Υγεία

Οστικές μεταστάσεις, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Η ακτινοθεραπεία ανακουφίζει από τον πόνο και θεραπεύει

Οι επώδυνες οστικές μεταστάσεις σε σπονδυλική στήλη, λεκάνη και άκρα από καρκίνους πνεύμονα, μαστού και προστάτη απαιτούν παρηγορητική θεραπεία με παράλληλη διατήρηση της σκελετικής ακεραιότητας, με την ακτινοθεραπεία να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία.

Η τοπική ακτινοθεραπεία με εξωτερική ακτινοβολία (EBRT) στα επώδυνα σημεία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο στο 60 -85%  των ασθενών. Τα ραδιοφάρμακα ή η ακτινοβολία ημισωμάτων αποτελούν εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν ανακούφιση. Η έγκαιρη παρέμβαση διατηρεί την ποιότητα ζωής των ασθενών και ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες των αναλγητικών φαρμάκων.

Η διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT)

Η αντιμετώπιση των επώδυνων οστικών μεταστάσεων όγκων απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας και την εφαρμογή προηγμένων τεχνικών όπως η διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT) η οποία προσαρμόζεται στις ανατομικές ιδιαιτερότητες των ασθενών προκειμένου να ακτινοβοληθεί με ακρίβεια η πάσχουσα περιοχή και παράλληλα να προστατευθούν οι γειτονικοί υγιείς ιστοί από την ακτινοβολία. Την ακριβή στόχευση διασφαλίζουν προηγμένα συστήματα απεικονιστικά κατευθυνόμενης ακτινοθεραπείας(IGRT), δηλαδή γραμμικοί επιταχυντές με ενσωματωμένο σύστημα ηλεκτρονικής απεικόνισης αξονικού τομογράφου (CBCT) που προσφέρουν ακριβή τρισδιάστατο προσδιορισμό της περιοχής κατά την ακτινοθεραπεία και οπτική επαφή με τον καρκίνο. Εφαρμόζεται σε όλα στάδια των οστικών μεταστάσεων.

Συμπληρωματική δόση ακτινοθεραπείας (SIB)

Η κλιμάκωση της δόσης της ακτινοθεραπείας στις οστικές μεταστάσεις είναι σημαντική. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συνολική δόση ακτινοθεραπείας, η οποία αυξάνεται  με ασφάλεια, με τη χορήγηση συμπληρωματικής δόσης ακτινοθεραπείας (simultaneous integrated boost SIB), στις οστικές μεταστάσεις. Έτσι, μειώνεται και ο  συνολικός χρόνος ακτινοθεραπείας των ασθενών.

Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία (SBRT), μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά με τη μορφή σύντομου σχήματος πέντε ημερών.  Η εμπειρία του ογκολόγου ακτινοθεραπευτή είναι καθοριστική.

 

SHARE
RELATED POSTS
Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και συμμετέχετε στην έρευνα
Χόρτα: ο πράσινος παράδεισος και τα μυστικά του, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ιούνιος: Οι αποθεραπευμένοι γιορτάζουν και αγκαλιάζουν τη ζωή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.