Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ο δικός μας Νεκτάριος, του Θανάση Καρτερού

Spread the love

Νωρίς μας έφυγε ο Νεκτάριος. Και όταν λέω μας έφυγε, κλείνει πολλούς αυτό το μας. Γιατί συνηθίζουμε να το λέμε ως φόρο τιμής και έκφραση αποχαιρετισμού, αλλά όταν μιλάμε για τον Σαντορινιό, αυτή η λέξη –μας– κλείνει το πένθος, το δύσκολο δάκρυ και το αίσθημα απώλειας. Μετέχουμε πολλοί στην απώλεια. Που ξέραμε, αλλά δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Το φοβόμασταν, το συζητούσαμε, αλλά ούτε να το σκεφτούμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν πα’ να… ο καρκίνος και οι χημειοθεραπείες και η ταλαιπωρία. Ο Νεκτάριος έδινε με τόσο κουράγιο και χαμόγελο τη μάχη του, ώστε τελικά να καταφέρει το αναπόφευκτο να γίνει αναπάντεχο.

Μάχη όχι μόνο στους γιατρούς και στα νοσοκομεία. Αλλά και στη Βουλή, και στον κόσμο, και στην Κουμουνδούρου. Και στην Τήλο να δηλώνει ότι πάει καλά, έτσι που να καθησυχάζει τους φίλους του. Για να αναχωρήσει τελικά σεμνά, όπως έζησε, αποχαιρετώντας μας όλους, και τον εαυτό του, πριν λίγες μέρες με μια ανάρτηση-δήλωση εμπιστοσύνης στις ιδέες που τον κρατούσαν ωραίο και αξιοπρεπή για πολλά χρόνια. Και τις κρατούσε ζωντανές για πολλά χρόνια. Γιατί οι ιδέες το έχουν αυτό το συνήθειο. Πιο πολύ από τα υπερήφανα λόγια ζουν και ανθίζουν στα ταπεινά έργα, στη δύσκολη καθημερινότητα, στα συν και τα πλην των ανθρώπων που τις εκφράζουν και τις υπηρετούν.

Βαρκάρης της ελπίδας και καπετάνιος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όλα τα λιμάνια στη Δωδεκάνησο τον ήξεραν και τον αγαπούσαν τον Νεκτάριο. Γιατί μπορεί να ήταν σπουδαγμένος, να έγινε από επικεφαλής στα Δωδεκάνησα ενός μικρού αριστερού κόμματος βουλευτής και υπουργός, αλλά δεν απογειώθηκε ποτέ. Δεν φλυαρούσε ποτέ για να ξεχωρίσει απ’ τον κόσμο. Μιλούσε και χαμογελούσε για να σμίξει τον κόσμο. Κι όποιος είχε την τύχη να τον ακούσει να μιλάει στους ανθρώπους χωρίς τη δουλεία του μικροφώνου, του επιφύλασσε την πιο μεγάλη τιμή. Γκρινιάζοντας λιγάκι: Τι σόι βουλευτής, υπουργός, πολιτικός είν’ αυτός; Σαν κι εμάς μιλάει και φέρεται.

Ούτε βουλευτής, ούτε υπουργός, ούτε πολιτικός. Νεκτάριος ήταν και θα παραμείνει. Ο δικός μας Νεκτάριος. Που ήταν μεγάλη τύχη ότι τον γνωρίσαμε και μας χαρίστηκε το χαμόγελό του. Και έτσι θα τον θυμόμαστε.

Πληροφορία: Η εξόδιος ακολουθία του Νεκτάριου Σαντορινιού τελείται σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου  στις 14.00 στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη της Ρόδου παρόντος και του Αλέξη Τσίπρα. Για το τελευταίο αντίο, η σορός έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 11 το πρωί .

Η οικογένεια, αντί στεφάνων, επιθυμεί να στηριχθούν οι κοινωνικοί και αλληλέγγυοι Σύλλογοι:

– Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» (Εθνική Τράπεζα: GR 2501101920000019248000010) και

– Δωδεκανησιακός Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών που χρήζουν Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών «Ροδαυγή» (Τράπεζα Πειραιώς: GR 7801727010005701060080972)

SHARE
RELATED POSTS
Τέλος εποχής, του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου
Γιώργος Αρκουλής
Ο Μητσιάς θύμωσε (δικαίως), του Γιώργου Αρκουλή
Έζησε 98 χρόνια…, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.