Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Η συνέχεια της Διοίκησης και τα πισωγυρίσματα, του Δρος Βασίλη Μαστρoγιάννη

Spread the love

Οκ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

   Το 2013 με τον νόμο  4155/2013 θεσμοθετήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, καθότι η Πολιτεία αντελήφθη ότι οι μεμονωμένες δράσεις οι αποσπασματικές ενέργειες και οι παλιές νοοτροπίες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της παραοικονομίας, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις της προηγούμενης δεκαετίας από τα όργανα της ΕΕ, αλλά και από τις Ελληνικές υπηρεσίες ξεπερνούσε το 25% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Τα ποσοστά της παράνομης οικονομικής δραστηριότητας είναι αυτά που θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στο εθνικό προϊόν βάσει της εθνικολογιστικής πρακτικής, πλην όμως για διάφορους λόγους δεν καθίσταται δυνατό να καταγραφεί από τις αρμόδιες στατιστικές υπηρεσίες μετρήσεως.

Μέχρι το 2015 για λόγους που δεν είναι αντικείμενο του παρόντος, υπήρχαν μηδενικά αποτελέσματα και μηδενικοί έλεγχοι από το Κέντρο. Μετά την  ενεργοποίησή του το 2016 άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα κι έτσι κρίθηκε ότι απαιτείται περαιτέρω η αναβάθμισή του, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, κάτι που έγινε πράξη με το άρθρο 100 του Ν 4497/2017.

Τα επίσημα στοιχεία της τριετίας 2016- 2018 ( τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα) δικαίωσαν αυτή την επιλογή και απέδειξαν τη συστηματική δουλειά που έγινε σε ποσοτικό επίπεδο αρχικά, αλλά κυρίως σε ποιοτικά χαρακτηριστικά στη συνέχεια, όταν είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών.

Η διυπηρεσιακή συνεργασία εκείνη την περίοδο έγινε πράξη και η λειτουργία του συντονιστικού κέντρου απετέλεσε πρότυπο συνεργασίας.

Με δεδομένες τις εγγενείς αδυναμίες και τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, τα μειωμένα μέσα και πόρους, καθώς και της διαμορφωθείσης νοοτροπίας των περιχαρακώσεων κάθε υπηρεσίας που καλλιεργήθηκε δεκαετίες τώρα στο δημόσιο, αναπτύχθηκε και καλλιεργήθηκε στον μέγιστο δυνατό βαθμό η κουλτούρα και η νοοτροπία συνεργασίας.

Αυτό όλο το κλίμα ανέπτυξε το συντονιστικό κέντρο με όραμα, σταθερά βήματα, στρατηγική, σύγχρονες μεθόδους μάνατζμεντ και κυρίως με καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και άριστων διαπροσωπικών σχέσεων και κατάφερε να δημιουργήσει μία μικρή όαση διαλειτουργικότητας, που ήταν πρωτοπόρα και πρότυπο ακόμα και για ομοειδείς υπηρεσίες άλλων κρατών όπως αναφέρθηκε με έμφαση από τους εκπροσώπους του WIPO στη Γενεύη τον Σεπτέμβρη του 2019.

Φυσικά δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς  ότι λύθηκε το πρόβλημα του παραεμπορίου εκείνη την περίοδο, αλλά δημιουργήθηκε μια βάση στην οποία έπρεπε η Πολιτεία συνεχώς να χτίζει και να εκσυγχρονίζει.

Αντίθετα με ένα νομοσχέδιο προ ημερών το Συντονιστικό Κέντρο καταργείται και δημιουργείται μια νέα υπηρεσία και ΄΄ξανά απ΄ την αρχή΄΄. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μαζί με το Κέντρο θάβεται βαθειά στη γη και η παρακαταθήκη της συνεργασίας των Υπηρεσιών που με τόσο κόπο χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Όλες οι Επιστημονικές Επιτροπές από τη δεκαετία ακόμη του 1950 διαπίστωναν τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης και μεταξύ των άλλων επισήμαναν ότι η συνεχής μεταβολή των προτεραιοτήτων, των δομών και των στοχεύσεων μιας υπηρεσίας ανάλογα με την αλλαγή των Κυβερνήσεων και πολλές φορές με την απλή αλλαγή Υπουργού, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην αποτελεσματικότητά της. Πρότειναν δε μακροπρόθεσμη και μακρόπνοη  χάραξη στρατηγικής πάνω στους άξονες της οποίας θα προσέθεταν ή θα αφαιρούσαν στοιχεία, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής και των διαμορφωθεισών συνθηκών.

