Tuesday, Mar 19, 2024

Πόρτα στη Ψυχολογία

Να κάνουμε σεξ ή θα κολλήσουμε κορωνοϊό, της Μαρίνας Μόσχα

Spread the love

Η Μαρίνα Μόσχα  είναι Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια 

 

Μαρίνα Μόσχα

Και μέσα σε όλα τα δύσκολα συναισθήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το διάστημα και γι αρκετό καιρό ακόμη, έρχεται και μία άλλη απορία στα ζευγάρια που χαίρονται – τα περισσότερα τουλάχιστον – τον κοινό τους χρόνο: «Να κάνουμε σεξ ή θα κολλήσουμε;» Πλήττεται θα λέγαμε και η ψυχοσυναισθηματική μας υγεία εφόσον το «πολύ κοντά» μας ξενίζει σε κάποιες περιπτώσεις, ανεβάζοντας την αγωνία, το άγχος και το φόβο μας ενώ από την άλλη η απομάκρυνση αυτή μας ξυπνά ή επιδεινώνει τη μοναξιά που νιώθουμε. Δεν έχουμε ενδείξεις μέχρι σήμερα για την μετάδοση του ιού με την σεξουαλική επαφή, ξέρουμε όμως ότι κολλάει με το φιλί και το άγγιγμα με μολυσμένα χέρια και ανάσα. Επειδή λοιπόν πολλά λέγονται ας ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι όχι.

Αν έχετε συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό, αναπνευστικά προβλήματα, εννοείται ότι θα αποφύγετε όχι μόνο την σεξουαλική επαφή αλλά όλων των ειδών τις επαφές και θα πάρετε μέτρα για την μη μετάδοση του ιού και ας μην έχετε απαραίτητα κορωνοϊό. Προσέχουμε λοιπόν και εμάς και τους άλλους γύρω μας!

Αν υπάρχουν υποψίες ότι ένας εκ των δύο ίσως έχει μολυνθεί, κρατάμε και πάλι αποστάσεις γενικότερα μέσα στο σπίτι, άρα και στο σεξ! Μάλιστα, η υποχρεωτική πλέον καραντίνα των 15 ημερών πλέον θα μας δείξει ποιοι νοσούν και ποιοι όχι.

Ασυμπτωματικός σύντροφος. Επειδή δεν το γνωρίζουμε αυτό, αν κυκλοφορούσατε το προηγούμενο διάστημα ή αν ανήκετε σε εκείνους που πιστεύετε πως είστε «υπεράνω ιού» καλό θα είναι να μην έχετε περιπτύξεις και να αφήσετε το διάστημα των δύο εβδομάδων να περάσει για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος μόλυνσης. Αν πάλι δεν υπάρχουν συμπτώματα και νιώθετε πως ήσασταν προσεκτικοί το προηγούμενο διάστημα μένοντας στο σπίτι, προφανώς δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε..

Σεξουαλικές επαφές με μη σταθερό σύντροφο τις προηγούμενες μέρες, καλό είναι και πάλι να απέχετε, ώστε από τη μία να δείτε αν είστε και εσείς υγιής αλλά και σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί να μην μεταδώσετε τον ιό. ΤΟ ίδιο ισχύει και για τις παράνομες σχέσεις!

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αποφορτιστεί ερωτικά ένα ζευγάρι, όπως για παράδειγμα to cyber sex, το sexting… Γενικότερα θα λέγαμε πως και εδώ η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει αρκετά, εφόσον μπορούμε να ήμαστε σε διπλανά δωμάτια για παράδειγμα αλλά να συνεχίσουμε – έστω και με αυτόν τον τρόπο – να έχουμε σεξουαλική ζωή, η οποία μπορεί να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι της έντασης και του άγχους των ημερών.

23.03.2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
thumb_640.jpg
Συναισθηματική αιμομιξία: η άγνωστη … επιδημία, του Δρ Αναστασίου Πλατή
Η Άνοιξη ήρθε. Εσύ τη μυρίζεις;, του Θάνου Ασκητή
Πατρική λειτουργία, του Ιωάννη Χουρδά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.