Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Ορκωμοσία νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου 2019: το ρίσκο, του Πάνου Βενέρη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc., Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg


Ας το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ορκωμοσία ενός πολιτικού οργάνου μπορεί να αποτελεί μέρος μιας «παράστασης» ή αφορμή για «ανέβασμα» παράστασης. Η απάντηση νομίζω είναι προφανής και είναι αρνητική. Διότι ορκωμοσία είναι δέσμευση ενώπιον υπέρτατης αρχής ή δύναμης ή ενώπιον της τιμής του ανθρώπου για καλή εκτέλεση των καθηκόντων που αναλαμβάνει ο κάθε ένας από τους συντελεστές του οργάνου, δηλαδή είναι μια ατομική πράξη που σε περίπτωση αθέτησής της επισύρονται οι αναλογούσες κυρώσεις είτε σε διοικητικό είτε σε ποινικό επίπεδο. Την ίδια έννοια έχουν οι κάθε είδους ορκωμοσίες, όπως των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, των μαρτύρων στα Δικαστήρια κλπ. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Και βέβαια οι κάθε είδους ορκωμοσίες, για συμβολικούς λόγους γίνονται στην «έδρα» του πολιτικού οργάνου ή θεσμού, στο χώρο δηλαδή άσκησης των καθηκόντων, εκτός και αν αυτός δεν είναι επαρκής οπότε μπορεί να γίνει αλλού. Έτσι, δεν μπορώ να φαντασθώ η ορκωμοσία των Βουλευτών να γίνεται εκτός Βουλής π.χ. στο Ηρώδειο και να συνοδεύεται από μουσικό πρόγραμμα ακόμη και υψηλής ποιότητας.

Τον κανόνα βέβαια επιβεβαιώνουν οι εξαιρέσεις. Όπως αυτή που ζήσανε χθες βράδυ όσοι παρευρέθησαν στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στην τάφρο των τειχών της Ρόδου όπου έγινε η ορκωμοσία των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των τοπικών ενοτήτων του νησιού. Μια εκδήλωση πολύ καλά σχεδιασμένη στην κάθε της λεπτομέρεια που είχε κάτι από «τόλμη και γοητεία» και ήταν επιτυχημένη ακριβώς εξ’ αυτού του γεγονότος. Ότι τελικά όσο και αν κάποιος προσπαθεί να εξορκίσει τη λεγόμενη «γκλαμουριά», αυτή είναι πολύ δυνατά ριζωμένη στη συλλογική συνείδηση αυτού του τόπου και επιβεβαιώνεται όποτε δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.

«Τίγκα» λοιπόν η τάφρος από κόσμο, πολλές παρουσίες από διάφορους χώρους ακόμα και εκτός νησιού, επί σκηνής παρατεταγμένοι όλοι οι συντελεστές των νέων πολιτικών οργάνων διοίκησης του νησιού όπως προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου, ορκωμοσία των επικεφαλής των παρατάξεων ενώπιον του Μητροπολίτη κ.κ Κυρίλλου αλλά και με πολιτικό όρκο, ομιλία του νέου Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη (που ομολογώ ότι με εξέπληξε θετικά ως προς το περιεχόμενο της), αποχώρηση των πολιτικών προσώπων για να ακολουθήσει μια τυπική ψυχαγωγική εκδήλωση όπως αυτές που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στο «Μελίνα Μερκούρη». «Κόντρα» δυο πιάνων από τους Γιώργο Χατζηνάσιο και Γιώργο Θεοφάνους, ερμηνεία Φωτεινής Δάρρα αλλά και παρουσία τοπικών μουσικών στελεχών όπως ο Σέργιος Αϊβάζης, οι αδελφοί Κωνσταντάκη κλπ μαζί με την παιδική χορωδία. Και όλα αυτά με σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ (ναι του γνωστού μας σκηνοθέτη που χρησιμοποιούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για την κάλυψη των πολιτικών του εκδηλώσεων) και παρουσίαση από τη Λίνα Δρούγκα από τον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Με λίγα λόγια, «πολλά σε ένα» με συνισταμένη το θέαμα και τη λάμψη. Αν κάτι αντίστοιχο είχε αποτολμηθεί αλλού δεν ξέρω ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Εδώ πάντως ταίριασε “γάντι”.

Στο νέο Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, γνωστό και φίλο από τα παλιά, εύχομαι καλή και δημιουργική θητεία και του υπόσχομαι καλή συνεργασία στα πλαίσια των καθηκόντων μου, όπως εξ’ άλλου έχω κάνει με όλους τους Δημάρχους του τόπου που έχω γνωρίσει κατά την 30ετή και πλέον παρουσία μου στο νησί. Το ίδιο εύχομαι και στους επικεφαλείς των λοιπών παρατάξεων και σε κάθε ένα από τους αιρετούς συμβούλους με πολλούς εκ των οποίων μας συνδέει μακροχρόνια φιλία αλλά και κοινοί αγώνες.

Παρουσιάζω ορισμένες φωτό από τη χθεσινή εκδήλωση.

 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Τουρισμός: Αύξηση κατά 7% των Γάλλων τουριστών στη Ρόδο το 2019 – Απευθείας πτήσεις Παρίσι – Ρόδος
Η Ελλάδα δεν μας ανήκει, της ανήκουμε, του Χρήστου Μαγγούτα
Λόγω απαραίτητων έργων συντήρησης, οι “Πηγές Καλλιθέας Ρόδου” θα απέχουν φέτος από τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.