Πόρτα στην Πολιτική

Ποιοι χρεοκόπησαν τη ΔΕΗ; Θα απαντήσει μια εξεταστική;, του Γιάννη Σιδέρη

Spread the love

Γιάννης Σιδέρης

Giannis Sideris

Πολυδαίδαλο και πολυσχιδές το πρόβλημα της ΔΕΗ, δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμο, αλλά αντιθέτως είναι εύκολα  εκμεταλλεύσιμο από τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για την καταβαράθρωση της επιχείρησης. Αποκορύφωμα η περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παρέλαβαν την επιχείρηση με 90 εκατομμύρια κέρδος και την παραδίδουν οδεύουσα πλησίστια στη χρεοκοπία με 900 εκ ζημία, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία από τα 2,5 δις καταβαραθρώθηκε στα 300 εκ.

Η  «Μικρή» ΔΕΗ την οποία σαμποτάρισε αλυχτώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε την πώληση του 30% του δυναμικού της  επιχείρησης. Ταυτόχρονα όμως θα απαλλάσσετο  από το 30% των δανείων, των χρεών και του μισθολογικού κόστους. Εκ παραλλήλου θα εισέπραττε 2 δις ρευστό στα ταμεία της εταιρείας και άλλα 2 δις σε επενδύσεις της εθνικής οικονομίας.

Το σαμποτάζ πέτυχε. Ο Αλ. Τσίπρας  και οι αρμόδιοι υπουργοί του, κατόρθωσαν το ακατόρθωτο, και δικαιούνται βραβείο χειρότερου ξεπουλήματος (σαν εκείνο της χειρότερης διαπραγμάτευσης που απένειμε η νομική σχολή του Χάρβαρντ στον Αλέξη για το πρώτο εξάμηνο του 15). Έδωσαν τελικώς το 50% της πελατείας της επιχείρησης, που αντιστοιχεί και στο το 50% των εσόδων και κερδών, αλλά διατήρησαν το 100% των χρεών και των δανείων, όπως και το 100% του μισθολογικού κόστους. Και όλα αυτά έγιναν χωρίς να πάρουν τίποτα, με μηδενικό σχεδόν αντάλλαγμα.

Κατά τον Γιάννη Μανιάτη, πρώην αρμόδιο υπουργό, «εκχώρησαν το 50% των κερδών της εταιρείας στους ανταγωνιστές της, έναντι μηδενικού ανταλλάγματος. Αν αυτό δεν είναι το επιστέγασμα του οικονομικού εγκλήματος, τότε τι άλλο είναι; Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ κόστισε συνολικά στη ΔΕΗ και την εθνική οικονομία πάνω από 7 δις €».

Αποκαλυπτικές ήταν και οι δηλώσεις του γνωστού συνδικαλιστή και εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ.  Νίκου Φωτόπουλου (αυτού που στην αρχή, όταν η κρίση  είχε αρχίσει να δαγκώνει άσχημα, έμεινε στη μνήμη ως υπόδειγμα συνδικαλιστικής αναισθησίας,  εκφωνώντας το ειρωνικό «ξυδάκι», στις αιτιάσεις για την κεκαλυμμένη αύξηση, εν είδει «τροφείου» που τους δώρισε ο Λαφαζάνης). Αυτού που παρακινούσε τον κόσμο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 15, και τώρα καταγγέλλει την αγαπητή κυβέρνησή του: «Άρπαξαν το 2017 τον ΑΔΜΗΕ χωρίς να της  δώσουν μία για το 50% του, την πέταξαν παντελώς έξω από τη χρυσοπληρωμένη από τους καταναλωτές πίτα των ΑΠΕ… τα χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς έφτασαν τα 3 δις». Ο ίδιος έκανε λόγο και για «απίστευτα σκάνδαλα».

Ως  εκ τούτου απαιτείται περίσσεια θράσους να βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωση  στην οποία καταγγέλλει: «Ενάμισης μήνας διακυβέρνησης της ΝΔ και ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για το «ξεπούλημα» της ΔΕΗ. Τα δε διαφαινόμενα σχέδια για διπλές αυξήσεις στα τιμολόγια  κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «στρώνουν το έδαφος» για τη μετακύλιση του κόστους του ρεύματος στα νοικοκυριά, διευρύνοντας το πεδίο κέρδους των ιδιωτών παρόχων».

