Πόρτα στην Πολιτική

Κώστας Αρβανίτης: “Ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις:Τι είπαμε και τι δε μας είπε η επίτροπος Γιοχάνσον

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

 

 

Ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις

Τι είπαμε και τι δε μας είπε η επίτροπος Γιοχάνσον

Σήμερα, στη συνεδρίαση της επιτροπής LIBE (Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων), θέσαμε στην επίτροπο της Κομισιόν Ύλβα Γιοχάνσον μια σειρά ερωτημάτων για το προσφυγικό και τη νέα μορφή που θα πάρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, μετά από τις τροποποιήσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο.

Ζητήσαμε διευκρινίσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, αλλά και για τις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που στοιβάζονται αβοήθητοι μέσα και έξω από τις «δομές φιλοξενίας». Για το πρόγραμμα φιλοξενίας στις τουριστικές εγκαταστάσεις της χώρας, που προχωράει με ρυθμούς τόσο βραδείς, όσο χρειάζεται για να αποκαλύψει την απροθυμία του υπουργού κ. Μηταράκη να το υλοποιήσει. Για τα κλειστά κέντρα κράτησης που έχει αποκηρύξει δημόσια η Κομισιόν. Για τις χώρες μέλη της Ε.Ε. που επιμένουν σε ένα άτυπο βέτο, αρνούμενες να κάνουν οτιδήποτε για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα εδάφη τους. Και για τα μυστικά κονδύλια που θα διαχειρίζεται στο εξής το υπουργείο, σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας και έλλειψης ελέγχου. Ειδικά για αυτό το τελευταίο, επιμείναμε σε μια τοποθέτηση της επιτρόπου.

Η κυρία Γιοχάνσον παραδέχτηκε επίσημα ότι υπάρχει ανάγκη “αλλαγών” στο νομοσχέδιο, για να συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος της Ε.Ε. τοποθετείται δημόσια πάνω στο ζήτημα αυτό. Φαίνεται πως, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη νομοθετεί ερήμην των θεσμών ελπίζοντας στη σιωπηρή αποδοχή τους. Φαίνεται επίσης πως, για μια ακόμη φορά, αποτυγχάνει.

Όμως, η επίτροπος απέφυγε να απαντήσει για το εάν έχει ενημερωθεί σχετικά με τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου. Η δική της σιωπή μας προβληματίζει. Αν είναι θεμιτό, οι εσωτερικές υποθέσεις της ενωμένης Ευρώπης και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της να χρηματοδοτούνται εν κρυπτώ και χωρίς λογοδοσία στους πολίτες της, θα θέλαμε να το ακούσουμε από τα πιο επίσημα χείλη. Αν όχι, θέλουμε η άρνηση να συνοδευτεί από αντίδραση. Θα επιμείνουμε σε μια σαφή απάντηση.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο Τσίπρας ξαφνιάζει, του Γιάννη Σιδέρη
«Επιτελικό Κράτος» ή «Επιτέλους Κράτος – όπως το θέλω Εγώ»;, του Κώστα Αρβανίτη
Δημήτρης Γάκης: Για την επέτειο της 8ης Μαΐου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.