Υγεία

Μαϊντανός: πασπάλισε με υγεία το πιάτο σου!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Ο μαϊντανός ή πετροσέλινο όπως λεγόταν στην αρχαία Ελλάδα είναι βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας. Φρέσκος ή αποξηραμένος, σα ρόφημα ή αφέψημα, σαν έλαιο ή πολτοποιημένος , είναι πραγματικός διατροφικός «θησαυρός».

Αν υποφέρουμε από κατακράτηση υγρών πίνουμε καθημερινά ένα φλυτζάνι του καφέ χυμό μαϊντανού. Αν προσθέσουμε ρίζες μαϊντανού σε βραστό νερό και πίνουμε καθημερινά αποτοξινώνουμε τον οργανισμό.
Ωστόσο απαιτείται προσοχή στην εγκυμοσύνη. Η μεγάλη κατανάλωση μαϊντανού μπορεί να προκαλέσει συστολές της μήτρας. Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση από γυναίκες που θηλάζουν. Το έλαιο του μαϊντανού περιέχει ψωραλένια και φουρανοκουμαρίνες που προκαλούν ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο και υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης εξανθημάτων, σε όσους έχουν σχετική ευαισθησία.

Οι ευεργετικές του δράσεις και ιδιότητες είναι τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές κ.ά.

Χτίζει γερή καρδιά: περιέχει ικανοποιητική ποσότητα φολικού οξέως, από τις πιο σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμμετέχει στη διαδικασία μεταβολισμού της ομοκυστεΐνης, αμινοξύ του οποίου η αυξημένη συγκέντρωση στο αίμα έχει σχετιστεί με βλάβη στα αγγεία και στα νευρικά κύτταρα. Σε υψηλά επίπεδα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και ν’ αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, σε ασθενείς με διαβήτη και αθηροσκλήρωση.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες: το φολικό οξύ συμβάλει στη σωστή κυτταρική διαίρεση και παίζει καθοριστική σημασία στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, όργανα στα οποία γίνεται ταχεία διαίρεση των κυττάρων. Περιέχει την ένωση μυριστικίνη, μια ένωση φαινυλπροπανίου με αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως προέκυψε από πειράματα που έχουν γίνει σε ποντίκια. Μένει ν’ αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της και στον άνθρωπο.

Διατηρεί υγιή τα οστά. Δρα ενάντια στην οστεοπόρωση, την οποία προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στα οστά ,εξαιτίας ενός αμινοξέως της ομοκυστεΐνης. Ο μαϊντανός περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου αλλά και φολικό οξύ το οποίο καταπολεμά την ομοκυστεΐνη.

Με αντιφλεγμονώδη δράση. Σε πολλές περιοχές τις Μεσογείου ο μαϊντανός χρησιμοποιείται για τσιμπήματα εντόμων, πρηξίματα ούλων και πονόδοντο. Σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες του πανεπιστημίου King Saud έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντιηπατοτοξικότητα, καθώς μειώνει τις εσωτερικές φλεγμονές και συμβάλει στον καθαρισμό του συκωτιού.

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

SHARE
RELATED POSTS
Καλές γιορτές χωρίς πειρασμούς!της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Παιδιατρικός καρκίνος, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
15795626_condoms.limghandler.jpg
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.