Αθλητικά/Αθλητισμό

Ιταλοί στην Ελλάδα: μια πονεμένη ιστορία, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

 

Με αφορμή την πρόσληψη του Ιταλού προπονητή Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ, θυμήθηκα την εξαιρετικά θορυβώδη (και σαφέστατα αποτυχημένη)  ιστορία των τεχνικών της γειτονικής χώρας στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Με την ευχή να επιτύχει ο σινιόρε Καρέρα στη νέα του ομάδα, θεωρώ πικάντικο σήμερα να καταθέσω μια αναδρομή της ελληνοϊταλικής συνεργασίας στο ποδόσφαιρο, μήπως και ευθυμήσουμε λιγάκι ως φίλαθλοι. Εχουμε και λέμε.

Πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, ήρθαν δύο προπονητές με καλό βιογραφικό αλλά μάλλον «πούλησαν τρέλα», ο ένας στον Πειραιά (κάποιος Αλμπέρτο Μπιγκόν για λογαριασμό του «Θρύλου») και ένας άλλος με το εντυπωσιακό όνομα στην Ιταλία εκείνη την εποχή Μπρούνο Πεζάολα, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Ο πρώτος –για τον οποίο είχε ακουστεί ότι τον «έστειλε η mafia της Νάπολης να δουλέψει στο Λιμάνι- έμεινε στην μνήμη των οπαδών μόνο για το μόνιμα καλό γούστο στο ντύσιμό του και τις υπέροχες καμπαρντίνες του! Ο Πεζάολα, αντίθετα, ήταν σχετικά χρήσιμος, αλλά τελικά  αποδείχτηκε κάπως υπερόπτης και τεμπέλης, λες και μας έκανε χάρη που βρισκόταν στην Αθήνα. Συχνά κατά την διάρκεια της προπόνησης καθόταν στον πάγκο –όπου κάπνιζε συνεχώς το ένα σιγαρέτο κατόπιν του άλλου- και έδινε εντολές με ντουντούκα!

Ένας ακόμη Ιταλός στους «πράσινους», ο Μαλεζάνι, δεν μακροημέρευσε, μάλλον διέλυσε την σχέση του με την διοίκηση καταθέτοντας  δηλητηριώδη σχόλια τόσο για την οργάνωση της ομάδας όσο και για την νοοτροπία που επικρατούσε στην Ελλάδα, φροντίζοντας να κατσαδιάσει ακόμη και τους ρεπόρτερ.

Δυστυχώς για τους Ιταλιάνους, άδοξα έληξε και η θητεία του επόμενου κόουτς στον οποίο η διοίκηση του ΟΦΗ εμπιστεύτηκε την τύχη της ομάδας: Τζενάρο Γκατούζο. Ως παίκτης άφησε εποχή με την Μίλαν και την Εθνική ομάδα, χάρη στον δυναμισμό και τις αστείρευτες δυνάμεις του από θέση αμυντικού χαφ. Ως προπονητής, τα έκανε θάλασσα στην Κρήτη και πριν του δείξουν την έξοδο, πρόλαβε να δώσει μια συνέντευξη που ενόχλησε πολύ όσους τον είχαν εμπιστευτεί…

Να μην ξεχάσω βεβαίως έναν ακόμη –διάσημο αυτή τη φορά- Ιταλό, τον οποίο φώναξε η ΕΠΟ μήπως και αλλάξει το πρόσωπο της εθνικής μας ομάδας: Κλαούντιο Ρανιέρι! Ένας σίγουρα ικανός προπονητής, που κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα με την Λέστερ, αφήνοντας πίσω τα γνωστά θηρία της πρέμιερ Λιγκ, αλλά που ακολούθως, λες και η τύχη του γύρισε εντελώς την πλάτη, απέτυχε όπου πήγε. Σήμερα εργάζεται στην Σαμπντόρια (ηττήθηκε χθες στο γήπεδό της από την Πάρμα) και κρίνεται πολύ δύσκολο να καταφέρει να την γλιτώσει από τον υποβιβασμό!

Τελειώνοντας,  το αν θα επιτύχει ο Καρέρα τώρα στην ιστορική ομάδα της ΑΕΚ και αν θα καταφέρει να μπει στην σωστή πλευρά της ιστορίας  της, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Ξέρετε γιατί; Διότι –βασικά- η ίδια η ομάδα της ΑΕΚ δείχνει ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Του χρόνου πάλι το «όνειρο», του Γιώργου Αρκουλή
Η ματαίωση του ντέρμπυ αιωνίων και τα επεισόδια στην Λεωφόρο
Όσο υπάρχουν ονειροπόλοι!, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.