Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Οι πολυεθνικές σακάτεψαν το λιανεμπόριο, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Έριξα μια ματιά χθες βράδυ στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής. Περισσότερο μπερδεύτηκα παρά ενημερώθηκα με τα πρώτα θέματα που φιγουράρουν σήμερα στους πάγκους (και στα μάνταλα…).

Η ναυαρχίδα του άλλοτε ΔΟΛ, σχεδόν πανηγυρίζει για τις «16 συμφωνίες με τους Κινέζους σε Τράπεζες, Λιμάνια, ΔΕΗ. Τρόφιμα και Τουρισμό». Που σημαίνει ότι θα μας τα πάρουν όλα οι «δράκοντες» και καλά θα κάνουμε να σπεύσουμε να μάθουμε κινέζικα! Βεβαίως, οι Κινέζοι έμποροι της Αθήνας, με ταχύτατους ρυθμούς γίνονται ιδιοκτήτες ελληνικών σπιτιών στην πρωτεύουσα, προφανώς για επένδυση.

Από την άλλη, η DOCumento του Βαξεβάνη, χαρακτηρίζει επενδυτικό βατερλό το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Κίνα. Διαλέγετε και παίρνετε. Όσο για το «Παρόν» του Κουρή, στα ψιλά θα ανακαλύψετε τον κίνδυνο για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία, αφού οι Κινέζοι αγοράζουν… τραπεζικές υποθέσεις, απειλώντας με επιτόκια έως και 100% τους δανειολήπτες.

Στο μεταξύ, περπάτησα χθες –Σάββατο, εμπορική ημέρα- την Βουλιαγμένης από τον Αη Γιάννη ως την Πλατεία των Καλογήρων, από το δεξί πεζοδρόμιο, αυτό όπου πριν την κρίση έσφυζε από γεμάτα μαγαζιά κλπ. Στα 500 περίπου μέτρα της διαδρομής, ζήτημα αν διαπίστωσα πέντε – έξι ανοιχτά καταστήματα, που μαζί με ένα σούπερ μάρκετ και δύο υποκαταστήματα Τραπεζών (και μερικά προποτζίδικα) αποτελούσαν όλη κι’ όλη την αγορά στο άλλοτε εμπορικότερο κομμάτι της Δάφνης. Δυστυχώς, σε πιάνει θλίψη με την εγκατάλειψη, την βρώμα και τον κίνδυνο των πεζών από το στενό και ξεχαρβαλωμένο πεζοδρόμιο.

Πάντως, μετά από ένα χιλιόμετρο – μην έχουμε παράπονο! – βρίσκεται το μοντέρνο (και πανάκριβο) «MetroMall», όπου όλα λειτουργούν άψογα με πλήθος πολυεθνικές φίρμες ένδυσης, υπόδησης και άλλων προϊόντων εισαγωγής. Οποιοδήποτε  σχόλιο δικό σας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Επιστροφή στα αναβαθμισμένα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς – Αληθινά επαναστατική πράξη, του Μάνου Στεφανίδη
Εύκολα, γρήγορα, οικονομικά, του Κωστή Α.Μακρή
Η γέννηση του αυταρχισμού, του Πάσχου Μανδραβέλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.