Ανοιχτή πόρτα

Περί γάμου και συμφώνου και άλλων…., της Άννας Κοντοπίδη (Νάξος)

Spread the love

Η Άννα Κοντοπίδη είναι Συμβολαιογράφος και ζει στη Νάξο

13151741_10207909895578231_5093440124938901213_n.jpg

Στις μέρες μας η επισημοποίηση της συμβιώσεως ανάμεσα στο ζευγάρι, επέρχεται πλέον εκτός απ τον γάμο, είτε πολιτικό, είτε θρησκευτικό, και με το σύμφωνο συμβίωσης. Το σύμφωνο συμβίωσης έχει το ίδιο νομικό αποτέλεσμα με τον γάμο, αλλά έχει αξιόλογες διαφορές μόνο σε επίπεδο λεπτομερειών και όχι στον πυρήνα των θεσμών.

Η πρώτη και βασικότερη διαφορά μεταξύ του γάμου και του συμφώνου συμβίωσης βρίσκεται στον τρόπο σύναψης.

Δηλαδή, ο πολιτικός γάμος πραγματοποιείται με προφορική δήλωση ενώπιον του δημάρχου με παράσταση δύο μαρτύρων και ο θρησκευτικός με ιερολόγηση από ιερέα. Όμως και ο πολιτικός και ο θρησκευτικός γάμος χρειάζονται μεγάλη χαρτούρα και πάρα πολλά δικαιολογητικά για να εκδοθούν οι άδειες, με αποτέλεσμα μεγάλη και χρονοβόρα γραφειοκρατία και κυρίως πολλά έξοδα.

Σ αντίθεση με το σύμφωνο συμβίωσης που συνάπτεται με συμβολαιογραφική πράξη, και ισχυροποιείται με την καταχώριση του στο ληξιαρχείο. Χωρίς πολλά πολλά δικαιολογητικά, σε χρόνο ντε τε και κυρίως οικονομικότατα.

Η δεύτερη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο γάμο και στο σύμφωνο συμβίωσης βρίσκεται στην ικανότητα εκείνων που “παντρεύονται” . Στο σύμφωνο συμβίωσης απαιτείται μεν πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα, αλλά είναι αδιάφορο αν τα ζευγάρια είναι ετεροφυλόφιλα ή ομοφυλόφιλα. Στον γάμο (πολιτικό ή θρησκευτικό) υπάρχει η δυνατότητα και σε άτομα που δεν έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα να παντρευτούν με άδεια του δικαστηρίου, ωστόσο απαιτείται η διαφορά φύλου μεταξύ των μελλόνυμφων.

Τέλος αξιόλογες διαφορές μεταξύ του συμφώνου συμβίωσης και του γάμου υπάρχουν στον τρόπο με τον οποίο επέρχεται η λύση τους. Το σύμφωνο συμβίωσης λύεται ευκολότερα από τον γάμο καθώς δε χρειάζεται αμετάκλητη δικαστική απόφαση που είναι απαραίτητη για τη λύση του γάμου (εξαιρείται πλέον το συναινετικό διαζύγιο), αλλά μπορεί να λυθεί εξωδικαστικά με μια απλή συμβολαιογραφική πράξη ή με μια μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, η οποία θα πρέπει φυσικά να έχει επιδοθεί στο έτερο μέρος και να έχουν παρέλθει 3 μήνες από την επίδοση.

Και επειδή σήμερον κλείδωσε η ημερομηνία των εκλογών για την 21 του Μάη, να θυμίσω αυτό που λέει ο θυμόσοφος Ελληνικός Λαός: “Ο γάμος ο Μαγιάτικος, πολλά κακά αποδίδει….” . Μ ‘ οποιον τρόπο κι ας είναι καμωμένος 😜🤪😛

SHARE
RELATED POSTS
341370_339431566072596_1342004445_o.jpg
Ακρωτήρι Σαντορίνης – Πομπηία alla Ελληνικά…, του Πάνου Βενέρη
Σκίτσα εξ Αμερικής 10ο, του Γιώργου Σαράφογλου
Η χαριστική βολή στη δημόσια γλυπτική, του Δρ Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.