Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ο Πράσινος Μπερές, της Ματίνας Δεληβού

Spread the love

Συ που θα φορέσεις το χακί, ΜΑΝΑ σου γίνεται η Ελλάδα, η γαλανόλευκη σημαία και η Παναγιά. Κι αν τύχει και θελήσεις “πατέρας” σου να γίνει ο πράσινος μπερές, θυμήσου κουβαλάς έναν Σταυρό στις πλάτες σου, τον Σταυρό όλων μας. Βαρύς και ασήκωτος ο πράσινος μπερές, θέλει κότσια και βαθιά ψυχή.

ΑΞΙΟΙ όσοι τον φοράνε….

Υγ: Αφιερωμένο στον Νίκο. Αυτός ξέρει…

Η Ματίνα Δεληβού πάσχει από την μετάλλαξη δύο γονιδίων, μοναδική πάθηση στον πλανήτη με την δική της μορφή και εξέλιξη. Με την συμβολή του Στρατού Ξηράς πέτυχε τον στόχο της να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου υπενθυμίζοντας σε όλους μας, ότι τα ανθρώπινα όρια υπάρχουν μόνο και μόνο για να ξεπερνιούνται. Περισσότερα εδώ. 

Σημαντικές πληροφορίες για τον πράσινο μπερέ:

Οι Ειδικές Δυνάμεις  του Στρατού Ξηράς  φορούν τον πράσινο μπερέ. Η υποχρεωτική εκπαίδευση του προσωπικού τους αφορά:

Στην διαβίωση και στον αγώνα κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εδάφους και καιρού (αναρριχήσεις, ορεινός αγώνας, αγώνας σε χιονοσκεπείς περιοχές, διάβαση υδάτινων κωλυμάτων, εξαντλητικές πορείες επί ανωμάλου εδάφους και σε μεγάλες αποστάσεις κ.α.).

Στην εξοικείωση με το υγρό στοιχείο (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια), στους τρόπους κινήσεως και μεταφοράς δια μέσου αυτού και στη χρήση πρώτων γενικά μέσων.

Στις πάσης φύσεως καταστροφές και δολιοφθορές.

Στον εθισμό και στην απόκτηση της απαιτούμενης πείρας στις ταχείες αερομεταφορές, με ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Αντικείμενο λίστας με τελείως εξειδικευμένα αντικείμενα ανάλογα με τον τύπο της μονάδας Ειδικών Δυνάμεων, όπως: αλεξιπτωτιστών, βατραχανθρώπων, χιονοδρόμων, ανορθόδοξου πολέμου, αμφίβιων καταδρομών και πεζοναυτών.

Στην πραγματοποίηση, από όλες τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, μεγάλου αριθμού ασκήσεων, εκτελούμενων με ρεαλιστικό τρόπο, για την, κατά το δυνατόν, προσομοίωση με συνθήκες μάχης.

Στην συμμετοχή μονάδων και τμημάτων των Ειδικών Δυνάμεων σε διάφορες διακλαδικές και συμμαχικές ασκήσεις.

Οι Ειδικές Δυνάμεις σε καιρό ειρήνης, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για:

Τη συνδρομή τους σε έκτακτες καταστάσεις (θεομηνίες, σεισμούς, πυρκαγιές, ατυχήματα, διασώσεις).

Την προστασία του δασικού μας πλούτου (βοήθεια στην κατάσβεση πυρκαγιών, δενδροφυτεύσεις).

Τη διάσωση ή ανεύρεση ατόμων που έχουν αποκλειστεί ή χαθεί σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές.

Την εθελοντική αιμοδοσία στελεχών και οπλιτών.

Οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις περιλαμβάνουν ένοπλα τμήματα στο Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων είναι υπεύθυνη για το συντονισμό επίλεκτων σχηματισμών και μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Στρατός Ξηράς

Δυνάμεις Πεζοναυτών: Εκπαιδεύονται σε αποβατικές ενέργειες με πλοία του Στόλου και πλωτά μέσα των Ειδικών Δυνάμεων. Η εκπαίδευσή τους, τα στελέχη τους και οι ασκήσεις τους είναι κοινές με τις υπόλοιπες δυνάμεις καταδρομών. Τα 3 τάγματα πεζοναυτών 505ΤΠΝ, 521ΤΠΝ και 575ΤΠΝ είναι οι μονάδες υπηρεσίας των Ελλήνων Πεζοναυτών και υπάγονται στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών “Μοράβας” (Βόλος).

