Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Ιστορία

Ο Επιτάφιος Λόγος, του Κώστα Χατζηαντωνίου

Spread the love

Κώστας Χατζηαντωνίου

kosta_hatziantoniou.jpg

Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΛΟΓΟΣ προς τιμήν των υπέρ της πατρίδος πεσόντων αποτελεί αρχαιότατη παράδοση σε αυτόν τον Τόπο και δεν διεκόπη ούτε κατά την ρωμαιοκρατία αφού, όπως ο Κικέρων αναφέρει, οι Αθηναίοι εξακολουθούσαν να τελούν κάθε χρόνο στον Κεραμεικό τα Επιτάφια και να διαβάζουν δημοσία τον «Μενέξενο» του Πλάτωνος.

Σκέπτομαι πως αν θέλαμε σήμερα να επιτελέσουμε το χρέος μας προς τους Τρεις Πεσόντες των Ιμίων του 1996, δεν θα μπορούσαμε να εκφωνήσουμε έναν επιτάφιο σαν του Περικλέους γιατί και μόνο η αναφορά της φράσης «περί τοιαύτης ουν πόλεως, οι δε τε γενναίως ετελεύτησαν» θα έμοιαζε αβάσταχτα ειρωνικός: για ποια «πόλη», για ποια πατρίδα έπεσαν εκείνοι οι ήρωες; Θα ταίριαζε ωστόσο ο «Μενέξενος».

Γιατί, όπως και οι μελαγχολικοί Αθηναίοι της ρωμαιοκρατίας ήξεραν, αυτός ο επιτάφιος λόγος αποπνέει όχι περηφάνια αλλά την οδύνη από τη σύγκριση του ενδόξου παρελθόντος με το ταπεινό και ανάξιο παρόν.

Ένα εγκώμιο- διαμαρτυρία, μια αφήγηση της προϊούσας παρακμής, μα πάνω απ’ όλα, μια υπόδειξη για το μέλλον, μια έκκληση για αρετή αφού «χωρίς αυτήν όλα γίνονται αισχρά», αφού «δεν υπάρχει αισχρότερο πράγμα από το να καρπούται κανείς τιμές όχι για δικές του πράξεις αλλά για τη δόξα των προγόνων του».

Αποστροφή που δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας για ένα έθνος θα μπορούσε να είναι ένας επιτάφιος λόγος που δεν θα υποτάσσεται στην πατριδοκαπηλία.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author

SHARE
RELATED POSTS
Αχ!, Πατρίδα…, του Σπύρου Ντασιώτη
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΚΑΙ
TaxBurden.jpg
Οι 7 φορολογικές πληγές του Οκτωβρίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.