Ανοιχτή πόρτα

Καμαρώστε τους, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Καμαρώστε την ντόπια και ξένη μπουρζουαζία που σουλατσάρει με τον στόλο της καταμεσής του Αιγαίου και όπου θάλασσα υπάρχει. Καμαρώστε την πώς φωτογραφίζεται ημίγυμνη πάνω στα γιοτ, τα τρικάρτα και φουσκωτά σκάφη της. Δες τε την πώς μοιράζει την αδιαφορία της σε μερικούς δαιμονισμένους που επάνω στον πανικό τους ξεγλίστρησαν από τις εμπόλεμες πατρίδες τους αναζητώντας ελπίδα σε κάποια χώρα που την λένε Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ευρώπη που σιωπά εμπρός στο έγκλημα που συντελείται.

Καμαρώστε τους εκατομμυριούχους που γλεντούν εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης στα πολυτελή τους σκάφη, και κάπου εκεί προς το μέσον της νυκτός μετά από ομαδική κραιπάλη και μες στην παραζάλη τους επιδίδονται σε ξέφρενους ρυθμούς και μετά βουτιές στη θάλασσα προκειμένου να σβήσουν την κάψα τους, ενώ λίγα μίλια παραπέρα μέσα σε ξύλινες βάρκες με κάτι σαμπρέλες αυτοκινήτων μερικοί ζωσμένοι πρόσφυγες μεταφέρονται από τους δουλέμπορους σε κάποια ξέρα εξαντλημένοι από νερό και τροφή ως ‘εμπόρευμα’ προς πώληση.

Καμαρώστε την ολιγομελή πελατεία που απολαμβάνει στο έπακρον τις χαρές του καλοκαιριού με τα αντιηλιακά της απλωμένα σε πλάτες και μηρούς, χέρια και πρόσωπα, ενώ οι ταπεινωμένοι κάποιας Συρίας, Πακιστάν, Ινδίας ή του Μπαγκλαντές σταυροκοποιούνται να μη γίνει τούτο το υγρό στοιχείο – η θάλασσα της Μεσογείου – ο τελικός τους τάφος.

Καμαρώστε τους σελέμπριτι της γης όπου τώρα αφού χόρτασαν τις ομορφιές του Αιγαίου και τις μπούχτισαν, βολτάρουν προς Ιόνιο πλευρά παζαρεύοντας κάτι νησάκια που έχουν στη ζούλα βγει στο σφυρί, καθότι απαγορεύτηκε ήδη στους λιγοστούς κατοίκους τους να πλησιάζουν τη θάλασσα επειδή κάποιος Εμίρης, δισεκατομμυριούχος ή φραγκάτος τα έχει καπαρώσει μέσω τηλεφώνου και εκκρεμεί μόνο η τυπική υπογραφή.

Καμαρώστε τους καταπατητές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καμαρώστε αυτούς που αιματοκύλισαν τον κόσμο κι έστησαν ένα σύστημα αντίστοιχο των μέτρων που τους βόλευε όπου τώρα απολαμβάνουν τους καρπούς της συγκέντρωσης των κεφαλαίων στα χέρια μιας ασύδοτης τραπεζοκρατίας τους.

Καμαρώστε – όπως καταγγέλλεται από την Aegean Boat Report – πώς περισυνελλέγησαν προχθές 11.8.2022 τρεις νεκροί πρόσφυγες από την Τουρκική ακτοφυλακή ανοιχτά της Χίου, πώς επιβάλλεται ο νόμος και η τάξη όταν από 8 άτομα καταγγέλλεται και ερευνάται ο τρόπος μεταφοράς τους σε άγνωστη τοποθεσία του νησιού και ο εξαναγκασμός τους να ξαναπέσουν στη θάλασσα χωρίς σωσίβια με προορισμό το άγνωστο, πώς η βία και ο βούρδουλας της Ελληνικής ακτοφυλακής βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη όταν έχουν ν’ αντιμετωπίσουν πρόσφυγες, πώς οι χειροπέδες κροταλίζουν και γυαλίζουν στον ήλιο του καλοκαιριού στα χέρια τους περασμένοι ολίγον τι πριν τον καταποντισμό τους στη θάλασσα στην περιοχή ‘Θόλος’ της Χίου.

Καμαρώστε και τα ΜΜΕ που φροντίζουν τέτοιες ειδήσεις να τις καταχωνιάζουν στα άδυτα της πληροφόρησης για να μη ταράζουν την ησυχία του κάθε βολεμένου και προύχοντα αυτού του τόπου.

Δεν νομίζω να επιμένετε ακόμη αγαπητοί μου αναγνώστες ότι τα πράγματα θα ομαλοποιούνται όσο εμείς παραμένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, απαθείς και φοβισμένοι; Δεν πιστεύω πώς είστε της άποψης οτι όσο εμείς θα παραμένουμε στο ίδιο σημείο με εκείνο της εκκίνησης πως υπάρχει προοπτική κι ελπίδα να μη επιταχύνεται η κατρακύλα;

SHARE
RELATED POSTS
Η χώρα του Ποτέ, του Νίκου Βασιλειάδη
Σταύρος Τσακυράκης: Η εξαίρεση που χειροκροτάμε, αλλά δεν τολμάμε να ακολουθήσουμε, του Σταύρου Θεοδωράκη
Ό,τι δεν λύεται, κόπτεται (Β΄μέρος), του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.