Πόρτα στην Πολιτική

Περί Φιλότιμου και άλλων “εμβολίων”, της Ωραιοζήλης (Τζίνας)Δαβιλά-Δαμασκηνού

Spread the love

 

Ωραιοζήλη (Τζίνα) Δαβιλά -Δαμασκηνού

Σημείωση της γράφουσας προτού αναγνωστεί το παρακάτω άρθρο: “Αν έστω και το 1/100 των όσων ισχυρίζεται ο Στέφανος Χίος εδώ   είναι αληθή: α) εγώ κινδυνεύω μετά το σημερινό κείμενό μου για την σύζυγο Μητσοτάκη, β) η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει την ελευθερία της, γ) Εισαγγελέας έπρεπε να διερευνήσει την υπόθεση αυτεπάγγελτα”. Αν θέλουμε να μιλάμε για δίκαιη Δικαιοσύνη.

Ο φιλόσοφος Θαλής ο Μιλήσιος είπε: “Το φιλότιμο για τον Έλληνα είναι σαν την αναπνοή. Ένας Έλληνας δεν είναι Έλληνας χωρίς αυτό. Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι ζωντανός”.

Η περιφραστικά μεταφραζόμενη λέξη στην αγγλική, γαλλική κ.ο.κ. στην ελληνική είναι συνυφασμένη με την αξιοπρέπεια, την τιμή, την υγιή περηφάνια, την ανάληψη καθηκόντων και υποχρεώσεων που συνδέονται με το δέον – το πρέπον, την προσφορά και αυτοθυσία στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην Πατρίδα χωρίς την προσμονή ανταλλαγμάτων, τον βαθύ σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά ενός τόπου αλλά και ολόκληρης της Ρωμιοσύνης (αρκεί να ξέρουμε τι σημαίνει Ρωμιοσύνη και Ρωμιός/Ρωμιά), την αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια σε κάθε κατατρεγμένο και μη Έλληνα, μη Ρωμιό. Είναι μια τόσο φορτισμένη και φορτωμένη αρετές λέξη, που όσο δύσκολα μεταφράζεται, τόσο δυσκολότερα αφομοιώνεται, εφαρμόζεται, ενσωματώνεται στην ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων. Μπορεί η ρίζα της λέξης να είναι ελληνική, η προσωποποίηση της είναι ουμανιστική, παγκόσμια και με απροσδιόριστο dna. Δεν ανήκει στους Έλληνες. Ανήκει σε όσους είναι  αρχέτυπα και στηλοβάτες Πολιτισμού, Ανθρωπιάς, Ευγενείας, Προόδου και Παιδείας.

Η προτροπή υλοποίησης του φιλότιμου ως εθνικού εμβολίου ήταν ένα έξυπνο επικοινωνιακό τρικ του κ.Πρωθυπουργού.  Όμως η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι έντιμη, πρέπει και να φαίνεται. Η ιστορική φράση του Ιουλίου Καίσαρα θα είναι πάντα επίκαιρη. Σαν το ελληνικό φιλότιμο, που δεν είναι δυστυχώς ελληνικό προτέρημα. Διότι αν ήταν δεν θα ήμασταν επί δεκαετίες σε μόνιμη προσμονή του ελληνικού θαύματος. Σαν τον ασθενή στην εντατική. Ο Χατζιδάκις έλεγε για το θλιβερό στρατιωτικό εμβατήριο “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”: “Μακάρι να πέθαινε γιατί θα είχε τουλάχιστον την ευκαιρία να αναστηθεί”.

Προσφάτως η σύζυγος του κ. Πρωθυπουργού, μια πανέξυπνη γυναίκα, αποφασιστική, δυναμική όπως λένε τα χαρακτηριστικά του προσώπου της μα και απολύτως ιδιοτελής και με κινήσεις αυστηρά στρατηγικής τακτικής, όπως δείχνει το βλέμμα της – το βλέμμα μας είναι ο αληθινός μας εαυτός – αποχώρησε από την εταιρεία μόδας που είχε  “Ζευς και Διώνη” με τα πανάκριβα άνευ λόγου ενδύματα, παραχωρώντας την εξ ολοκλήρου στη συνέταιρό της. Είχε κατηγορηθεί δημόσια ότι ήταν off shore εταιρεία, ποτέ δεν απάντησε επί του θέματος, άφησε να περάσει ένα διάστημα ασφαλείας  ώστε να μην “καρφωθεί” και εν ανυπόπτω χρόνω πέταξε και την παραίτηση από την εταιρεία με απόλυτη φυσικότητα.

Στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram δηλώνει Mother of 3. Harvard Business School Class 96. Endeavor Greece Founder.Co-founder Zeus + Dione”

Το μήνυμα της καλής μανούλας είναι σεβαστό και το θέτει σε προτεραιότητα  επικαλούμενη το συναίσθημα ως έμμεση πειθω-αποδοχή προς την έξωθεν μαρτυρία. Άλλο ένα έξυπνο επικοινωνιακό τρικ της κυρίας Μαρέβας Γκραμπρόφσκι-Μητσοτάκη.

Ως πρώτη κυρία της χώρας, όμως ,δεν βλέπω το επιχειρηματικό της ταπεραμέντο, το κοφτερό μυαλό της και την επικοινωνιακή της δεινότητα να την αξιοποιεί ουσιαστικά κάνοντας ένα τουλάχιστον βήμα θετικό για την χώρα μου. Ένα μόνο.

