Ανοιχτή πόρτα

Μετά την πανδημία, τι;, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΙ;

H επιδημιολογική κρίση φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της ή στη χειρότερη περίπτωση στην οριοθέτηση και στον έλεγχο της, αφού πρώτα δοκίμασε το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης και αποδόμησε τις όποιες βεβαιότητές μας για το παρόν και το μέλλον.

Σε αυτό το σημείο όμως που αχνοφαίνεται η ελπίδα και η ( μισή ) ανακούφιση του κόσμου είναι πλέον εμφανής, αρχίζουν τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα.

Με την ακρίβεια παρούσα, κυρίως λόγω μιας άλλης κρίσης, της ενεργειακής, η κοινωνία δεν μπορεί να πάρει μια βαθειά ανάσα για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι εμφανές ότι δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις για το αύριο κι έτσι για μια ακόμη φορά, όλοι βρίσκονται σε μία στάση αναμονής, ίσως για τη διόρθωση της δύσκολης κατάστασης από ένα μικρό θαύμα.

Όσοι όμως είμαστε κατά βάση ορθολογιστές και πιστεύουμε στο ρητό ΄΄συν Αθηνά και χείρα κίνει΄΄, καλό είναι να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να οργανώσουμε το μέλλον μας, με βάση τις αρτιότερες επιλογές και λύσεις που υπάρχουν ή ακόμη και να βρούμε νέες, προκειμένου η Δημοκρατία μας να αναζωογονηθεί και να υπάρξουν περισσότερες επιλογές, από αυτές που έχουν δημιουργήσει τα σημερινά ( με βαθιές ρίζες όμως στο χτες) αδιέξοδα.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά αναλογιζόμενοι ότι δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς απέναντι σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση, θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στις όποιες εξελίξεις, για να συνδιαμορφώσουμε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της Χώρας με περισσότερη διαφάνεια, αξιοκρατία και κάθαρση του πολιτικού συστήματος από όλους όσους απομυζούν ή υποθηκεύουν δεκαετίες τώρα, δια μέσω της εξουσίας, της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους το δημόσιο πλούτο και τους μελλοντικούς πόρους της χώρας μας.

Με δεδομένο ότι οι νέες δυνάμεις που ανασυντάσσονται στον προοδευτικό χώρο, θα κάνουν την αναγκαία αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος, ας ελπίσουμε τώρα ότι θα πάνε σε καθαρές λύσεις και σε καθαρά πρόσωπα.

Όσοι πιστεύουμε ότι η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι μέσο βιοπορισμού, θα είμαστε εδώ σε ρόλο συμβουλευτικό, στον τομέα του ο καθένας, να συμβάλουμε με ανιδιοτέλεια στη διαμόρφωση του καινούργιου και της δημιουργίας πρότασης για σύγχρονη διακυβέρνηση, χωρίς φυσικά να προσδοκούμε σε ίδια οφέλη ή οποιουδήποτε άλλου είδους αντιπαροχές, όπως άλλωστε κάναμε πάντα.

Ας ελπίσουμε τα ΄΄νέα μυαλά ΄΄ να διδαχτούν από το παρελθόν και να δώσουν ελπίδα σε αυτό που πάει να γεννηθεί, με σύγχρονη φιλοσοφία δράσης, οργάνωσης και πολιτικής πρακτικής.

Για την επόμενη μέρα το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια καλή ευκαιρία για παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας, όχι όμως με τη διάθεση των σχετικών κονδυλίων σε λίγους, ούτε με αντιπαραγωγική – αντιαναπτυξιακή λογική, όπως κατά βάση πράττει η παρούσα διακυβέρνηση, αλλά με την ενεργοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της Χώρας που θα δημιουργήσουν δράσεις και μόχλευση σε ένα ευρύ πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια διάχυση του ΄΄πλούτου΄΄ σε όλη την κοινωνικοοικονομική διαστρωμάτωση.

SHARE
RELATED POSTS
Στον δρόμο που χάραξε ο Αλ…, του Γιώργου Αρκουλή
“Θα το κάνω το ταξίδι σου’ λεγα.. με δίχως μέτρο και δίχως πυξίδα…”, της Άννας Κοντοπίδη [Νάξος]
sorotou-kasos.png
Κάσος: Πορτοπαράθυρα ανοιχτά στο νησί των τεσσάρων θαλασσών, της Μαίρης Σορωτού-Τσανάκη [11 φωτογραφίες]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.