Όπως σημειώνει επίσης «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο ακυρώνει τις ελαφρύνσεις από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για την ακύρωση της έκπτωσης του 10% προς τους συνεπείς καταναλωτές. Όλα αυτά βρίσκονται στον αντίποδα των ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε μειώσεις 12% στα τιμολόγια της ΔΕΗ».  Παράλληλα υπεραμύνεται της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ ως «προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Βέβαια επί «φιλολαϊκής» πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, με την κουλτούρα του «δεν πληρώνω» και τις βίλες που μπήκαν στο κοινωνικό τιμολόγιο υπήρξε εκτίναξη  των χρεών των πολιτών προς τη ΔΕΗ από 1,4 δις  το 2014, σε 2,8 δις! Αλλά ποιος νοιάζεται;

Σίγουρα όχι το συνδικαλιστικό «τιμ» της επιχείρησης, που τηρούσε σιγήν ιχθύος τότε που συνετελείτο το έγκλημα. Τώρα ανεδύθη από την ραστώνη του ο Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ  Γ. Αδαμίδης, και δήλωσε έτοιμος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις: «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε εάν η κυβέρνηση προβεί στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

Διαφεύγει σε όλους ότι δεν ξεπουλάς εύκολα κάτι αποτυχημένο που δεν αποφέρει κέρδη, γιατί δεν βρίσκεται ο ηλίθιος που θα το αγοράσει. Φάνηκε εύγλωττα στον πρόσφατο άγονο διαγωνισμό  για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, όπου δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος.

Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, όπου βρεθεί και όπου σταθεί,  ως …κλαίων πρόσωπο διεκτραγωδεί την χρεοκοπία της  ΔΕΗ. Ωστόσο δεν γίνεται πιστευτός επειδή ακριβώς οι αντίρροπες δυνάμεις, αυτές που έδωσαν την χαριστική βολή στην επιχείρηση, εκδίδουν λάβρες ανακοινώσεις, σαν την προαναφερθείσα.

Σε παρόμοιες δηλώσεις σαν του Χατζηδάκη, προέβη και ο νέος  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης. Ωστόσο πάντα θα υπάρχουν αυτοί, και είναι πολλοί, που θα εκλαμβάνουν αυτές τις δηλώσεις  ως ανυπόστατες και προσχηματικές προκειμένου να διαμορφώσουν κλίμα «ξεπουλήματος».

Οι συνεντεύξεις στα πρωϊνάδικα και οι δηλώσεις «στο πόδι», ακόμη και τα ειδικά συνέδρια αφιερωμένα στην επιχείρηση,  απευθύνονται στους ειδικούς και αφήνουν αμέτοχη,  αδιάφορη και ανενημέρωτη την κοινή γνώμη, η οποία το μόνο που βλέπει είναι τι πληρώνει  και διακατέχεται από τον φόβο για τις αυξήσεις που θα πληρώσει.

Μια Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή μάλλον θα βοηθούσε να κατανοήσουμε το κουβάρι των προβλημάτων της επιχείρησης, για ποιο λόγο πληρώνουμε ακριβά, ποιοι ευθύνονται γι αυτό, και αν όντως οι λύσεις που προετοιμάζονται είναι μονόδρομος. Διαφορετικά θα μείνει σε όλους μας η υποψία, και στην κυβέρνηση η ρετσινιά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μια χαρά τα είχε διευθετήσει, και ήρθαν οι ανάλγητοι να ξεπουλήσουν τα ασημικά του.

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

και  Pane di capo στη Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Η Γη του Πυρός στα βόρειά μας, το Βιετνάμ και η Κίνα, του Νίκου Σταθόπουλου
Πανδημία: οι άνθρωποι πεθαίνουν, η επιστήμη ζεί;, του Γιάννη Πανούση
07-2030106767976.jpg
Οι πιο πλούσιοι έγιναν ακόμη πλουσιότεροι παρά το Brexit

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.