Πόρτα στον Κόσμο

Ιράν-Ισραήλ, το χρονικό, του Γαβριήλ Χαρίτου

Spread the love

Ιράν-Ισραήλ, το χρονικό

Η ανάρτηση ανανεώνεται τακτικά με νέα στοιχεία 

Ανανέωση : 00:06 11/5

** Σύνοψη 10/5

* Ο Ιρανός ηγέτης Χασαν Ρουχανί δήλωσε ότι η χώρα του δεν θέλει να δημιουργήσει πρόσθετες εντάσεις στην Μέση Ανατολή . Προκαλεί εντύπωση ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στις εξελίξεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου στη Συρία.

* Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ha’Aretz, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ απόψε στο Τελ Αβίβ, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εξέθεσαν έκθεση σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν πέραν από τις περιφέρειες του Βορείου Ισραήλ. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να τεθούν στο στόχαστρο του Ιράν ισραηλινοί στόχοι που βρίσκονται στο εξωτερικό.

* Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν δήλωσε ότι “κάθε χώρα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, έχει δικαίωμα να αντιδράσει στην ιρανική επιθετικότητα”. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και σχόλιο γνώμης που δημοσιεύθηκε σε καθημερινή εφημερίδα του σαουδαραβικού Τύπου σήμερα.

* Στις 19:50 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ (περιορισμένη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως, Εξωτερικών, άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι του στρατού) που συνήλθε στις 6 το απόγευμα με μοναδικό θέμα «την χθεσινή πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά της χώρας».
Δεν έγινε καμία ανακοίνωση στον Τύπο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ούτε ανακοινώθηκαν πρόσθετα μέτρα προστασίας προς τον πληθυσμό στα Υψώματα του Γκολάν.

* Ενόσω διαρκούσε η συνεδρίαση του ισραηλινού ΚΥΣΕΑ, δόθηκε στη δημοσιότητα δήλωση του πρωθυπουργού Νετανιαχου προς δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης : “Το Ιράν ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή. Η αντίδρασή μας ήταν η πρέπουσα. Ο στρατός εξαπέλυσε ευρεία επίθεση κατά ιρανικών στόχων στη Συρία. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν μακρύ αγώνα και η πολιτική που ακολουθούμε είναι σαφής: Δεν πρόκειται να αφήσουμε το Ιράν να σταθεροποιήσει την στρατιωτική του παρουσία στη Συρία, Χθες δώσαμε ένα σαφές μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ. Όποιος βάλει εναντίον μας, θα τον πλήξουμε επταπλάσια. Όποιος προετοιμάζεται να βάλει εναντίον μας, θα τον χτυπήσουμε πρώτοι.”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ είχε διαρρεύσει εκτίμηση ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου, σύμφωνα με την οποία το Ιράν διατηρεί στη Συρία πυραύλους που διαθέτουν μεγαλύτερο εύρος και μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση απ’ όσο θεωρείτο μέχρι πρόσφατα.

* Δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό βίντεο από την χθεσινή ισραηλινή επιχείρηση κατά ιρανικών βάσεων στη Συρία.

* Επίσημη ανακοίνωση του συριακού στρατού για την χθεσινή ισραηλινή επιχείρηση : 3 ανθρώπινες απώλειες και 2 τραυματίες , επλήγησαν αποθήκες οπλισμού και βάσεις αεράμυνας .

ΥΠΕΞ Ρωσίας Σεργκει Λαβρόφ : Ισραήλ και Ιράν θα πρέπει να τερματίσουν την ένταση και να σταματήσουν αμφότερες οι χώρες τις προκλήσεις .

Λευκός Οίκος : το Ιράν φέρει την ευθύνη των σπασμωδικών ενεργειών του.

Βρετανία και Γερμανία καταδικάζουν την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ .

Ιρανικές ιστοσελίδες ισχυρίζονται ότι στη Συρία δεν υπάρχουν ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και ως εκ τούτου , το Ισραήλ ψεύδεται και ότι οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και που φέρονται να παρουσιάζουν το αποτέλεσμα των χθεσινών βομβαρδισμών είναι κατασκευασμένες .

