Πρόσωπα - Αφιερώματα

Μνήμης ένεκεν Στρατηγού Γεωργίου Καρούσου, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη

Spread the love

Ο κ.Θεόκλητος Ρουσάκης είναι Αντιστράτηγος (εα) και Επίτιμος Διοικητής Β΄ Σώματος Στρατού

ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΟΥΣΟΥ

Τιμούμε σήμερα την μνήμη του Ευπατρίδη Στρατηγού των Καταδρομών, Γεωργίου Καρούσου (1928-2005), που πριν από 17 χρόνια σαν σήμερα ξεκίνησε την τελευταία ΄΄ πορεία του΄΄ προς την Αθανασία. Πρόκειται για ένα σπάνιο Στρατιωτικό Ηγέτη και Άνθρωπο, που με τους αγώνες του και το αίμα του, μαζί με άλλους ισαξίους συναγωνιστές του, δημιούργησαν τον μοναδικό θρύλο του Λοκατζή στα πεδία των Μαχών κατά τη διάρκεια του εσωτερικού πολέμου όπως έλεγε και ο ίδιος .

Υπηρέτησε ως εθελοντής αντάρτης από την ηλικία των 15 ετών από το 1943 στις Εθνικές ομάδες του Ναπολέοντα Ζέρβα και μετά την απελευθέρωση κατετάγη το 1948 ως Ανθυπολοχαγός Διμοιρίτης στην Γ΄ Μοίρα Καταδρομών. Συμμετείχε σε 97 μάχες, όλες νικηφόρες κατά των εχθρών της Πατρίδος.

Το 1954, ως Υπολοχαγός, καλείται από τον Σχη Γρίβα Διγενή στην Κύπρο και εντάσσεται στην ΕΟΚΑ συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες της.

Το 1964 παίρνει εντολή να οργανώσει την 31 Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο και το κάνει με Υποδιοικητή τον Λγο (ΠΖ) Λάσκαρη Μιλτιάδη. Η νέα Μονάδα μπαίνει αμέσως στις επιχειρήσεις της Τηλλυρίας και Τχης Καρούσος Γ . με την Μονάδα του την 7 Αυγ. 1964 καταλαμβάνουν το Λωρόβουνο μετά από μια σκληρή αναμέτρηση με τους Τούρκους. Το τίμημα όμως βαρύ για την Μονάδα . Η Μοίρα χάνει τρία παλικάρια της . Τον Λγο Παπαγεωργίου Νικ. , τον Καταδρομέα Απλητσιώτη Γεώργ. Και τον Καταδρομέα Κουσουλίδη Μιχ.

Ο Στρατηγός αποστρατεύθηκε το 1982 με τον βαθμό του Υποστρατήγου ως Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων. Τιμούμε τον Ευπατρίδη Στρατηγό για την προσφορά του στην Πατρίδα, ως Ηγέτη και ως Στρατιώτη, ως Δάσκαλο αλλά ταυτόχρονα ως Καλό Μαθητή των επιταγών της τρισχιλιετούς ιστορίας του Έθνους μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Η σπάνια ηγετική φυσιογνωμία του ανδρός φαίνεται παρακάτω στην πρώτη αξιολόγησή του το 1948 ,από τον Διοικητή της Γ΄ Μοίρας Καταδρομών Τχη Ζαχαράκη στις επιχειρήσεις ΗΠΕΙΡΟΥ , ΘΕΣΣΑΛΙΑ , ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

SHARE
RELATED POSTS
Νίκος Κοτζιάς: ο μοναδικός Υπουργός που μπορεί να καμαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, της Τζίνας Δαβιλά
Μνήμη Μπερνάντο Μπερτολούτσι, του Χρήστου Χωμενίδη
“Έφυγε” ένας υπέροχος άνθρωπος…(For John Nash), του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.