Ανοιχτή πόρτα

Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου, του Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

Εξ επαφής (Π3)

Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου

Όλοι γνωρίζουν του Γιατρούς χωρίς σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF),  μια διεθνή, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας, φυσικών καταστροφών ή ενόπλων συγκρούσεων. Πολύ λίγοι όμως γνωρίζουν την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» (http://www.worldpharmacists.org). Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν :

Η Οργάνωση «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1996 στην Αθήνα από μια ομάδα 24 Ελλήνων Φαρμακοποιών, ενώ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν ανεξάρτητη Μη κυβερνητική Ανθρωπιστική Οργάνωση (ΜΚΟ) στις 27 Νοεμβρίου του 1997. Είναι πιστοποιημένη στα μητρώα του Υπ. Υγείας, Υπ. Εξωτερικών και του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εκτός από επιστήμονες, οι Φαρμακοποιοί έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ταυτόχρονα και κοινωνικό έργο κινητοποιώντας και άλλους ενδιαφερόμενους ευαισθητοποιημένους πολίτες, καταθέτοντας το μερίδιο ανθρωπιάς που τους αναλογεί προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμών (άποροι, πρόσφυγες). Βασικοί στόχοι της Οργάνωσης που λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, είναι: Για την επίτευξη των ανθρωπιστικών στόχων συνεργάζεται με άλλες ΜΚΟ και Φορείς όπως Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, Fair Planet, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, GIVMED, Χαμόγελο του Παιδιού, UNESCO, Υπ. Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, Υπ. Εξωτερικών, κα. Έχει συν-ιδρύσει το πρώτο Κοινωνικό Φαρμακείο της χώρας. Τροφοδοτεί με υγειονομικό υλικό πολλά ιδρύματα και χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Οι σκοποί της Οργανώσεως είναι μεταξύ άλλων : Εξοπλισμός διαφόρων Ιδρυμάτων ΑμΕΑ με κιβώτια Φαρμακείων Α΄ Βοηθειών. Υποστήριξη Δήμων και άλλων Φορέων για τη δημιουργία “Κοινωνικών Φαρμακείων” (2011-2013). Δωρεάν προγράμματα προσφοράς φαρμάκων σε Ιδρύματα (“Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες”, “Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες” κλπ.), Δήμους, ΚΑΠΗ, Ιατρικά Κέντρα Νήσων, ΜΚΟ κ.λ.π. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και γενικότερες κινητοποιήσεις που αφορούν υγειονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, ειδικότερα για την αντιμετώπιση των δυσμενών καταστάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Προγράμματα εμβολιασμών για παιδιά απόρων οικογενειών και προσφύγων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.  Συνεργασία και οικονομική υποστήριξη από το Συμβούλιο Αφρικανών Πρεσβευτών (Council of African Ambassadors) για υγειονομική κάλυψη οικογενειών Αφρικανών μεταναστών στην Ελλάδα (2011-2012). Γνωστοποίηση του ανθρωπιστικού έργου και των στόχων της Οργάνωσης σε όλους τους υγειονομικούς, σε Συλλόγους και σε Πανεπιστήμια της χώρας. Πραγματοποίηση και συμμετοχή σε Επιστημονικά Σεμινάρια, Συνέδρια και Ημερίδες Συλλόγων και Οργανώσεων. Οργάνωση Ενημερωτικών Ημερίδων σχετικά με προγράμματα διαχείρισης και καταστροφής μη χρησιμοποιημένων και ληγμένων φαρμάκων. Ειδικές ενημερωτικές συναντήσεις/Σεμινάρια προετοιμασίας στελεχών για τις ανθρωπιστικές Αποστολές της Οργάνωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κ. α..

Έχει πραγματοποιήσει 86 αποστολές σε 36 χώρες. Πρόσφατα η οργάνωση συγκέντρωσε είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στην Ουκρανία και ζήτησε από όλους, φαρμακοποιούς και μη, να αξιοποιήσουν την κοινή πρωτοβουλία, που έχουν αναλάβει οι «Φαρμακοποιοί του Κόσμου» μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το εκεί Ουκρανικό Προξενείο. Πληροφορίες στο τηλ. 210 3816720.

* Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Πάνος Καπώνης, από τους πρώτους ποιητές της γενιάς του ’70, γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 25 Μαρτίου 1947. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στα «Παπαστράτεια» Εκπαιδευτήρια Αγρινίου, σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, νομικά στο Ε.Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στην Αθήνα. Ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας έχει δημοσιεύσει σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκδώσει εννέα βιβλία ποίησης (από το 1972) με τελευταίο το «Πυρήνες Υετού (2021), ένα πανεπιστημιακό σύγγραμμα με λογοτεχνικά δοκίμια (πρόσωπα στην ομίχλη 2012) και ένα με διηγήματα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα του «Η ΥΒΡΙΣ». Έχει διδάξει ως επ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Φαρμακευτικό Δίκαιο και συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου. 

Λογοτεχνική ιστoσελίδα :http://logos.caponis.gr

SHARE
RELATED POSTS
3790 ψήφοι εμπιστοσύνης, σας ευχαριστώ, της Νατάσας Βενετοκλή
1757cee8d6c7f7381f45800772e011ea_XL.jpg
Είμαι με τον Κλεόβουλο τον Λίνδιο και όχι με τον Χάρη τον Λίνδιο, του Μιχάλη Κουμπιού
Γάμος, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.