Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Ο κ. Ερντογάν, το Ερζερούμ και εμείς οι Roum, του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

Spread the love

Ο κ. Ερντογάν, το Ερζερούμ και εμείς οι Roum

Πριν λίγο καιρό ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας προς τον Τουρκικό λαό από την πόλη του Ερζερούμ εκτόξευσε και πάλι τα πυρά του εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Επειδή εμένα με υποψιάζει ο συνδυασμός των δηλώσεων με τη συγκεκριμένη πόλη του Ερζερούμ, έχω την υπόνοια, πως μάλλον δεν μίλησε τυχαία από εκεί.

Απλώς να υπενθυμίσω πως ετυμολογικά το Ερζερούμ (Erze-roúm) προέρχεται από την αραβική λέξη ‘ardurum (أرضروم) = η πόλη των Ρωμιών.  Στα τουρκικά λέγεται και γράφεται Erzurum και έχει την ίδια ερμηνεία επίσης. Πρόκειται για τη Βυζαντινή πόλη από το 387 μ.Χ. Θεοδοσιούπολη προς τιμήν του Αυτοκράτορα Μεγάλου Θεοδοσίου. Να εικάσω επομένως ότι ο κ. Ερντογάν: -ή είναι ανιστόρητος, όταν από μια παλιά Βυζαντινή Πόλη και με τη σημερινή ονομασία της πόλη/γη των Ρωμιών καθυβρίζει με σκαιό τρόπο συλλήβδην τους Ρωμιούς-ή η πράξη του αυτή είναι μελετημένη, εσκεμμένη και προκλητική. Αλλά πριν από μόλις λίγους μήνες στο κλεινόν άστυ ήρθε ως ευπρόσδεκτος επισκέπτης και διατυμπάνιζε τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, ενώ εδώ και τρεις μήνες κρατούνται στη “φίλη” Τουρκία δύο Έλληνες στρατιωτικοί επειδή πάτησαν τα πόδια τους σε συμμαχικό έδαφος (βλέπε ΝΑΤΟ και επιθυμία ένταξης στην Ε.Ε.). Ας διευκρινίσει λοιπόν προς τη διεθνή κοινότητα τι επιτέλους θέλει ο κ. Ερντογάν από τους Roum, από τους Ρωμιούς, από τους Έλληνες, από τους Γκιαούρηδες, εν πάση περιπτώσει. Τέλος, χρησιμοποιώντας ως μοναδικό μου όπλο, σε απάντηση προς τον κ. Ερντογάν -πέραν της ετυμολογικής προσέγγισης- την ποίηση, έχω να του παραθέσω με τον προσήκοντα σεβασμό ένα απόσπασμα από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου:

Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
εκεί που πάει να σκύψει
με το σουγιά στο κόκκαλο
με το λουρί στο σβέρκο

Νάτη πετιέται απο ξαρχής
κι αντριεύει και θεριεύει
και καμακώνει το θεριό
με το καμάκι του ήλιου.

Υγ. Και βεβαίως ο Γιάννης Ρίτσος δεν μπορεί να αποτελεί απειλή εναντίον του Τουρκικού λαού κ. Ερντογάν. Προς άρση κάθε παρερμηνείας και παρεξήγησης. Εμείς την ησυχία μας θέλουμε εδώ στη Ρωμανία (χώρα των Ρωμαίων/Ρωμιών), μακριά από τη δική σας τεχνητή επαναλαμβανόμενη ηχορύπανση, αλλά και συνάμα διακαή σας πόθο να επανιδρύσετε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβάνοντας και ελληνικά…αγροτεμάχια.

[Σημείωση: Αφορμή για το δημοσίευμα μου έδωσε μια συζήτηση με τον καλό μου φίλο Δάνο Σπάρταλη, γνώστη της αραβικής γλώσσας και όχι μόνον, γέννημα-θρέμμα της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας.]

Κώστας Ε.Σκανδαλίδης

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Παγιδευμένοι;, του Γιάννη Πανούση
O κίνδυνος να απολαύσεις, του Ηλία Καραβόλια
Η Γεωργία Φραντζή σύζ. Αναστασίου το γένος Χουρμαδιά, του Κώστα Ε.Σκανδαλίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.