Πόρτα στην Ελπίδα

Ποιος είπε πως δεν αγαπάει τον Μπραμς;, της Ελπίδας Νούσα

Spread the love

Η μακριά γενειάδα του, το εκτεταμένο πρικοίλι και γενικά η “άκομψη” παρουσία του σε διάφορες φωτογραφίες δημιουργούν την εικόνα ενός συνθέτη ατημέλητου, που αδιαφορούσε παντελώς για την εμφάνισή του.

Ένα ευτράπελο περιστατικό αναφέρει πως ο Μπραμς κατά τη διάρκεια διεύθυνσης ενός έργου του, κόντεψε να του πέσει το παντελόνι καθώς είχε ξεχάσει να φορέσει τις τιράντες συγκράτησής του!!!

Λοιπόν:

-“Αγαπάτε τον Μπραμς, αγαπητοί Πορταΐτες;”

Μη βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, καθώς σάς έχω επιχειρήματα για το αντίθετο!

“Πιστεύω στον Μπαχ, τον Πατέρα… στον Μπετόβεν, τον Υιό… και στον Μπραμς, το Άγιο Πνεύμα της μουσικής”, συνήθιζε να λέει ο μαέστρος και συνθέτης Χανς φον Μπύλοβ…

Μπορεί ο συνθέτης να αδιαφορούσε για την εμφάνισή του, όμως σίγουρα το έργο του αποτελούσε κύριο μέλημά του…
Το έργο του διακρίνεται για την ελευθερία, την αγάπη στη ζωή, τη φύση και τις ομορφιές της.Κυρίως όμως διακρίνεται για την προσήλωση στην παράδοση και στον απλό, αυθεντικό, γνήσιο άνθρωπο!

Το 1848, Ούγγροι πρόσφυγες Ρομά ήρθαν στο Αμβούργο, αναζητώντας καταφύγιο από τη βάναυση καταστολή της επανάστασής τους από τους Αυστριακούς.

Ο Μπραμς αγάπησε τη ζωηρόχρωμη λαϊκή μουσική και τους χορούς τους κι εμπνεύστηκε απ’ αυτή διάφορες συνθέσεις, όπως οι “Ουγγρικοί Χοροί”.

Ο Μπραμς ανακάλυψε τον ενθουσιασμό της ουγγρικής παραδοσιακής μουσικής στα νιάτα του από έναν  Ούγγρο βιολονίστα, που όταν κάποια χρόνια αργότερα δούλεψε μαζί του συνοδεύοντάς τον στο πιάνο, εξοικειώθηκε με τα τσιγγάνικα ακούσματα και τους αυθεντικούς χορούς των Ρομά τόσο, ώστε ν’ αρχίσει τη σύνθεση αυτής της Συλλογής Χορών.

Ο πιο δημοφιλής είναι ο 5ος Ουγγρικός χορός, που βασίζεται σε ένα τραγούδι, μια μελωδία τσάρντας* (παραδοσιακή Ουγγρική μελωδία και ομώνυμος χορός που χορεύεται από ζευγάρια).

Ξεχωρίζει για τη γρήγορη, ενεργητική μελωδική του γραμμή, που εξ αρχής, μιμείται το άστατο πνεύμα της λαϊκής μουσικής των Ρομά, με το τέμπο να συρρικνώνεται σε κάποια σημεία, δίνοντας χρώμα νωχελικό, που όμως απότομα επανέρχεται περισσότερο φρενήρες!

“Αγαπάτε, λοιπόν, τον Μπραμς;”

Είμαι σίγουρη πως μετά την ακρόαση η απάντηση θα βγει αβίαστα και θα’ναι φυσικά θετική:

-ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!”

Ελπίδα Νούσα

SHARE
RELATED POSTS
bessi_smith.jpg
Μπέσσυ Σμιθ: η Αυτοκράτειρα των Μπλουζ, της Ελπίδας Νούσα
“Υπάρχουν Αγάπες”, της Ελπίδας Νούσα
Ναζίμ Χικμέτ: «Τι όμορφο είναι να ζεις…», της Ελπίδας Νούσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.