Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η Φράου έρχεται…, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Λίγο πριν οι ναζί μπουν στην Αθήνα, ο εκφωνητής του ελληνικού ραδιοσταθμού, Κώστας Σταυρόπουλος, έλεγε… «Έλληνες Ψηλά τις Καρδιές!» και έκλεινε την τελευταία ελεύθερη εκπομπή με τα λόγια… «Προσοχή. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών, ύστερα από λίγο, δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα…».

Συνειρμοί για την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου η οποία έρχεται να επιθεωρήσει αλλά και να επιβάλλει τις επιθυμίες της σε μια ανίσχυρη εθνικά αποικία καθρεφτίζοντας έναν χώρο φασιστικής κυριαρχίας. Με την εξουσία της να επιθυμεί την απαρέγκλιτη ευθυγράμμιση-ρύθμιση των ανθρώπων σύμφωνα με τις φασιστικές προδιαγραφές της. Εξαλείφοντας έτσι το ανθρώπινο και αναπαράγοντας ουσιαστικά πανομοιότυπα ανδροειδή. Ανδροειδή που συγγενεύουν με άψυχα μηχανήματα, που έχουν απολέσει την ικανότητα αυτόβουλης έκφρασης.

Η επίσκεψη αυτή δεν είναι παρά μία ακόμη αυστηρή επιβολή των συμφερόντων της κυριάρχου, αλλά κυρίως η μόρφωση ενός περιβάλλοντος εθελούσιας συμμόρφωσης της γερμανικής πολιτικής μες σε μια δημοκρατική μάσκα. Για τους υπηκόους δεν απομένει τίποτε περισσότερο από το να γίνουν το αυστηρά καθορισμένο μόρφωμα του ανθρώπινου, δίχως τη δυνατότητα σκέψης και κυρίως δίχως τη δυνατότητα συναισθημάτων σε μία κατάσταση η οποία ταυτίζεται με το αντίθετο φαινόμενο της ζωής. Τη μη-ζωή, χωρίς αυτό να σημαίνει θάνατο μέσα σε ένα χωροχρονικό σύμπαν αδράνειας και υποταγής. Εκεί όπου το το ανθρώπινο -ή καλύτερα το ανθρωπόμορφο- αποτελεί το ευκολοκυβέρνητο πλοίο των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png  

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
“Τα Χριστουγεννιάτικα – 2012! (Christmas Collection-2012), του Γιώργου Σαράφογλου
Η φωτογραφία της εβδομάδας: Ανθρωπιά
Πανεπιστήμιο και κοινωνία, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.