Τα φθινοπωρινά φρούτα και τα λαχανικά αποκαθιστούν την ισορροπία του οργανισμού μετά την καλοκαιρινή κραιπάλη με αλκοόλ και λιπαρά.
Αχλάδια. Υποαλλεργικό φρούτο με χυμούς και άρωμα, ιδανικό για τα βρέφη. Τα αχλάδια που απολαμβάνουμε τον χειμώνα συντηρούνται στα ψυγεία των παραγωγών. Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C.
Μήλα. Με φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.
Πορτοκάλια. Προσφέρουν βιταμίνες Α, Β και C, είναι καλή πηγή για φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο και ψευδάργυρο.
Γκρέιπφρουτ. Συμβάλει στην απώλεια βάρους ενώ μειώνει και τη χοληστερίνη. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, προσφέρει και βιταμίνες Α και Β, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Συνδυάστε το με χυμό πορτοκάλι.
Φραγκόσυκα. Αν έχετε την υπομονή να τα καθαρίσετε θα σας φιλοδωρήσουν με βιταμίνες C και Α, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και μαγγάνιο.
Ρόδια. Εμφανίζονται προς το τέλος Σεπτεμβρίου. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά αλλά και βιταμίνες Α, C και Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι καλύπτει το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% σε φυλλικό οξύ. Τα σπόρια του δίνουν έλαιο με αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Ακτινίδια. Πλούσια σε βιταμίνη C, εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης Ε και με χαμηλή θερμιδική αξία.
Λωτοί. Η μνήμη σας δεν κινδυνεύει παρά τους ισχυρισμούς του Ομήρου! Πλούσια σε βιταμίνες C και του συμπλέγματος Β αλλά και σε κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυτικές ίνες.
Κυδώνια. Από τον Οκτώβριο τα απολαμβάνουμε ωμά ή ψητά! Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και βιταμίνες C, Α και Β, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο.
Σταφύλια. Προσφέρουν κάλιο, βιταμίνες A, Β και C, φλαβονοειδή και κουερσιτίνη. Περιέχουν τα 10 -από τα 16- βασικότερα μεταλλικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Ο χυμός τους είναι εξίσου πλούσιος με το μητρικό γάλα σε σάκχαρα, μεταλλικά άλατα και λευκωματούχες ουσίες. Η αντιοξειδωτική δράση τους οφείλεται στην ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα του.
Νόστιμα λαχανικά
Αβοκάντο. Πλούσιο σε ελαϊκό οξύ- που μειώνει τη χοληστερίνη- και αντιοξειδωτική λουτεΐνη, βιταμίνες Ε, Β6, C και Κ, φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ.
Πράσα. Με μαγγάνιο, βιταμίνες Β6 και C, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Μειώνουν στην κακή χοληστερίνη (LDL) και αυξάνουν την καλή (HDL) ενώ σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Λαχανάκια Βρυξελλών. Προσφέρουν βιταμίνες Α, Β6, Β1, Β2, Ε, Κ και C, φολικό οξύ, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, κάλιο, τρυπτοφάνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, φώσφορο, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, και ασβέστιο. Προστατεύουν το ανοσοποιητικό και καταπολεμούν την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Πράσινα φασολάκια. Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν το δέρμα και τη μνήμη. Με άφθονη βιταμίνη Κ που προφυλάσσει τα οστά και προστατεύει από φλεγμονές. Περιέχουν βιταμίνες C, Κ, Α αλλά και μαγγάνιο, φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, θειαμίνη κ.ά.
Μπρόκολο. Αντιοξειδωτικό και πλούσιο σε βιταμίνες, προστατεύει την καρδιά, αποτρέπει τον καταρράκτη, ενισχύει τα οστά και το ανοσοποιητικό ενώ προστατεύει από το έλκος και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Μελιτζάνα. Με αντιοξειδωτική δράση και αντιμικροβιακές ιδιότητες προστατεύει την καρδιά και τα κύτταρά μας, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL).
Σπανάκι. Περιέχει τουλάχιστον 13 διαφορετικά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή. Ενισχύει τα οστά και την καρδιά και προστατεύει τα μάτια και τον εγκέφαλο.