Δυνάμεις Καταδρομών: Οι καταδρομείς, γνωστοί και ως ΛΟΚατζήδες, χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με την φύση της αποστολής τους.

Ορεινοί Καταδρομείς: Γνωστοί και ως ΛΟΚ (Λόχος Ορεινών Καταδρομών). Ειδικεύονται στον ορεινό αγώνα, την επιβίωση και τον ανορθόδοξο πόλεμο. Οι ορεινές μοίρες καταδρομών Β’ ΜΚ, Δ’ ΜΚ, Ε’ ΜΚ, είναι οι μονάδες σε υπηρεσία των Ελλήνων Ορεινών Καταδρομέων (Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Δράμα)

Αμφίβιοι Καταδρομείς: Αποστολή τους είναι η προστασία των ελληνικών νησιών. Επανδρώνουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Οι αμφίβιες μοίρες καταδρομών Η’ Μ.Α.Κ, Α’ Μ.Α.Κ., Γ’ Μ.Α.Κ., Θ’ Μ.Α.Κ., Ι’ Μ.Α.Κ., Ζ’ Μ.Α.Κ., είναι οι μονάδες σε υπηρεσία των Ελλήνων Αμφίβιων Καταδρομέων (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Νέα Πέραμος Αττικής)

Αλεξιπτωτιστές: Λαμβάνουν βασική και ειδική εκπαίδευση στα αλεξίπτωτα και τις εναέριες αποστολές. Χαρακτηριστικό τους, εκτός από τον πράσινο μπερέ, η περίφημη ‘πουλάδα’ στο στήθος που κοσμεί τη στολή τους. Οι μοίρες αλεξιπτωτιστών καταδρομών 1η Μ.ΑΛ., 2η Μ.ΑΛ., είναι οι μονάδες σε υπηρεσία των Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών Καταδρομέων. Η εκπαίδευση γίνεται στη Σχολή Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστών (ΣΒΕΑ) (Ασπρόπυργος, Χανιά)

Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών: (Ε.Τ.Α.) Είναι τμήμα της 13ης ΔΕΕ και αποτελεί την πλέον επίλεκτη μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Κύρια αποστολή είναι η στρατηγική αναγνώριση σε μεγάλο βάθος πίσω από τις εχθρικές γραμμές και ο τρόπος οργάνωσης της μονάδας δεν έχει καμία σχέση με αυτήν άλλων μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων. Λόγω της λεπτής αποστολής του, το ETA επανδρώνεται εξ ολοκλήρου από μόνιμα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Υπάγεται στη 13η ΔΕΕ. (Νέα Πέραμος)

Πολεμικό Ναυτικό

Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών ΠΝ: Γνωστοί και σαν ‘βατραχάνθρωποι’. Ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Ξεχωρίζουν για τη σκληρή εκπαίδευση και το υψηλό επίπεδο μαχητικής τους ικανότητας. Αναλαμβάνουν αποστολές υποβρυχίων καταστροφών, εξουδετέρωσης ναρκών και άλλων ειδικών επιχειρήσεων.

Η Δ.Υ.Κ. (ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ) είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

Πολεμική Αεροπορία

31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης ΠΑ: Ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία. Αποστολή της 31ης ΜΕΕΔ είναι η “Έρευνα και Διάσωση Μάχης” καθώς και Ειδικές Επιχειρήσεις. Η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης βρίσκεται στην 112 ΠΜ, στην Ελευσίνα.

Πηγή πληροφοριών: Βικιπαίδεια

 

SHARE
RELATED POSTS
“Καθαρή” Δευτέρα!, του Γιώργου Σαράφογλου
Να ξαναδιαβάσουμε την Οικονομική Θεωρία, του Ηλία Καραβόλια
Άνυδρη χώρα, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.