Αυτό κατάφερε να δημιουργήσει το Κέντρο με τον τριετή στρατηγικό προγραμματισμό του 2018 και άνοιξε ένα ΄΄παράθυρο ευκαιρίας΄΄ στο μέλλον της αντιμετώπισης του παραεμπορίου. Δυστυχώς αυτό το παράθυρο έκλεισε ερμητικά και είναι βέβαιο ότι σε λίγο η οσμή της μούχλας και της κλεισούρας θα κυριαρχήσει στο πρώην φωτεινό δωμάτιο.

Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι μια υποτίθεται ΄΄φιλελεύθερη κυβέρνηση΄΄ αποκλείει τους φορείς της Αγοράς από το κέντρο αποφάσεων και χάραξης πολιτικής για ένα θέμα που τους ταλανίζει δεκαετίες τώρα. Με το προηγούμενο καθεστώς εκπρόσωποι από τα επιμελητήρια, τους εμπορικούς συλλόγους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετείχαν στην λήψη αποφάσεων και τη χάραξη στρατηγικής.

Οι έμποροι, οι εμπορικοί σύλλογοι, τα επιμελητήρια, οι μικροεπαγγελματίες ξέρουν τις μαύρες τρύπες της παραοικονομίας και είναι οι πρώτοι που θέλουν ένα υγειές εμπόριο, έναν υγιή ανταγωνισμό, ένα καθαρό παιχνίδι της αγοράς.

Είχαν ενταχθεί στον πυρήνα των ελεγκτικών μηχανισμών έγιναν συνεργάτες και πολύτιμα εργαλεία προκειμένου να πετύχει η Πολιτεία τους στόχους της. Αυτοί ξέρουν την Αγορά αυτοί θα έφερναν την πληροφόρηση, θα έδιναν τις χρήσιμες προτάσεις τους, θα συνέβαλαν στην ολιστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Εκτός αυτού καταργείται και η θεσμική συνεργασία με τις Περιφέρειες και τις υφιστάμενές των υπηρεσίες που θα απογείωναν τους στοχευμένους, προγραμματισμένους και έκτακτους ελέγχους σε όλη την επικράτεια και θα λειτουργούσαν σαν το αποκεντρωμένο χέρι της κεντρικής διοίκησης, επί τη βάσει ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού πλαισίου, όπως προαναφέρθηκε.

Ίσως θα έπρεπε κάποιος να μιλήσει στους αρμοδίους για την ΄΄συνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης΄΄ που πρέπει απερίσπαστη να συνεχίζει το έργο της όταν αυτό κρίνεται επιτυχημένο και να μην επηρεάζεται από τις πολιτικές αλλαγές.

Ξεκαθαρίζω βεβαίως για να μην παρεξηγηθώ από τους ΄΄γνώστες΄΄ του θέματος ότι δεν είναι θέμα προσώπων, (αν και τα πρόσωπα σε μια αναχρονιστική και γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στο να πετύχει μια εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση), αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η διατήρηση της φιλοσοφίας και της στρατηγικής ενός πετυχημένου μοντέλου.

Η Δημοκρατία, η συμμετοχή, οι συνεργασίες δεν είναι όροι κενοί περιεχομένου, αλλά αποτελούν τις βάσεις για ένα σύγχρονο Κράτος.

Σήμερα που σε όλο τον κόσμο έχουν επιλεγεί σύγχρονες μέθοδοι διοίκησης, πληροφορικής διασύνδεσης και επιχειρησιακής δράσης (management, risk analysis, case management tool, intelligence tool  κλπ) εμείς επιλέγουμε να γυρίσουμε πίσω και μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες από κάθε άποψη συνθήκες.

Κρίμα!!!

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Με τα μάτια του Mr.Dijsselbloem!, του Γιώργου Σαράφογλου
Στέργος Παρδαλός: «Κάθε μέρα είναι πρωταπριλιά για τον κ. Χατζημάρκο και την παρέα του»-Βιολογικός καθαρισμός και λύματα
Δημήτρης Κατσούλας
Η επιβίωση είναι κατάντια και δεν μου ταιριάζει, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.