Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Ποιος ακούει τα Εξάρχεια;, του Σταύρου Θεοδωράκη

Spread the love

Ακούει κανείς από την κυβέρνηση τις φωνές απόγνωσης των κατοίκων των Εξαρχείων;

Διαβάστε:
«Μετά την 17η Νοέμβρη και την 6η Δεκέμβρη, τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ.

– Εκατοντάδες κουκουλοφόροι κάθε εθνικότητας, εισέβαλαν σε σπίτια και πολυκατοικίες, σπάζοντας πόρτες, καταστρέφοντας, βανδαλίζοντας, τρομοκρατώντας, κλέβοντας και ανάβοντας φωτιές σε ταράτσες.

– Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες κάηκαν ολοσχερώς.
– Υποδομές, πεζοδρόμια, καρτοτηλέφωνα, πινακίδες, φανάρια, κάδοι, περιφράξεις, κολώνες, ζαρντινιέρες, εξοπλισμός σχολείων και τοίχοι νεοκλασικών κτιρίων, ισοπεδώθηκαν από την καταστροφική μανία των βανδάλων.

– Οι ληστείες και οι κλοπές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

– Εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών διενεργούνται έξω από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, πεζοδρόμους, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πεδίον του Άρεως, το λόφο του Στρέφη, την οδό Μεσολογγίου, την πλατεία Εξαρχείων.

– Οι παράνομες καταλήψεις δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων αντί να μειώνονται, αυξάνονται και πληθύνονται.

– Τα καταστήματα της γειτονιάς μας καταστρέφονται οικονομικά και το ένα μετά το άλλο κλείνουν.

– Κάθε έκφραση διαφορετικότητας και ελεύθερου πολιτικού λόγου, πνίγεται από την κυριαρχία της τοπικής «εξουσίας» και επικρατεί ρατσισμός απέναντι σε κάθε τι που λογίζεται ως «αστικό» και «μικροαστικό».

– Τα παιδιά μας δεν μπορούν να παίξουν στη γειτονιά τους. Είναι φυλακισμένα στα σπίτια, πίσω από σιδερόφρακτες πόρτες και κάγκελα που θυμίζουν φυλακές ασφαλείας. Είναι εγκλωβισμένα σε τρεις Παιδικούς Σταθμούς, δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά σχολεία, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο…

– Η απουσία της οργανωμένης Πολιτείας είναι απόλυτη. Δημόσιες υπηρεσίες και συγκοινωνιακές γραμμές αποσύρονται (…)».

Από την μία λοιπόν οι πολίτες των Εξαρχείων και από την άλλη ο κ.Τσίπρας που επιμένει ότι ο Δεκέμβρης δεν είναι μόνο μολότοφ και καταστροφές αλλά και «εκατοντάδες πολύμορφες συμμετοχικές δράσεις σε όλη τη χώρα». Που τις είδε;

Τον προκάλεσα και χθες στη Βουλή να μας πει έστω και μια «πολύμορφη συμμετοχική δράση» που γεννήθηκε από τις στάχτες, τις καταστροφές και τις λεηλασίες της Αθήνας.
Εντάξει, να πάσχουν από βαρβαρολαγνεία κάποιοι περιθωριακοί και κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός;
Δεν υπάρχει αλήθεια, ένας σοβαρός συριζαίος κάτοικος Εξαρχείων να πει στον πρωθυπουργό τι πραγματικά συμβαίνει; Να τον προσκαλέσει μια μέρα στο σπίτι του να δει στα κλεφτά από τα παράθυρα τις «πολύμορφες και συμμετοχικές δράσεις»; Και αν δεν μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ας στείλει την υπουργό του ή κάποιον έμπιστό του. Να δουν τον αργό θάνατο μιας ιστορικής γειτονιάς και να πάψουν να περιπαίζουν τους πολίτες.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή των κατοίκων των Εξαρχείων εδώ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» και βουλευτής Θεσσαλονίκη

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Παιδεία και τέρατα (μέρος 2ο), του Αλέξανδρου Μπέμπη
Κείον το νόμιμον, ο κορονοϊός και η επόμενη μέρα, του Γιάννη Παπανικολάου
Ευχές από τον Χαράλαμπο Κόκκινο, Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.