Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ο Ήλιος-Θεός της Ρόδου δώρο στο νησί μας από τον γλύπτη Lello Esposito, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]

Spread the love

Lello Esposito. Ο σπουδαίος Ναπολιτάνος γλύπτης που λατρεύει τη Ρόδο, δώρησε στο δήμο μας ένα μοναδικό έργο του, με συμβολισμό τον θεό Ήλιο της Ρόδου και αναφορά στον τόπο που γέννησε τους περισσότερους και σπουδαιότερους Ολυμπιονίκες.

Φώτης Χατζηδιάκος

Δήμαρχος Ρόδου

Περισσότερα για τον γλύπτη Lello Esposito εδώ. 

«ΑΠΟΔΟΧΗ ΔΩΡΕΑΣ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ»

  Η πολιτική λένε, ότι είναι τέχνη και μάλιστα «η τέχνη του εφικτού…» Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου κατά την τακτική συνεδρίαση του στις 30-08-2018 ξεκίνησε με τέχνη. Το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν η αποδοχή δωρεάς ενός έργου τέχνης του διεθνούς φήμης, Ναπολιτάνου γλύπτη, κ. Lello Esposito με τον οποίο ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος συνδέεται φιλικά μέσω του κοινού καλού μας φίλου του κ. Άρη Σουλούνια. Η  τοποθέτηση  του στον προθάλαμο της αίθουσας Συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου έγινε, όπως ανάφερε ο Δήμαρχος σημειολογικά προκειμένου να είναι ορατό και προστατευμένο. Πρόκειται είπε ο κ. Χατζηδιάκος για ένα γλυπτό, λιτό, αφαιρετικό, που παίρνει όμως τις διαστάσεις ενός συλλογικού γεγονότος, των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και συνδέει το παρελθόν, όχι ως νοσταλγική αποτύπωση, με το παρόν, αλλά ως προϋπόθεση ενός  ανοιχτού δημιουργικού μέλλοντος.

Στην γενική αντίληψη ανάφερε, ο Δήμαρχος ένα έργο τέχνης αναπαριστά, σημειολογικά διάφορες μνήμες,  άλλοτε ως πολιτισμική πραγματικότητα, άλλοτε ως ιστορική αφετηρία και άλλοτε ως νέο παρόν. Αυτή άλλωστε είναι και η αποστολή ενός έργου τέχνης. Η Ρόδος, συνέχισε, υπήρξε η γενέτειρα των διασημότερων Αρχαίων Ολυμπιονικών. Διαγόρας ο Ρόδιος και οι γυιοί του, Ακουσίλαος, Δαμάγητος και Δωριεύς. Οι εγγονοί του Διαγόρα, Ευκλής ο Ρόδιος και ο Πεισίρροδος ο Θούριος ή Πεισίδωρος γιος της Καλλιπάτειρας. Ο Λεωνίδας ο Ρόδιος, ο Αριστομένης, ο Νικαγόρας ο Ρόδιος, ο Κλειτόστρατος ο Ρόδιος και πολλοί άλλοι.  Αυτή  ακριβώς την διασύνδεση και την ιστορική προσέγγιση του παρόντος έργου τέχνης σε συνδυασμό με την αγάπη του δημιουργού για το νησί μας έχουν τον συμβολισμό τους και αποκτούν προοπτική για ένα ανοιχτό διάλογο και μια συνεργασία. Στην εισήγηση του, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του δωρητή και λάτρη της Ρόδου, γλυπτά  του  οποίου κοσμούν μουσεία, πλατείες, δρόμους, τράπεζες   και  κοινόχρηστους  χώρους, ιδιωτικές συλλογές, σε όλο τον κόσμο.

Κατά την συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου αποδέχθηκαν ομόφωνα για λογαριασμό του Δήμου Ρόδου την εκ μέρους του σπουδαίου γλύπτη δωρεά του έργου τέχνης και τον ευχαρίστησαν εγκάρδια για την πολύτιμη αυτή προσφορά του . Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον δωρητή, ο οποίος τίμησε με την δωρεά αυτή το νησί μας και επιφυλάχθηκε για κάθε μελλοντική συνεργασία των Δήμων Ρόδου και Νάπολι, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό.

 

Ο δίσκος που δημιούργησε ο Lello Espossito για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, έχε ήδη δωρίσει στο Δήμο Ρόδου

SHARE
RELATED POSTS
Νερό στη Ρόδο. Κάποιος δεν ξέρει καλά τη δουλειά του, της Τζίνας Δαβιλά
Βαγγέλης Μανδρακός: «Ζούμε την εποχή των… Μαυρογιαλλούρων εδώ στη Ρόδο»
Για την “Θεία Αγκάθα” Κρίστι, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.