Πόρτα στην Πολιτική

Η ώρα της Οικονομίας, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Η Κυβέρνηση κέρδισε τη μάχη στο υγειονομικό σκέλος της κρίσης. Η Ελλάδα αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως χώρα-πρότυπο για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού έχοντας ιδιαίτερα μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα, καλείται να δείξει του ίδιου μεγέθους αποτελεσματικότητα και για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κατάσταση στην οικονομία παραμένει δύσκολη. Ωστόσο, αν αποφύγουμε ένα «δεύτερο» γύρο καραντίνας, η βαθιά ύφεση του 2020 μπορεί να ακολουθηθεί από μία ισχυρή ανάπτυξη. Και τούτο γιατί η Ελλάδα βγαίνει νικήτρια από την υγειονομική μάχη. Η διεθνής εικόνα της χώρας μας έχει αναβαθμιστεί. Και αυτό είναι σημαντικό για τον τουρισμό. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έτσι εξουδετερώνονται οι κερδοσκοπικές επιθέσεις. Επίσης, η Κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων για την μείωση του κόστους παραγωγής, την καθιέρωση φορολογικών ελαφρύνσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ειδικότερα, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η επιτάχυνση των έργων υποδομής και η προώθηση ώριμων μεγάλων επενδύσεων όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, αποτελούν τους βασιούς πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα φορολογικά κίνητρα στοχεύουν κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας και να οθεί η δυνατότητα επιστροφής σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης το ταχύτερο δυνατόν. Προωθεί αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο νέος νόμος για το Περιβάλλον πρόκειται για μία μεγάλη τομή, καθώς προστατεύει το περιβάλλον και ταυτόχρονα διευκολύνει την ανάπτυξη με στόχο να αποτελέσει η Ελλάδα διεθνές πρότυπο πράσινης ανάπτυξης. Οι έξι τομείς που πρέπει να στηριχτούν για την επνακκίνηση της οικονομίας είναι: τουρισμός, μεταφορές, εξαγωγές, επενδύσεις, αποασχόληση και τράπεζες. Τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας θα είναι, βασικά κίνητρα για την τόνωση των επενδύσεων και βεβαίως την απασχόληση.

Η Ελλάδα έχει τώρα μια ευκαιρία να αναδιατάξει την παραγωγική της μηχανή, να προτάξει τον πρωτογενή τομέα και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της μεταποίησης, που θα συμπληρώσουν τα κενά του τουριστικού κλάδου. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές. Ειδικότερα:

Πρώτον: Η Ελλάδα πρέπει να θέσει ως βασική προτεραιότητα την προώθηση των επενδύσεων στην καινοτομία σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανατγωνιστικές και ισχυρές διεθνώς.

Δεύτερον: Να υιοθετηθούν φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για δικτυώσεις συμπράξεις και συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων, ώστε να αποκτήσουν ικανό μέγεθος παρουσίας στις διεθνείς αγορές.

Τρίτον: Να υπάρξει συστηματική στήριξη της μεταποίησης με επενδύσεις, απρόσκοπτες χωροθετήσεις σε βιομηχανικές περιοχές.

Τέταρτον: Να αξιοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις οι δυνατότητες τηλεργασίας και δικτυακών συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οτι η διεθνής εικόνα της χώρας έχει αναβαθμιστεί σε συνθήκες κρίσης. Η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής και αυτός ο παράγοντας έχει μεγαλή σημασία για τον τουρισμό και το διεθνές εμπόριο. Η Ελλάδα εκτιμάται οτι απαιτείται ισχυρό brand name το οποίο μπορεί να λειτουργήσει θετικά και στην προσέλκυση τουριστών.

Επίσης, πρέπει να στηριχθεί και η εστίαση. Και τούτο γιατί οι αναγκαίοι περιορισμοί που τίθενται για λόγους προστασίας της υγείας των πολιτών μπορεί να φέρουν λουκέτα στον κλάδο εστίασης. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί ο Φ.Π.Α στην εστίαση, τουλάχιστον στο 6%. Παράλληλα, να υπάρξει επιδότηση για το μη μισθολογικό κόστος, αλλά και ελαστικότερα κριτήρια για την δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Επίσης, πρέπει να μειωθεί σημαντικά το ύψος των ενοικίων που επιβάλουν οι δήμοι για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα. Επίσης, να ληφθούν μέτρα προαστασίας των θέσεων εργασίας λόγω της μερικής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης.

Συνεπώς, είναι τώρα η ώρα της οικονομίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι παραγωγικές μηχανές. Σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει και να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, ώστε να τονωθεί η αγορά. Η Ελλάδα, μέσα στην πανδημία κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο άυλο κεφάλαιο ανυπολόγιστης αξίας. Αυτή την υπεραξία καλούμαστε να την αναδείξουμε και να εισπράξουμε τα οφέλη της με τον καλύτερο τρόπο στην οικονομία, στις ξένες επενδύσεις, στην οικονομία, στις διεθνείς σχέσεις, στον τουρισμό. Είναι τώρα η ώρα της οικονομίας.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Στην από εδώ πλευρά του φράχτη (ΑΝΤΙ-Λόγος), του Βασίλη Κουτσίλα
Ας αξιοποιηθεί σωστά η τηλεόραση! (Προς την υπουργό Παιδείας), του Μάνου Στεφανίδη
Επιστολή Κούλογλου σε Σχοινά για Δοξιάδη και ρατσιστικές συμπεριφορές  

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.