Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πρόσωπα - Αφιερώματα

Ιωάννης Μάζης: Ένας πατριώτης απ’ τα παλιά, του Πάνου Βενέρη

Spread the love

* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc., Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg

Όποιος δεν έχει πάρει γεύση από τα σχολικά βιβλία φυσικής – χημείας και τα αντίστοιχα εξωσχολικά βοηθήματα του καθηγητή της Β βάθμιας εκπαίδευσης Αλκίνοου Μάζη (1904 – 1980), κάτι του λείπει από το …άθλημα, ακόμη και καθηγητής πανεπιστημίου να έχει γίνει!…

Όποιος δεν έχει ακούσει εκ του σύνεγγυς τον Ιωάννη Μάζη, καθηγητή Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ, να αναλύσει ευρύτερους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και τις διμερείς σχέσεις της χώρας μας κυρίως με τους γείτονες εξ’ ανατολών εστιασμένες στο πεδίο της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, επίσης κάτι του λείπει.

Μάζης ο ένας, Μάζης ο άλλος, εκτός από το όνομα έχουν και άλλο κοινό: Τη σαφήνεια στη διατύπωση του προβλήματος και την ευκρίνεια στον ορισμό της μεθοδολογίας για την επίλυσή του. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι και οι δυο θετικών επιστημών, φυσικός ο ένας, τοπογράφος μηχανικός ο άλλος και βέβαια δάσκαλοι ολκής, ανεξάρτητα από τη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Δεν είναι ότι συμφωνώ με όλα όσα είπε ο Ιωάννης Μάζης χθες βράδυ στο Καστέλο της Ρόδου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ Δωδ/σου για τους υδρογονάνθρακες και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ότι είδα έναν άνθρωπο με ειρμό στη σκέψη από την αρχή μέχρι το τέλος, ακριβολόγο, με ευρεία γνώση της γεωπολιτικής στο σύνολό της και με στοχοπροσήλωση: Στην εξυπηρέτηση των καλώς εννοούμενων εθνικών συμφερόντων και τον πατριωτισμό που μπορεί να εκπέμψει χωρίς ακρότητες μόνο όποιος έχει βαθειά αίσθηση του πεπρωμένου της φυλής που δημιούργησε παγκόσμιο πολιτισμό. Της δικής μας. Ένα έθνος που μέσα από την ενότητα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, μπορεί και πάλι βγει μπροστά. Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα.

Παρόντες στη χθεσινή βραδιά πολλοί «επώνυμοι» και «ανώνυμοι» με προεξέχοντα τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο κοινόχρηστος εαυτός, του Κωστή Α. Μακρή
Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και συμβάσεις εργασίας
Βαγγέλης Παυλίδης: Με τη μεγάλη καρδιά ενός Γαργαντούα και το πάθος ονείρων ενός Δον Κιχώτη, του Μάνου Κοντολέων

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.