην προκαλέσει τραυματισμούς.  Υπάρχει η λάθος άποψη ότι σε περίπτωση ονυχομυκητίασης, δίνει λύση το να αφαιρεθεί χειρουργικά. Ο δερματολόγος θα αποφασίσει την θεραπεία που πρέπει ν’ ακολουθηθεί.

Είδη μυκητίασης

Περιφερική ονυχομυκητίαση.  Αρχικά προσβάλει το ελεύθερο άκρο του νυχιού και στη συνέχεια επεκτείνεται στο υπονύχιο.

Λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση. Το νύχι γίνεται λευκό και αδιαφανές.

Εγγύς υπονύχια ονυχομυκητίαση. Αρχικά προσβάλει το νύχι κοντά στο πετσάκι.

Καντιντιασική ονυχομυκητίαση. Την προκαλεί  ο μύκητας Candida albicans και η βλάβη μπορεί να οδηγήσει και σε φλεγμονή με πόνο και οίδημα στο περιονύχιο.

SHARE
RELATED POSTS
Ύπνος o ακριβοθώρητος!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Σκέψεις για μια καλύτερη ζωή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η Ακτινοθεραπεία ασφαλής λύση στον ανεγχείρητο καρκίνο του νεφρού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.