Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Μεταθανάτια απονομή δικαιοσύνης, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Μια επίσκεψη στο χωριό μου για να ελέγξω και τα αποτελέσματα του απελθόντος κυκλώνα Ζορμπά (τυχόν ξερίζωμα ελιών, τα κεραμίδια του πατρικού και τα μποστάνια του φίλου Αλέκου), με έκανε να γυρίσω σχεδόν πενήντα χρόνια πίσω, τότε που για πρώτη φορά διανοιγόταν ο δρόμος προκειμένου να ενώσει το ένα χωριό με το άλλο, σχεδόν οκτακόσια μέτρα απόσταση .

Τότε που ο κύριος Χρήστος ο Σχολαριόπαις ήταν ο μόνος ο οποίος εμπόδιζε και ανθίστατο σθεναρά στην μη διάνοιξη με αποτέλεσμα να σύρει τον πατέρα μου από τα μαλλιά (αντιπρόεδρος τότε της Κοινότητας ) καθ’ όλη τη διαδρομή των οκτακοσίων μέτρων οδηγώντας τον στην κυριολεξία σαν σακί στο άλλο χωριό και φτύνοντας τον στο πρόσωπο ότι τάχα “διαλύει το χωριό”, αλλά το κυριότερο ότι η χάραξη του δρόμου  θα του “έκοβε στα δυο το χωράφι του”, ένα χέρσο και εγκαταλελειμμένο ξερότοπο όπου ποτέ δεν τον εκμεταλλεύτηκε προς απόδοση γεωργικών προϊόντων, παρά μόνον την προηγουμένη της διάνοιξης κι ενώ οι μπουλντόζες το πρωί θα άρχιζαν το έργο τους, πήγε τη νύχτα και φύτεψε μερικά δείγματα συκιών για να δικαιολογήσει ότι το χωράφι του ήταν καλλιεργήσιμο .

Ας είναι . Αυτά ανήκουν βέβαια στο μακρινό παρελθόν και είχαν ήδη ξεχαστεί . Η παρουσία όμως των υιών του στο χωριό η οποία συνέπεσε και με την δική μου και η προκλητική στάση τους να ομιλούν με πάθος περί Χρυσίζουσας Αυγής, με έβγαλε από τα ρούχα μου .

Ο θανών πατέρας τους Χρήστος  “κοιμάται” στο νεκροταφείο του χωριού πέραν των τεσσαράκοντα ετών .

Και η επίσκεψή μου στο χωριό έχει συνέχεια : επισκεπτόμενος τον τάφο του πατέρα μου για να του ανάψω ένα κερί, τον είδα μπροστά μου στο μεγαλοπρεπές μνήμα του να ξεχειλίζει ακόμα την οργή του όχι μόνο προς εμένα αλλά ολόκληρο το χωριό γιατί ίσως τέτοια εποχή να είχε πουλήσει τα σύκα του τα οποία θα συνέλεγε από της μιας νυχτιάς φυτεμένες συκιές του . . .

Όσον γι αυτόν και την μεγαλοπρεπή μόνιμη “κατοικία του” , έβαλα την Deema για την σωματική της ανάγκη να κατουρήσει τον τάφο του, όσον αφορά δε στους κληρονόμους υιούς του, ένα πράγμα τους  επιφυλάσσω :  να τους γαζώσω έναν έναν με τις λέξεις μου . Τακ – τακ – τακ .

Ο θεός να με ΄σχωρέσει .

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ένα πανέμορφο κοχύλι και μια κασετίνα μολυβιών ξύλινη για ενθύμιο…, του Δημήτρη Κατσούλα
Κραυγές για… λύπηση, του Γιώργου Αρκουλή
Μανώλης Δημελλάς
100 χρόνια ζωής για το καρπάθικο σχολείο Πειραιά, του Μανώλη Δημελλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.