Υγεία

Καλοκαιρινός οδηγός για διαβητικούς, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love
“ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Ο έλεγχος του σακχάρου μέσω της διατροφής, αποτρέπει τις κρίσεις υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας. Αν και το διαιτολόγιο των διαβητικών καλό θα ήταν να το τηρούμε όλοι για να είμαστε υγιείς.

Μύρτιλα, φράουλες και βατόμουρα. Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, οπότε τα κύτταρα την αξιοποιούν καλύτερα για να εξισορροπούν το σάκχαρο.

Εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και μανταρίνια, χάρη στην εσπεριδίνη τους αλλά και στις διαλυτές ίνες τους, επιδρούν θετικά.

Όσπρια. Ιδιαίτερα τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή ο οργανισμός τα διασπά με αργό ρυθμό, οπότε δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Μαύρη σοκολάτα. Σε μικρή ποσότητα,  η μαύρη σοκολάτα, αν είναι καλής ποιότητας έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο- που περιέχει πολύτιμες πολυφαινόλες-  οπότε  βελτιώνει το σάκχαρο νηστείας.

Ελαιόλαδο. Περιέχει υγιεινά ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την καρδιαγγειακή απειλή. Είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθά τα κύτταρα να αξιοποιούν καλύτερα τα σάκχαρα στο αίμα.

Ξηροί καρποί. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και συμβάλουν στον έλεγχο σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.

Γιαούρτι. Όπως όλα τα προϊόντα με προβιοτικά δεν ωφελούν μόνο το γαστρεντερικό αλλά παράλληλα μειώνουν το σάκχαρο νηστείας και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Τί να κάνω;

Καταμερίστε την ημερήσια ποσότητα υδατανθράκων.

Ναι σε μικρά και συχνά γεύματα. Αποφύγετε βαριά φαγητά και μεγάλες ποσότητες. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, πρέπει να έχουν καθημερινά σταθερές ώρες γευμάτων.

Ναι σε φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με το διαιτολόγιο που σας έχει δοθεί.

Όχι στα κορεσμένα λίπη

Ζάχαρη και αλάτι με μέτρο.

Διατροφή με ποικιλία

Ναι σε όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Για πρωινό των διακοπών, επιλέξτε άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα.

Διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μαγειρεύετε υγιεινά. Όχι στο τηγάνι.

Μετράτε καθημερινά το σάκχαρό σας.

Δεκατιανό πριν κολυμπήστε: φρούτο ή μικρό σάντουιτς για ν’ αποφύγετε ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες.

Λίγο αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση ελλοχεύει κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Προσοχή στα οινοπνευματώδη Αν λαμβάνετε ινσουλίνη, προσοχή στην κατανάλωση οινοπνευματωδών αν παράλληλα χορεύετε.

Όταν φθάσετε στον προορισμό σας, φυλάξτε σύριγγες, ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσετε άμεσα, και την ένεση γλυκαγόνης στο ψυγείο. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18-30 βαθμών Κελσίου.

Μην εκτίθεστε αλόγιστα στον ήλιο γιατί απορροφάται γρηγορότερα η ινσουλίνη και μπορεί να εκδηλώσετε υπογλυκαιμία. Φοράτε καπέλο και κολυμπάτε έως τις 11 π.μ. και μετά τις 16.00

Μην βάλετε τα πόδια σας μέσα στη καυτή άμμο και μην περπατάτε χωρίς σανδάλια στην ακρογιαλιά. Αν ταξιδεύετε με λεωφορείο ή αυτοκίνητο, κάντε μικρές στάσεις και έχετε μαζί σας κάτι πρόχειρο για φαγητό, αν για κάποιο λόγο καθυστερήσει το γεύμα σας.

Στο αεροπλάνο, πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό για κάθε ώρα πτήσης.

Αν ταξιδέψετε στο εξωτερικό και η διαφορά ώρας με την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από δύο ώρες, ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσετε τη δόση της ινσουλίνης σας. Ο θεράπων ιατρός σας, θα το αποφασίσει.

Ενημερωθείτε για την ύπαρξη Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας, στον τόπο διαμονής σας.

Προμηθευθείτε τις απαραίτητες ταινίες για τη μέτρηση σακχάρου από αίμα ή στα ούρα. Μην ξεχάσετε τη συσκευή μέτρησης σακχάρου αίματος.

SHARE
RELATED POSTS
Προστατευθείτε από την υποθερμία!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποιες τροφές περιορίζουν το άγχος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποιες ασθένειες αγαπούν την εμμηνόπαυση;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.