Λιβανικά ΜΜΕ : 23 νεκροί εκ των οποίων 5 στελέχη του στρατού του Άσαντ είναι ο απολογισμός των έμψυχων απωλειών των χθεσινών Ισραηλινών βομβαρδισμών στη Συρία

Ρωσικά ΜΜΕ : 28 ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα συμμετείχαν στη χθεσινή επιχείρηση .

Ρώσος υφυπουργός άμυνας : Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με Ισραηλινούς και Ιρανούς παράγοντες για εκτόνωση της κρίσης . Από την άλλη η Ρωσία ανακοινώνει ότι τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματά κατέρριψαν «τουλάχιστον τους μισούς Ισραηλινούς πυραύλους χθες».

Ο πρέσβης της Βρετανίας σε ισραηλινά ΜΜΕ : «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμύνεται».

* Ο αρχηγός της ισραηλινής κεντροαριστερης αξιωματικής αντιπολίτευσης Αβι Γκαμπάι δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να εγκαταλείψει το όνειρο του να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο και θα πρέπει να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις

* Δημοσκόπηση στο Ισραήλ εμφανίζει ενισχυμένη την δημοτικότητα του πρωθυπουργού Νετανιάχου και του κόμματός του Λικούντ. Η δημοτικότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης Yesh Atid του Γιαΐρ Λαπίντ και των Εργατικών του Άβι Γκαμπάι υποχωρεί.

****
02:12 10/5/18

Επίθεση είκοσι ρουκετών στα Γκολάν . Σύμφωνα με το Ισραήλ , προέρχονται από ιρανικές βάσεις στη Συρία και συγκεκριμένα από την ιρανική στρατιωτική δύναμη «Al-Quds». Οι Ισραηλινοί τονίζουν το γεγονός ότι «για πρώτη φορά το Ισραήλ δέχεται απ’ευθειας ιρανική επίθεση» . Δεν αναφέρθηκαν απώλειες από ισραηλινής πλευράς και οι πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Κατσρίν κατέφυγαν στα καταφύγια. Όπως δηλώνουν οι ισραηλινές αρχές , όλες οι ρουκέτες καταρρίφθηκαν από το σύστημα «Σιδηρούς Θόλος».

Σύμφωνα με συριακά μέσα, προηγήθηκαν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία και συγκεκριμένα σε βάσεις του τακτικού στρατού του καθεστώτος Άσαντ στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Κουνέιτρα , στους πρόποδες των Υψωμάτων του Γκολάν, εντός της συριακής επικράτειας.

Σε αντίθεση με ο,τι αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ , τα συριακά μέσα αρνούνται ότι επλήγησαν ιρανικές βάσεις.
Λιβανικά μέσα ανακοινώνουν ότι οι είκοσι ρουκέτες έπληξαν συγκεκριμένες ισραηλινές βάσεις συλλογής πληροφοριών και καταπολέμησης κυβερνοπολέμου , αναφέροντας συγκεκριμένους αριθμούς των μονάδων αυτών . Από ισραηλινής πλευράς δεν υπάρχει ανακοίνωση για το θέμα και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραηλινού στρατού σχολιάζει ότι όσα μεταδίδονται σχετικά με συγκεκριμένες πληγείσες βάσεις ανακοινώνονται στα πλαίσια ψυχολογικού πολέμου «προκειμένου να δηλώσουν ότι επρόκειτο περί βολών ακριβείας».

 

η εικόνα προφίλ του Gabriel Haritos

Ο Γαβριήλ Χαρίτος είναι Δικηγόρος & Διδάκτωρ διεθνών σχέσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διδάσκων στο Παν/μιο Αιγαίου [Μεσογειακών Σπουδών] και  μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ισραήλ, στο Πανεπι-
στήμιο Μπεν-Γκουριόν

SHARE
RELATED POSTS
Γουστάρω ελεύθερη και πλούσια ζωή, του Κωστή Α. Μακρή
The V.P. & The Fly!, by George Sarafoglou- Η Μύγα κι ο Αντιπρόεδρος!, του Γιώργου Σαράφογλου
Kostis A. Makris
ΚαΤΡΑΜΠακιά, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.