Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Νέα Πτέρυγα Νεστοριδείου: αίθουσα εικαστικής τέχνης ή χώρος κερδοσκοπίας;, του Δρ. Νικολάου Φρόνα

Spread the love

Ο Δρ. Νικόλαος Φρόνας είναι γαστρεντερολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείαςκαι τ.Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου για 8 χρόνια.

ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΝΕΣΤΟΡΙΔΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΥ: ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ή ΧΩΡΟΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ;

Προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, να φέρει προς συζήτηση στο προσεχές Δημοτικό συμβούλιο, την εκμίσθωση μετά από δημοπράτηση μέρους της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου, για να λειτουργήσει ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είναι γνωστό ότι επώνυμα μεγάλα Μουσεία, Πινακοθήκες στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα (Ακρόπολης, Μπενάκη, Ίδρυμα Θεοχαράκη κ.α), διατηρούν και εκμεταλλεύονται οι ίδιοι, χώρους εστίασης και ξεκούρασης (εστιατόρια, καφετέριες, bar) σε όμορους χώρους, ξεχωριστούς από τις εκθεσιακές αίθουσες, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους και να γίνουν όσο το δυνατόν οικονομικά αυτάρκεις.

Την περίοδο της δικής μου θητείας, στο πλαίσιο προσπάθειας αύξησης των εσόδων του Μουσείου, δρομολογήθηκε η επέκταση και δημιουργία πωλητηρίου στη Πινακοθήκη «Α. Ιωάννου» στη πλατεία Σύμης, και προτάθηκε η εκμετάλλευση του αύλειου χώρου της Νέας Πτέρυγας τους θερινούς μήνες, μετά από ενοποίηση των δύο κτηρίων χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η λειτουργία του κτηριακού αυτού συγκροτήματος της εικαστικής τέχνης. Η νομική υπηρεσία του Δήμου, θα αναλάμβανε να βρει τούς νόμιμους τρόπους διαχείρισης και εκμετάλλευσης από την Πινακοθήκη (η οποία είναι ΝΠΔΔ), αυτών των κερδοσκοπικών δομών.

Η παραχώρηση κατόπιν δημοπρασίας μέρους της αίθουσας σε κάποιον «στυγνό» επιχειρηματία, αυτόματα οδηγεί στη σκέψη για συνειδητή προοδευτική κατάργηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου μέρους ως χώρου τέχνης. Η δρομολογηθείσα λήψη απόφασης για εκμίσθωση μετά από δημοπρασία, μαζί με σειρά άλλων ενεργειών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σύντομα θα αλλάξει χρήση η αίθουσα με παράλληλη σταδιακή εξαφάνιση οποιαδήποτε αναφοράς στη Μεγάλη δωρήτρια Πάολα Νεστορίδου, η οποία με δικά της έξοδα το 2010, δημιούργησε τον εξαιρετικό αυτό χώρο με αποκλειστικό κατ΄απαίτησή της σκοπό, την εξυπηρέτηση της εικαστικής τέχνης, πράγμα για το οποίο σύσσωμο δεσμεύτηκε το τότε Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας Χατζή Χατζηευθυμίου.

Τα αδιάψευστα γεγονότα που επιβεβαιώνουν αυτές τις σκέψεις είναι: -η απουσία εκπροσώπησης του Δήμου στη τελευταία εκδήλωση στη μνήμη της, -η αναφορά στις ανακοινώσεις του Δήμου της οδού Ι.& Π. Νεστορίδου, ως οδός Κώ. -η απαράδεκτη απρέπεια της εξαφάνισης από τη Νέα Πτέρυγα, του μικρού δωματίου με προσωπικά αγαπημένα της αντικείμενα, τη δημιουργία του οποίου έθεσε ως προϋπόθεση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του μεγάλου αυτού εκθεσιακού χώρου, -η σχεδόν πλήρης διακοπή περιοδικών ή η έλλειψη καθιέρωσης μόνιμων εκθέσεων την τελευταία τριετία στη Νέα Πτέρυγα, -η διεξαγωγή στο συγκεκριμένο χώρο με συνδιοργανωτή το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, εκδηλώσεων άσχετων με τα εικαστικά, αντίθετα προς τους αποκλειστικούς σκοπούς λειτουργίας του, όπως σαφώς αναφέρεται στο καταστατικό του.

Ένα τελευταίο θεμελιώδες ερώτημα: γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα κληθούν να ψηφίσουν την εκμίσθωση μέρους του εκθεσιακού χώρου, ότι εντός αυτού δημιουργήθηκε πριν δυο χρόνια αποθηκευτικός χώρος με γυψοσανίδες όπου φυλάσσονται τα μεγάλης αξίας έργα τέχνης της πινακοθήκης; Η αποθήκη αυτή δημιουργήθηκε αυθαίρετα σε ένα εντελώς ακατάλληλο μέρος, χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και χωρίς γνωμάτευση καταλληλότητας του χώρου από ειδική εταιρία φύλαξης και ασφάλειας παρόμοιων οικοδομημάτων, που περιέχουν αντικείμενα μεγάλης χρηματικής αξίας. Oι «θετικές» γνωματεύσεις και εισηγήσεις έγιναν εκ των υστέρων.

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αναλογιστείτε τις ευθύνες σας εάν ω μη γένοιτο συμβεί κάποιο «ατύχημα» με τα έργα τέχνης, σεβαστείτε τον χώρο, μην επιτρέψετε την αλλοίωση του πολιτισμικού χαρακτήρα της δωρεάς της αείμνηστης Πάολας Νεστορίδου, συμπεριφερθείτε υπεύθυνα μη φανείτε αναξιόπιστοι. Αναβαθμίστε και μην καταργήσετε με έμμεσο τρόπο την αγαπημένη αίθουσα των φιλότεχνων της Ρόδου. Ας μη τα ισοπεδώνουμε όλα στο βωμό του χρήματος, υπάρχουν δεκάδες ακίνητα στη πόλη μας ιδιοκτησία του Δήμου, τα οποία ρημάζουν χωρίς να αξιοποιηθούν.

Δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας

Αντιπρόεδρος Ιδρύματος Ι.& Π. Νεστορίδου

Ρόδος 26-7-2022

Πρ. Πρόεδρος Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου

SHARE
RELATED POSTS
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης με τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και Στελέχη του ΚΙΝΑΛ
Ευχές από τον κο Νεκτάριο Σαντορινιό, Αν. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Παρέμβαση Εισαγγελέα για τον εκτός σειράς εμβολιασμό Χατζημάρκου στη Χάλκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.