Ανοιχτή πόρτα

Παιχνίδια Εξουσίας ή σημείο μηδέν;, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ Ή ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ;

Ο πόλεμος στη Ουκρανία συνεχίζεται υπέρ της αλλά με βαρύ τίμημα, η Ρωσία υποχωρεί, ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται, να πληρώσει το μάρμαρο από τις πολλαπλές συνέπειες ενός πολέμου που θα μπορούσε να αποφευχθεί. 

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι “βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία” !!!!! 

Η Ρωσική πρεσβεία διευκρίνισε ότι ΄΄η Ρωσία δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα΄΄, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα λησμονήσει στο μέλλον την ανακοινωθείσα ( αλλά και έμπρακτη) εχθρική μας στάση.

 Κατ΄ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η εμπόλεμη κατάσταση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κηρύσσεται με ορισμένη διαδικασία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν το έχουμε τουλάχιστον εμείς οι πολίτες αντιληφθεί.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά τις κάθετες δηλώσεις του πριν λίγο καιρό εναντίον του Προέδρου της Ρωσίας και τη διακήρυξη περί “αντικατάστασής του”, “παραπομπής του στο διεθνές δικαστήριο” κλπ, είπε προχθές ότι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές τις Ρωσίας για πυρηνικό ολοκαύτωμα. 

Σε ποιόν απευθύνεται άραγε; 

Ένα σημαντικό ποσοστό των λαών των Δυτικών χωρών ( αν και πολλοί παρασυρόμενοι από τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό, ζητωκραύγαζαν  και επικροτούσαν τις πολεμικές ιαχές κατά της Ρωσίας) γνώριζαν βαθειά μέσα τους ότι αυτή η στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα έχει συνέπειες.

 Η αλήθεια είναι ότι με την ΕΕ απούσα, στην αρχή του πολέμου μόνο ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε κάποιες προσπάθειες να βρεθεί διέξοδος  και μια κάποια λύση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

 Ο πρόεδρος της Ρωσίας από την άλλη, είναι πλέον σαφές ότι αποδείχθηκε πολύ κατώτερος, ως ηγέτης, από αυτό που ήθελε να παρουσιάζεται τις τελευταίες δεκαετίες κι έτσι μία χώρα, που πιστεύω δεν αμφισβητείται ότι συνέβαλε κι ο ίδιος να ξαναγίνει μεγάλη ( G8 κλπ), στα μάτια των περισσοτέρων είναι πλέον μικρή και μπήκε στο μαύρο κάδρο των ΄΄κακών δυνάμεων΄΄ του πλανήτη, κυρίως μετά από δικά της λάθη και την αυτοπαγίδευση, στα ολοφάνερα δολώματα που χρησιμοποίησαν διαχρονικά δυνάμεις οι οποίες  δεν αντέχουν να μην είναι οι μόνες κυρίαρχες στον κόσμο.

Η μη προώθηση της από σαραντακονταετίας πρόταση για ένταξη της Ρωσίας στην ΕΕ που θα άλλαζε τα παγκόσμια δεδομένα υπέρ της Ευρώπης, πιστεύω ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος στην νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία, καθότι η ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή κουλτούρα, θα επέφερε παράλληλα και τον εκδημοκρατισμό της.  Από την άλλη η Ευρώπη θα καθίστατο ενεργειακά ανεξάρτητη και δεν  θα ήταν μακριά ο χρόνος όπου θα μιλούσαμε για ένα ΄΄άλλο΄΄ παγκόσμιο γίγνεσθαι, όπου η πολιτική θα υπερίσχυε των συμφερόντων και η παγκόσμια ισορροπία δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί. 

Ποιος έχει συμφέρον από το να τεθεί η Ρωσία στο περιθώριο και από τη διαφαινόμενη ημι-διάλυση της ΕΕ, ( κι αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό και μας αφορά άμεσα) δε νομίζω ότι είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς. 

 Με την κύρια ευθύνη αυτών των δυνάμεων που νίκησαν στον ψυχρό πόλεμο και παρόλα αυτά, ως μόνοι κυρίαρχοι, έφεραν την κατάσταση πάλι στο σημείο μηδέν, ας ελπίσουμε να μην ζήσουμε εμείς, αλλά και οι αμέσως επόμενες γενιές, την ολική καταστροφή. 

 

SHARE
RELATED POSTS
Συνάντηση φίλων του iPorta.gr. 21 Μαΐου, στο Faust- Bar-Theatre στις 19:00, της Τζίνας Δαβιλά
Τα “Μέσα-Έξω” του ιού! -The “Ins and Outs” of Covid-19!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
Ομάδα «Ξου»! , του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.