Δηλώνει πασιχαρής και φωτογραφίζεται με τον πλουσιότερο τούρκο επιχειρηματία τον κ . Ραχμί Κοτς, έναν από τους πενήντα κροίσους του πλανήτη, χωρίς να επικαρπώνεται για την πολύπαθη Ελλάδα μας το παραμικρό. Τα επενδυτικά σχέδια του κ. Ραχμί Κοτς που αφορούν και στην εταιρεία πετρελαίου που έχει στη δυναστεία του, είναι ζητήματα που δεν καλογνωρίζει με λεπτομέρειες  η χώρα μου. Ίσως ο κ.Ραχμί Κοτς να ανήκει στην καλλιεργημένη ελίτ της Τουρκίας, αφού έχει χρηματοδοτήσει έναν από τους γνωστότερους χώρους Πολιτισμού και Τεχνών της Τουρκίας.  Γιατί να μην γίνει και χορηγός-δωρητής της Ελλάδας εξ ορισμού της φιλίας του με το ζεύγος Μητσοτάκη;  Οι φιλίες που συνάπτουν γυναίκες, και άνθρωποι γενικότερα, τύπου Μαρέβα Μητσοτάκη, απολύτως στοχευμένες,  ιδιοτελείς και  επιχειρηματικά αποτελεσματικές, μπορούν να επεκταθούν σε πολύτιμες δωρεές για τη χώρα μου. Ακόμη και σε δωρεές φρεγατών.

Έτσι την ξέρω την διαδραστικότητα ισχυρής διπλωματίας, φιλοπατρίας και επιχειρηματικότητας, κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Μην λησμονείτε τη χώρα μου. Αν δεν μπορείτε να κάνετε πρότυπες ενέργειες για την Πατρίδα μου αρκεστείτε στην ανατροφή των παιδιών σας μαθαίνοντάς τους να την αγαπούν ως ελληνόπουλα με φιλότιμο – το εθνικό μας εμβόλιο! Η ανατροφή παιδιών ως πολίτες του κόσμου με το βλέμμα στα συμφέροντα πρέπει να εκλείψει από κάθε μάνα. Δεινοπαθούμε δεκαετίες από τούτη την αρρωστημένη νοοτροπία.

Στο σπίτι, λοιπόν, του κρεμασμένου κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μιλάνε για σχοινί. Προτού επικαλεσθείτε το Φιλότιμο ως εθνικό μας εμβόλιο, πράξτε το δέον υποδειγματικά εσείς και η σύζυγός σας μην λησμονώντας τη χώρα μου. Εξηγήστε στην κυρία σας πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ως δημόσιο πρόσωπο και ως πρώτη κυρία της χώρας μου. Η διαφάνεια και η εντιμότητα πρέπει να είναι η βάση του δικού της φιλότιμου. Και ουδεμία σχέση πρέπει να έχει με τις αποφάσεις για τη χώρα μου, στο Μαξίμου φυσικά.  Μόνο ουσιαστικές βοηθητικές και υποδειγματικές κινήσεις της επιστρέπονται. Ή θα έπρεπε να της επιτρέπονται. (Σημ: Όλα τα έχουμε δει, μού επιτρέπεται η καχυποψία.)

Εντρυφήστε στην εφαρμογή του Φιλότιμου, πρώτος εσείς και η μητέρα των παιδιών σας, για να πείσετε για την εντιμότητά σας έναν λαό που έχει συνηθίσει να κοροϊδεύεται. Σε τρίτο ενικό πρόσωπο. Από κάθε καλοφανή διακινητή συμφερόντων.

Ο Καίσαρας και η Καισαρίνα δεν αρκεί να δείχνουν έντιμοι. Πρέπει και να είναι. Ή αλλιώς να είναι έντιμοι για να μπορούν να το δείχνουν. Για να παραφράσω τον Ρωμαίο πολιτικό και στρατηγό .-

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Υποψήφιος με τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Θανάσης Μπαράκας – Ομιλία Βαρουφάκη για το “ΜέΡΑ25” σήμερα στο Semiramis
Το Σχιστό δείχνει το δρόμο της ένταξης και της συμβίωσης, του Κώστα Αρβανίτη
Σταύρος Θεοδωράκης από την Αρκαδία: «Να σταλούν στο Ευρωκοινοβούλιο σοβαροί άνθρωποι»
1 Comment
  • Christina Kolesioti
    24 Νοεμβρίου 2021 at 12:55

    Φταίει το life status που μεγάλωσε κ εκπαιδεύτηκε; Η πολωνική της καταγωγή; Ισως να μην αντέχει το ρόλο της πρώτης κυρίας …άλλωστε λίγο πολύ η εικόνα της” ζορισμένης ” περνάει προς τα έξω! Εν κατακλείδι μια πρώτη κυρία μπορεί να παίξει κ τον πρώτο ρόλο για τη χώρα της …αναδεικνύοντας κ καταδεικνύοντας γεγονότα κ καταστάσεις …πάντα με θετικό πρόσημο για την πατρίδα της-έστω κ της Πολωνίας συμπεριλαμβανομένης-!

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.