Ανοιχτή πόρτα

Η χαμένη ευκαιρία,, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου. Επίσης, ήταν υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ

Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Έχουν χιλιοειπωθεί τα πάντα αυτό το διάστημα σχετικά με το νόμο για τον γάμο, την οικογένεια και την τεκνοθεσία, αλλά δεν είδα πουθενά γραμμένο το πολιτικό διακύβευμα και το στόχο της κυβέρνησης, εκτός της διάθεσής της να ψηφιστεί με ταχείες διαδικασίες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Έχω επανειλημμένως τονίσει ότι η παρούσα διακυβέρνηση έχει αναγάγει σε μέγιστη επιστήμη την επικοινωνιακή τακτική και έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να φέρνει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση και να αποπροσανατολίζει τον κόσμο.

Κυβερνά κατά συνέπεια με μόνο γνώμονα τα επικοινωνιακά τρυκ και δεν ασχολείται με κανένα ουσιαστικό θέμα, ούτε επιλύει κανένα πρόβλημα. Απλώς καταφέρνει συνεχώς να αφαιρεί επιχειρήματα από την αντιπολίτευση.

Έχω τη γνώμη λοιπόν ότι και η παρούσα διαδικασία ήταν ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι του επιτελείου του Πρωθυπουργού και από τα αποτελέσματα φαίνεται πως ήταν απολύτως επιτυχημένο, καθότι παγίδευσε για μια ακόμα φορά την αντιπολίτευση.

Σε μια στιγμή που είναι από όλες τις πλευρές στριμωγμένη (αγροτικό ζήτημα, καταλήψεις Πανεπιστημίων, ακρίβεια) με κορυφαίο ζήτημα την καταδίκη από το Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα, στρέφει το βλέμμα του ενδιαφέροντος προς ένα θέμα που αφορά ακριβώς αυτό, τα δικαιώματα.

Τι σημαντικό κατάφερε με αυτή τη κίνηση:

– Να παρουσιάζεται σε όλον τον κόσμο, παρά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, ως μία προοδευτική κυβέρνηση που φροντίζει για τα δικαιώματα

– Να διασπά την αντιπολίτευση που παρουσιάστηκε διχασμένη με αρνητικές ψήφους, αλλά και βροντερές αποχές

– Να καλύπτει με τις ψήφους της αντιπολίτευσης τις δικές του σημαντικές απώλειες και αντιδράσεις, που σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να ρίξουν μια κυβέρνηση. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο κορυφαίοι υπουργοί να μην ψηφίζουν νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να παραμένουν στη θέση τους, συνεχίζοντας το θεάρεστο έργο της φτωχοποίησης του λαού και του ξεπουλήματος του πλούτου της χώρας 

– Να επιβεβαιώνει στον ελληνικό λαό την πλήρη κυριαρχία του και να του αποστερεί το δικαίωμα στην ελπίδα

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι

Όταν διατεινόμαστε ότι έχουμε μία κυβέρνηση επικίνδυνη για τη χώρα, η οποία καταδικάστηκε πρόσφατα για την καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δεν της δίνουμε χείρα βοηθείας και άλλοθι, με αφορμή οποιοδήποτε νομοσχέδιο κι αν φέρει στη Βουλή.

Στεκόμαστε σταθερά και αταλάντευτα απέναντί της.

Τέτοιου είδους ευρεία συναίνεση, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, θα μπορούσε να δοθεί κατά τη γνώμη μου, στην περίπτωση που η χώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα  θα ετίθεντο σε κατάσταση πολιορκίας (άρθρο 48) ή σε εμπόλεμη κατάσταση και δημόσιο κίνδυνο ( άρθρο 183) και μόνο τότε. 

Κατά συνέπεια απέναντι σε μια τέτοια κυβέρνηση, δεν θα έπρεπε να δοθεί άφεση αμαρτιών για κανένα ζήτημα και με κανένα τίμημα. 

Αυτή η άμεση στήριξη της κυβέρνησης είναι και θα αποδειχτεί μέγα πολιτικό λάθος, αφού  σύντομα ( και ήδη το πράττει) θα το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. 

Για ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική δέσμευση, εξηγώντας τους ουσιαστικούς πολιτικούς λόγους της καταψήφισης, και να περάσει όταν θα απαλλάσσονταν η χώρα από το παρόν καθεστώς, με διαβούλευση και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία με σύνεση και σοβαρότητα κι όχι με επικοινωνιακούς όρους.

Αυτή τη χρονική στιγμή ήταν η μεγάλη ευκαιρία, κυρίως για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ( καθότι για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είχε το θέμα και προσωπικό χαρακτήρα) ενόψει μάλιστα των Ευρωεκλογών, να δοθεί το στίγμα ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση και να δοθεί η ελπίδα στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να απαλλαγεί από την παρούσα κυβέρνηση.

Πραγματικά πιστεύω ότι ίσως να μην παρουσιαστεί ξανά στο ορατό μέλλον  τέτοια μεγάλη πολιτική ευκαιρία.

 Εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα θέματα που απασχολούν τον μέσο πολίτη, αλλά και την πλειοψηφία του λαού, δεν είναι τα προαναφερόμενα (ακρίβεια, ενέργεια, ανεργία, εθνικά, πανεπιστήμια, κράτος δικαίου), αλλά αυτό που μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή.

Σε αυτήν την περίπτωση μάλλον δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία και δεν αντιλαμβάνονται τις προτεραιότητές της, που έχουν να κάνουν κυρίως με την επιβίωση αλλά και με την ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Έχω τη γνώμη ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή αν η κεντροαριστερή σοσιαλδημοκρατική παράταξη έδειχνε πολιτικά αντανακλαστικά , τοποθετούμενη κυρίαρχα και κάθετα απέναντι στο παρόν καθεστώς για κάθε θέμα, ( καταθέτοντας παράλληλα τις δικές του προτάσεις για τη στιγμή που θα έπαιρνε την διακυβέρνηση) η πλειοψηφία του ελληνικού λαού σύντομα θα την αγκάλιαζε και θα της έδινε ανέλπιστα μεγάλο ποσοστό στις επερχόμενες ευρωεκλογές

Χάθηκε πιστεύω μία μεγάλη και μοναδική ευκαιρία. Ελπίζω να μην είναι καθοριστική για το μέλλον της ευρείας προοδευτικής παράταξης, αλλά και της χώρας.

SHARE
RELATED POSTS
«Στιγμή Ηγεσίας» – “Leadership Moment”, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη η απόφαση του δικαστηρίου για τους Ροδίτη και Αλβανό ανθρωποκτόνους
Το αυτοκινητάκι και η 25η Μαρτίου, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.