Πόρτα στην Πολιτική

Με ολοκληρωμένο σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι 2», ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της κοινωνίας

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρουσία του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη, στο ATLAS TV:

Αθήνα – 26 Μαΐου 2020

 Με ολοκληρωμένο σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι 2», ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της κοινωνίας

Στο Atlas TV Κεντρικής Μακεδονίας και την εκπομπή «Αναλύσεις» με τον Σάκη Μόσχη φιλοξενήθηκε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, το βράδυ της Δευτέρας, στον απόηχο της ανακοίνωσης του επικαιροποιημένου προγράμματος στήριξης της κοινωνίας «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι τομεάρχες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει την πρόταση “Μένουμε Όρθιοι” από την αρχή. Τώρα, που οι συνθήκες μεταβάλλονται, καταθέσαμε νέο, επικαιροποιημένο πρόγραμμα για την στήριξη αυτών που το έχουν ανάγκη» δήλωσε ο ευρωβουλευτής, κληθείς να σχολιάσει το νέο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο. «Η κυβέρνηση πήγε καλά στην υγειονομική διαχείριση καθ’ υπόδειξιν των επιστημόνων, όμως στην οικονομία και στο στοίχημα της αποφυγής μιας ύφεσης χειρότερης από αυτήν των μνημονίων, ήταν άτολμη, χωρίς σχεδιασμό και απαξίωσε από νωρίς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης».

Ο Κώστας Αρβανίτης άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ως προς την αξιοποίηση του “μαξιλαριού”: «Είναι καίριο να μάθουμε τι έγινε τελικά με το μαξιλάρι, που στην αρχή αγνοούσαν, μετά ανακάλυψαν και τέλος ξεπουπούλιασαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να μας πει για τα ταμειακά διαθέσιμα, να ξέρουμε που βαδίζουμε. Αντίθετα, η κυβέρνηση εξαντλήθηκε σε παροχές σε συγκεκριμένα συμφέροντα, χωρίς να δίνει ευθείες απαντήσεις. Κραυγαλέο παράδειγμα τα voucher: Σκανδαλώδες σχέδιο Μητσοτάκη, την αποτυχία του οποίου χρεώθηκε ο Βρούτσης, για να ξαναβγεί επικοινωνιακά ο Μητσοτάκης ως Σωτήρας να διορθώσει το ίδιο του λάθος. Η επικοινωνία της ΝΔ είναι για Όσκαρ. Τα πάντα δομούνται με επίκεντρο το γραφείο του Πρωθυπουργού, αλλά τα λάθη δεν είναι ποτέ δικά του, μόνο οι λύσεις. Αφήστε που για να ακούσουμε για αυτά τα κυβερνητικά λάθη πρέπει να στραφούμε στα περιφερειακά ΜΜΕ και τα social media. Για τα μεγάλα ΜΜΕ ας μην το συζητήσουμε καν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, η βασική πολιτική διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μία, και είναι ταξική. «Έχουμε 2 επιλογές: Ή εμπροσθοβαρής κίνηση της οικονομίας με βασική επιδότηση η ενίσχυση της εργασίας μέσω των επιχειρήσεων ή ο δρόμος των δυνατών και της αγέλης, που είναι επικίνδυνος, γιατί καταδικάζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα κόμματα εκφράζουν κατά βάση τάξεις και κοινωνικές ομάδες. Αυτά τα κοινωνικά στρώματα χτυπήθηκαν πολύ στην εποχή των μνημονίων και πίστεψαν προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ. Οι επιλογές όμως της κυβέρνησης δείχνουν πως μάλλον δεν εργάζεται για το δικό τους συμφέρον».

Δεν παρέλειψε να εκφράσει και την έντονη ανησυχία του για την πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά: «Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα SURE για να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, όμως το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί τι μορφή θα πάρει και ούτε πρόκειται, μέχρι τον Ιούλιο το νωρίτερο. Πατάμε και βασιζόμαστε πάνω σε κάτι που δεν έχουμε. Επίσης, είναι ένα πρόγραμμα δανειακό. Δεν γίνεται να στηρίξουμε τις χώρες του Νότου και ειδικά την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας νέο χρέος. Η πανδημία μπορεί να γίνει ευκαιρία, αλλά για ποιους;»

Για τη διαχείριση της κρίσης σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ο Κώστας Αρβανίτης χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση «άτολμη»: «Στην εργασία, αυτό που προωθεί η ΝΔ είναι το συντηρητικότερο πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι θα χάσουν το 10% του μισθού τους. Τελεία. Αυτοί που είχαν σταθερή δουλειά, θα έχουν περιστασιακή και αυτοί που είχαν περιστασιακή, δε θα έχουν καθόλου. Αυτά είναι τα νέα δεδομένα. Κι εδώ είναι μεγάλη η σύγκρουση Αριστεράς και Δεξιάς. Ας κρίνει ο καθένας που είναι τα συμφέροντά του».

Ερωτηθείς για το πρόσφατο ζήτημα με τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες και κατά πόσον ήταν τόσο σημαντικό ώστε να καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής ήταν ξεκάθαρος: «Αν υπήρχε τρόπος, θα πήγαινα το θέμα και στον Άρη. Είναι απαράδεκτο να προέρχονται τέτοιες θέσεις από το δημοκρατικό τόξο. Τα προσωπικά δεδομένα είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, και η κα Κεραμέως δεν συμβουλεύτηκε καν την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή. Εδώ διαμαρτύρονται συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ για αυτό, δεν είναι απλό θέμα, ούτε είμαστε εμείς οι αριστεροί πιο ευαίσθητοι από τους άλλους σε αυτό».

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η Ακρόπολη ως Disneyland, του Μάνου Στεφανίδη
w14-81843kotziascyprus.jpg
Πρώτη συνάντηση Ν. Κοτζιά – ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ
Τουρκία: Από τον Κεμαλισμό στον Ερντογανισμό, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.