Υγεία

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του ογκολογικού ασθενή – Επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη

στην υπηρεσία του ογκολογικού ασθενή

Επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ

Η καθοριστική συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη θεραπεία του καρκίνου βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου της ΑΚΟΣ με θέμα: «Νέα θεραπευτικά μονοπάτια για τον καρκίνο», το οποίο έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 16 & 17 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή επιστημόνων των ειδικοτήτων που προσφέρουν υπηρεσίες στον ογκολογικό ασθενή.

Όπως επισήμανε στην ομιλία της η Ογκολόγος/Ακτινοθεραπευτής και Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μειώσει στην ακτινοθεραπεία  κατά 60% τον απαιτούμενο χρόνο στη διαδικασία σχεδιασμού. Τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης εφαρμόζονται καθημερινά στην ακτινοθεραπευτική πρακτική, κυρίως στη δημιουργία συνθετικών εικόνων και στην επεξεργασία απεικονίσεων αξονικής και μαγνητικής ποζιτρονιακής τομογραφίας σε όλα τα όργανα του σώματος.

Όπως επισήμανε η Δρ. Κατσώχη, στόχος είναι και το να αξιοποιηθούν τα δεδομένα ηλεκτρονικού φακέλου υγείας των ασθενών, με βάση τα οποία η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει στην προθεραπεία και θα κατευθύνει τη συμπληρωματική φροντίδα του ασθενή προκειμένου να μειωθεί η  οξείας μορφής περίθαλψη (επισκέψεις έκτακτης ανάγκης και νοσηλεία) κατά την ακτινοθεραπεία και την χημειοακτινοβολία των ογκολογικών ασθενών.

Η συνέργεια ανοσοθεραπειας και ακτινοθεραπείας και η  αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος και του μικροβιώματος απασχόλησαν τους συνέδρους. Όπως τόνισε ο Παθολόγος Ογκολόγος Δρ. Θεόδωρος Τέγος, η ανοσοθεραπεία αποτελεί νέο όπλο στην αντιμετώπιση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Οι νέες ενδείξεις της ανοσοθεραπειας για το ΜΜΚΠ αφορούν πλέον και τα αρχικά στάδια της νόσου ως νεοεπικουρικη θεραπεία.

Στη φροντίδα των πυκνών μαστών, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της διάγνωσης στη μαστογραφία, εστίασε η Ιατρός Ακτινολόγος – Ειδική Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού Δρ. Αθήνα Βούρτση. Όπως επισήμανε στην επιτυχή διάγνωση συμβάλλουν πλέον εκτός από τη μαστογραφία και η τομοσύνθεση με υπερηχογράφημα ή με μαγνητική μαστογραφία.

Στον καθοριστικό ρόλο της έγκαιρης διάγνωσης που συχνά διασφαλίζει την πλήρη ίαση του ογκολογικού ασθενή αναφέρθηκε η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Νευροενδροκρινων Όγκων Δρ. Ματίνα Δεμίρη ενώ η αναισθησιολόγος  Γεωργία Κωνσταντοπούλου ανάλυσε τις προσδοκίες που καλλιεργεί στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών η επίσημη πλέον διάθεση των καναβινοιειδών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και  οι νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση με μεγαλύτερη επιτυχία, ασθενών με καρκίνο του μαστού. Όπως υπογράμμισε η Μοριακή Βιολόγος – Κυτταρογενετίστρια Λινα Φλωρεντιν, σε όλες τις ασθενείς και ανεξαρτήτως οικογενειακού ιστορικού, διαφαίνεται η αναγκαιότητα της εξ’ αρχής διερεύνησης μεταλλάξεων σε γονίδια που προδιαθέτουν ή και οδηγούν στη ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.  Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες προκειμένου να αναπτυχθούν ομοιόμορφα και ολοκληρωμένα πρωτόκολλα για την εξαρχής και ταυτόχρονη μοριακή διερεύνηση ανίχνευσης μεταλλάξεων τόσο  στα γαμετικά τους κύτταρα όσο και στο όγκο.

Οι σύνεδροι συμφώνησαν στο ότι το μονοπάτι της ίασης οδηγεί πλέον στην εξατομικευμένη ιατρική, σε θεραπείες που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασθενή ακόμη και για τον ίδιο τύπο καρκίνου.

Και λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ

Το έργο της ΑΚΟΣ επιστημονικό και κοινωνικό. Αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο προωθώντας έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και αφετέρου στηρίζει  ογκολογικούς ασθενείς και αποθεραπευμένους. Με τις επιστημονικές ημερίδες της ενισχύει τον διάλογο των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή ενώ με έρευνες που διενεργεί αποτυπώνει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε κρίσιμα θέματα υγείας.  Η ΑΚΟΣ προσεγγίζει τον ασθενή ολόπλευρα. Δεν εστιάζει  μόνο στο πρόβλημα υγείας αλλά και στο περιβάλλον του ασθενούς γι’ αυτό και τις δράσεις της ενισχύουν πολλές ειδικότητες ( ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α)

SHARE
RELATED POSTS
Δρ Δέσποινα Κατσώχη: “Αυτός που αγαπώ, μού είπε πως με χρειάζεται” – Α’ βίντεο για την αξία της πρόληψης
Χειμώνας και διατροφή: θωρακίστε τον οργανισμό σας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.