Thursday, Mar 28, 2024

Υγεία

Μήπως δεν έχω αρκετό μαγνήσιο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Κράμπες σε χέρια και πόδια,  αϋπνία, νευρικότητα, άγχος, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές του εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια), πονοκέφαλος, ταχυκαρδίες.

Τα παραπάνω συμπτώματα σχετίζονται με την έλλειψη μαγνησίου η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την καρδιά, τη λειτουργία της μνήμης και να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Κι αυτό γιατί το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στη διαδικασία απορρόφησης του ασβεστίου ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος αλλά και στον σχηματισμό των οστών. Για τις γυναίκες η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι περίπου 280-360 mg, ενώ για τους άντρες μπορεί να φτάσει και τα 410 mg.

Αναζητείστε μαγνήσιο σε ηλιόσπορους, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορους, σουσάμι, ταχίνι, χουρμάδες, αράπικα φιστίκια,  ρεβίθια, μπανάνες, σύκα, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα αλλά και σε πλήρη δημητριακά, καλαμπόκι, σόγια, όσπρια, σκόρδο, µμπρόκολο και  αγκινάρα. Καλές πηγές μαγνησίου είναι και το κακάο, όπως και τα μπαχαρικά.

Η απορρόφηση του μαγνησίου από τον οργανισμό μειώνεται αν είμαστε υπέρβαροι, καταναλώνουμε πολλά ακόρεστα λιπαρά, υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου ή  υπερβολικές ποσότητες φωσφορικού οξέος (σόδες, αναψυκτικά), αλατιού, καφέ και τσαγιού. Σόδες, αναψυκτικά, αλάτι, καφές και ασβέστιο αυξάνουν και την απέκκριση του μαγνησίου από τον οργανισμό, όπως και το υπερβολικό αλκοόλ και η ζάχαρη, η υπερέκκριση ιδρώτα, το παρατεταμένο άγχος αλλά και φάρμακα.

SHARE
RELATED POSTS
ΑνθίΖΩ με την ΑΚΟΣ “Eat positive” με οδηγό τον Ευάγγελο Ζουμπανέα! – 21 Σεπτεμβρίου
Γιατί πονάνε τα γόνατα μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αιμοδοσία: Πολύτιμο δώρο ζωής, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.