Βιβλίο

“Κόκκινο, γράφουμε” του Γιάννη Παπαϊωάννου. Ευτυχώς!, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

 

Το δεύτερο βιβλίο του Γιάννη Παπαϊωάννου “Κόκκινο, γράφουμε”

κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Φίλντισι”

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

 

Οι ιστορίες που αφορούν στον Γιάννη Παπαϊωάννου-Τσαρούχη, τον αρθρογράφο του iPorta.gr και άριστο ηχολήπτη, έχουν ένα τσακ παραπάνω από το συνηθισμένο σε τρυφερότητα και συγκίνηση. Παντοτινά θα είναι ο Γιαννάκη μας. Για τους μουσικούς, τους τραγουδιστές, τους δημιουργούς των τραγουδιών. Τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Και όσοι ξέρουμε από καλό ραδιόφωνο ομολογούμε μετά πάθους ότι το άλφα και το ωμέγα μιας επιτυχημένης εκπομπής είναι ο ηχολήπτης: η τεχνογνωσία, η αντίληψη, η αμεσότητα, η επικοινωνία του ηχολήπτη με τον παραγωγό. Ο καλός και ικανός ηχολήπτης προλαμβάνει το ερτζιανό “στραβοπάτημα”, αντιλαμβάνεται τι θέλει ο παραγωγός, έχει βαθιά μουσικές γνώσεις και απογειώνει τον παραγωγό βγάζοντας στον αέρα το καλύτερο αποτέλεσμα. Πόσω μάλλον όταν πρέπει να ηχογραφήσει έναν δίσκο.

Για δεύτερη φορά ο Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης, ο εκλεκτός ηχολήπτης αρχικά της ιστορικής Columbia και εν συνεχεία και άλλων εταιρειών (P.DR studios, Sigma sound studios και Digital Press Hellas), το καμάρι της ηχοληψίας με τις εκπληκτικές δεξιότητες, ο άνθρωπος που μας επικοινώνησε τη μουσική και τα τραγούδια που έχουμε αγαπήσει, τραγουδήσει, χορέψει, δακρύσει, συναισθανθεί το πάθος, τον πόθο, την φτώχεια, τον έρωτα, την αντίδραση, την ξενιτιά, τον πόνο και τη χαρά, καταθέτει άλλο ένα κομμάτι της μνήμης του σε τούτο το βιβλίο. Μοναδικά δημιουργικός, με απίθανη μνήμη, συγκινητική διάθεση να μοιραστεί τον θησαυρό των ζωντανών στιγμών του από καλλιτέχνες που θαυμάσαμε και θαυμάζουμε, μας βάζει στον μεγάλο, άγνωστο χώρο της δισκογραφικών εταιρειών και κυρίως της Columbia, πίσω και μπρος από το τζάμι. Μικρές ιστορίες σαν παραμυθάκια για τους ανθρώπους που μάς είναι τόσο οικείοι, σαν συγγενείς εξ αγχιστείας. Διότι αυτό είναι τα τραγούδια. Ο εαυτός μας σε νότες και ερμηνείες.

Ο Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης με την εκπληκτική μνήμη αναγάγει και τούτο το βιβλίο σε Μουσείο Μουσικής Ιστορίας και Πολιτισμού των τελευταίων 45 χρόνων του 20ου αιώνα, μοναδικά καταγεγραμμένα από τον ίδιο δεδομένου ότι εκλείπει κάτι αντίστοιχο σε επίπεδο πολιτειακό. Είναι η αναβίωση των στιγμιότυπων που έζησε με τον Τσιτσάνη, τον Μπιθικώτση, τον Διονυσίου, την Αλεξίου, τη Μοσχολιού, τη Βιτάλη, τον Άκη Πάνου, τον Χατζιδάκι, τον  Λοΐζο, τον Σπανό, τη Γαλάνη, την Αρλέτα, τη Μοσχολιού, Αγγελόπουλο, Άκη Πάνου, Μούτσης, Γιώτας Λύδια, ζαμπέτα, Μητροπάνου, Άσιμου, Ξυλούρη, Σιδηρόπουλου, Βαρδή, Βέμπο, Κόκκοτα, Κηλαηδόνη, Βοσκόπουλου, Κατσούλη, Βαμβακάρη, Μπέλλου, Αλεξίου και άλλων μορφών του ελληνικού τραγουδιού που χαράχτηκαν στο dna μας  Είναι η ανάγκη του αγαπημένου μας, εκλεκτού Γιάννη, να μεταδώσει με πάθος, σεβασμό και αγάπη ό,τι έζησε για δεκαετίες μέσα στα στούντιο των δισκογραφικών εταιρειών μεταξύ αυτών και της Columbia, που έσβησε από την σύγχρονη ιστορία και που ο ίδιος την ξαναζεί και μας ξεναγεί. Ας τον ακολουθήσουμε σε μια μοναδική, συγκινητική ξενάγηση ε ιστορίες άγνωστες που μοιράζεται με μας. Ευτυχώς. Καλοτάξιδο καλέ μου Γιαννάκη, συγχαρητήρια Σίσσυ Καπλάνη για την τόλμη σε δύσκολους καιρούς να πάρεις το ρίσκο μιας άρτιας αισθητικά και συγγραφικά έκδοσης. Οι εκδόσεις Φίλντισι είναι μια πολύ πολύ ευχάριστη έκπληξη. Τους ευχαριστώ και τους δύο θερμά για τούτο τον θησαυρό που με δυναμώνει όταν παρατηρώ με θλίψη την  σύγχρονη Ελλάδα.

5 Φεβρουαρίου 2020

Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου “Κόκκινο γράφουμε” σστο Poli AArt Cafe επί της Πεσμαζόγλου στη Στοά Βιβλίου. Συντόνισε η ραδιοφωνική παραγωγός Μαρίνα Λαχανά, μίλησαν για το βιβλίο και τον Γιάννη Παπαϊωάννου-Τσαρούχης  ο Μάκης Σεβίλογλου, η Τζίνα Δαβιλά και ο Κώστας Μπαλαχούτης και τραγούδησαν προς τιμήν του Γιάννη ο Γιάννης Νικολάου, πάλαι ποτέ Λαθρεπιβάτης με τον Παντελή Θαλασσινό και ο Τάσος ζαφειρίου, ενώ τραγούδησε και ο Μάκης Σεβίλογλου. Προλόγισε όπως πάντα στις εκδηλώσεις του Poliss Art Cafe, ο εκλεκτός επίσης εκδότης των ‘Εκδόσεις Παρουσία¨ο Βασίλης Χατζηιακώβου . Τη βραδιά πλαισίωσαν εκτός των εκλεκτών προσκεκλημένων και μεγάλα ονόματα  όπως Α.Ροδουσάκης, Μ.Καννής, Η.Λάκκας, Β.Παναγιωτόπουλος, Γ.Ιωαννίδης και η Δήμητρα Τερρανόβα από τον Μελωδία.

Η εκδότρια του Φίλντισι Σίσσυ Καπλάνη

   


 

SHARE
RELATED POSTS
Διαβάζοντας: “Τα κορδόνια”-Ντομένικο Σταρνόνε, του Άγγελου Κουτσούκη
“Λίγες και μια νύχτες” του Ισίδωρου Ζουργού, του Άγγελου Κουτσούκη
photo.jpg
Νίκος Δαββέτας, «Ωστικό κύμα», Μυθιστόρημα [Εκδόσεις Πατάκη], του Μάνου Κοντολέων

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.