Πόρτα στην Πολιτική

Ο κορονωϊός βαραίνει το οικονομικό κλίμα, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

 

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Ο κορωνοϊός  αναδεικνύεται σε «μαύρο κύκνο» για την παγκόσμια, αλλά και την ελληνική οικονομία. Εμφανίστηκε και σε περίοδο που η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Η Ελλάδα είχε τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της και όλες οι δράσις επικεντρώνονταν στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, οι δυσμενείς εξελίξεις και στο διεθνές περιβάλλον επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία. Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι βαρύτερες από όσο είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Ο κατήφορος στα διεθνή χρηματιστήρια είναι η εμφανέστερη αντανάκλαση των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία. Η πρόσφατη, αιφνίδια και μεγάλη μείωση του επιτοκίου της Fed αιφνιδίασε τις αγορές, διότι έδειξε ότι φοβάται, λόγω του κορωνοϊού , μια μεγάλη ύφεση της οικονομίας. Και τούτο γιατί πλήττεται η ζήτηση και η προσφορά και μπορεί να πυροδοτηθεί νέα κρίση χρέους καθώς η διάσπαση των προμηθευτικών αλυσίδων και οι βαρειές συνέπειες εμποδίζουν την εξυπηρέτηση των εταιρικών χρεών.

   Η ατυχία είναι διπλή για την Ελλάδα. Οι δύο κλάδοι που πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη είναι ο τουρισμός και οι εξαγωγές. Και οι δύο αυτοί κλάδοι πλήττονται άμεσα και υπάρχει κίνδυνος να πληγούν  ανεπανόρθωτα. Ο μεν τουρισμός από τον περιορισμό στις μετακινήσεις και οι εξαγωγές από την παγκόσμια ύφεση. Σαρωτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ακυρώσεις κρατήσεων σε ελληνικά ξενοδοχεία και για μήνες πέραν του Απριλίου, ενώ μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί αναστέλλουν πληρωμές. Παράλληλα, μεγαλώνει η λίστα των εταιριών κρουαζιέρας που σταματούν τα δρομολόγια, όπως και των αεροπορικών εταιριών. Επίσης, δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία από το αναγκαστικό κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων, εστιατορίων, καφενείων και γενικότερα κέντρων αναψυχής.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού δημιουργούν έντονες ανησυχίες και για την πορεία των δημοσίων εσόδων, καθώς σε καθημερινή βάση δεκάδες επιχειρήσεις αναστέλλουν την λειτουργία τους, ενώ και η κατανάλωση φαίνεται να αναστέλλεται σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.

Παράλληλα, η καθοδική πορεία των τουριστικών επιχειρήσεων, λόγω των μαζικών ακυρώσεων των τουριστικών κρατήσεων, απασχολεί τις τράπεζες καθώς υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας κόκκινων δανείων.

   Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ξεκίνησε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση, όχι μόνο του κινδύνου της δημόσιας υγείας, αλλά και της οικονομίας. Το πρώτο είναι μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω κορωνοϊού. Το δεύτερο είναι το πακέτο πέντε μέτρων με βασικό στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις: (α) Αναστολή πληρωμής δανείων για συγκεκριμένο διάστημα. (β) Ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών για επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα. (γ) Επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια. (δ) Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την παροχή ρευστότητας με την μορφή κεφαλαίου κίνησης. (ε) Παροχή κρατικών εγγυήσεων για την χορήγηση νέων δανείων.

Ο Πρωθυπουργός  Κυρ. Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε την ανάγκη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, ώστε να μπορεί η Κυβέρνηση να προστατεύσει όσους πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού. Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Είναι απαραίτητη η στήριξη σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και στα συνοδευτικά της κονδύλια. Απαραίτητη είναι  η αναστολή ορισμένων φορολογικών εξαγγελιών και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραχωρήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Η ανάληψη κοινών δράσεων  από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιβεβλημένη, ώστε να υπάρξουν αποφάσεις που θα στηρίζουν την δημοσιονομική χαλάρωση και θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη της Ένωσης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις παρενέργειες από την υγειονομική βόμβα του κορωνοίού. Είναι βέβαιο ότι ο κορωνοϊός βαραίνει το οικονομικό κλίμα.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
O Ερντογάν βρήκε το εμβόλιο για τον Κορωνοϊό;, του Νίκου Βασιλειάδη
Giannis Sideris
Μεταναστευτικό: Ας ετοιμαστούμε για τα χειρότερα, του Γιάννη Σιδέρη
Διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας, του Βασίλη Μαστρογιάννη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.