Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ναζιστικό ρητό σε στρατόπεδο της Λέσβου; Τι ισχύει, του Ηλία Προύφα

Spread the love

Αναδημοσίευση από το Kranosgr

Επιγραφή Γερμανού Στρατηγού της Βέρμαχτ, σε στρατιωτική μονάδα της Λέσβου, η οποία σβήστηκε μετά από διαμαρτυρίες στρατευμένων, καταγγέλλει η ΚΝΕ και φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πρόκειται για στρατόπεδο στο Μανταμάδο Λέσβου και συγκεκριμένα το 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, όπου σε τοίχο της μονάδας εμφανίστηκε ρητό του στρατάρχη της Βέρμαχτ, Έριχ Φον Μάνσταϊν, το οποίο λέει ότι ”Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από τη δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους”.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, Θανάσης Παφίλης και Λιάνα Κανέλλη με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή ερωτούν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αν θα πάρει μέτρα η Κυβέρνηση για να σταματήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα και ενέργειες μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τι πραγματικά ισχύει;

Το kranosgr λόγω της σοβαρότητας του θέματος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη καταγγελία των βουλευτών του ΚΚΕ, κάνοντας ρεπορτάζ και συγκεντρώνοντας πληροφορίες και στοιχεία για την ακριτική μονάδα της Μυτιλήνης.

Το πρώτο λοιπόν πράγμα που διαπιστώσαμε για το επίμαχο θέμα είναι ότι, το συμβάν με την αναγραφή του ρητού έχει συμβεί και η καταγγελία είναι απόλυτα αληθής. Τι σημαίνει όμως  πρακτικά αυτό; Σημαίνει ότι ο Διοικητής είναι φιλοναζιστής επιλέγοντας ένα ρητό Στρατηγού της Βέρμαχτ;

Μόνο αυτό δεν ισχύει για το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόκειται για έναν εξαίρετο αξιωματικό και άνθρωπο, ο οποίος επέλεξε και απλά ανέγραψε ένα ρητό που άντλησε από πόνημα 62 σελίδων του ΓΕΕΘΑ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός αποφθεγμάτων.

Στη σελίδα 28 (στο τέλος) αναγράφεται το  απόφθεγμα του Στρατάρχη Έριχ Φον Μανσταϊν.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Διοικητής της Μονάδος το ανάγνωσε καθαρά και μόνο από τη στρατιωτική του πλευρά, καθώς το υπόψη απόφθεγμα συνδέει τον Διοικητή με τους άνδρες του και τίποτα περισσότερο. Για το λόγο αυτό εξάλλου και μόνο, χρησιμοποιήθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Είναι κρίμα λοιπόν να ”στιγματίζεται” ένας Διοικητής ο οποίος μαζί με τους άνδρες του φυλάει Θερμοπύλες, μη έχοντας δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα για το οτιδήποτε στη στρατιωτική του καριέρα.

Αυτό εξάλλου μαρτυρούν συνάδελφοί του και κυρίως οπλίτες, οι οποίοι υπηρέτησαν “υπό τας διαταγάς του”.

Γι αυτό που θα πρέπει λοιπόν να κριθεί ο Διοικητής είναι για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της μονάδος και τις συνθήκες διαβίωσης των στελεχών και οπλιτών του, όπου εκεί όπως μαθαίνουμε παίρνει Άριστα. Δεν είναι τυχαίο ότι το τρέχον έτος μέριμνας προσωπικού η συγκεκριμένη μονάδα έχει ανακηρυχθεί η καλύτερη της 98 ΑΔΤΕ ”Αρχιπελάγους”.

Ας πάμε λοιπόν τώρα στο δεύτερο σκέλος που έχει σχέση με τη Διοίκηση του στρατοπέδου.

Πρόκειται για μία μονάδα υπόδειγμα η οποία στις ασκήσεις και τους έκτακτους επιχειρησιακούς συναγερμούς, έχει πιάσει όλους τους στόχους.

Επίσης μέσα από τις αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε και σας παρουσιάζουμε, διαπιστώνουμε ότι μιλάμε για μια διοίκηση  που πάνω από όλα βάζει την ποιότητα της ζωής του προσωπικού του, κάτι που φαίνεται και μέσα από ευχαριστήριες  επιστολές  που εξασφάλισε το kranosgr, από γονείς οπλιτών προς την διοίκηση.

Αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι αριθμός οπλιτών, στις φρουρές προτίμησης δηλώνει την επιθυμία του να μην μετατεθεί και να ολοκληρώσει την θητεία του στο 265 Μ/Κ ΤΕ. Συγκεκριμένα από τους οπλίτες της 2018 ΕΣΣΟ οι οποίοι διαμένουν εκτός του νησιού, το 54,25% δήλωσε αμετάθετο (συνέχιση της θητείας στο 265 Μ/Κ ΤΕ).

Ας μην είμαστε τόσο αυστηροί, όλοι μας. Σίγουρα για τους περισσότερους μπορεί να είναι μεμπτό ότι υιοθέτησε το συγκεκριμένο ρητό καθώς θα μπορούσε να διαλέξει κάτι άλλο,  αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι όπως και το ΓΕΕΘΑ, που το συμπεριέλαβε στο επίσημο site, το έκανε εστιάζοντας μόνο, στη στρατιωτική πλευρά του Μανστάιν.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι οι στρατιωτικοί ως γνωστόν διδάσκονται διδάγματα πολεμικής ηγεσίας ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που χαρακτηρίζει την κάθε εποχή.

Ο Ηλίας Προύφας ασχολείται με το στρατιωτικό ρεπορτάζ

SHARE
RELATED POSTS
Οι λαφυραγωγοί, του Πάνου Μπιτσαξή
Ο Ομπάμα στην Ελλάδα, του Γιώργου Σαράφογλου
«Έφη. Από το Ευτυχία», στο Θέατρο Αλκμήνη με τον Παύλο Ευαγγελόπουλο, του Κωστή Α.Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.