Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η παραφροσύνη της εξουσιαστικής Ελίτ, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι χωρίζει τους απλούς πολίτες από αυτό που ονομάζουμε Εξουσία και εξουσιαστική Ελίτ; Υπάρχει μια βασική διαφορά που πρέπει να κατανοήσουμε. Όταν καθημερινά ζούμε από πρώτο χέρι όλα όσα έχει επιφέρει αυτή η πανώλη που μας φύτεψαν οι εξουσιαστές μας, όταν ακούμε από τους φίλους και τους γείτονες αυτή την σκληρή και άθλια πραγματικότητα αν είστε σαν εμένα, θα είστε τρομοκρατημένοι με την ιδέα μιας δικής σας λιμοκτονίας, θα συμπάσχετε βαθιά με εκείνους που υποφέρουν πρώτοι – μέχρι στιγμής – από αυτή την σκληρή «μοίρα» και κάνετε κάποια προσπάθεια (όποια αντέχετε) για να τη βελτιώσετε ή να την αλλάξετε. Αυτό το κάνετε, επειδή αισθάνεστε ενσυναίσθηση, συμπάθεια και συμπόνια. Το κάνετε αυτό, γιατί αντιλαμβάνεσθε την αδικία και θέλετε να μπείτε σε κάποια δράση, τουλάχιστον, να το αλλάξετε. Ταυτίζεστε με τους συνανθρώπους σας που υποφέρουν.

Πιστεύετε ότι τα μέλη της εξουσιαστικής ελίτ συμμερίζονται αυτήν την αντίληψή σας (η οποία διαμορφώνεται από ενσυναίσθησή σας, τη συμπάθεια και συμπόνια); Τελικά, ποιος είναι φυσιολογικός: εσείς ή αυτοί; Συμπεριφέρονται και αλληλεπιδρούν όπως θα κάνατε εσείς; Έχουν την ίδια οπτική με τη δική σας, με τι μπορεί να μοιάζει μια επιθυμητή ανθρώπινη κοινότητα στη βάση των αξιών όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ισότητα, η δικαιοσύνη; Όχι. Δεν έχουν την ίδια οπτική με τη δική σας. Είναι τρομοκρατημένοι και μισούν τον εαυτό τους, αλλά, επειδή ασυνείδητα καταστέλλουν την επίγνωση αυτού του τρόμου και αυτού του μίσους προς τον εαυτό τους, το προβάλλουν ως φόβο και μίσος κατά της «νομιμοποίησης» ομάδων θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεροκαματιάρηδων και των «φτωχών». Και αυτός είναι ο λόγος που δεν νοιάζονται, ο λόγος για τον οποίο τα άτομα αυτά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι η συσσώρευση πλούτου και πόρων δεν μπορεί να τους παρέχει ασφάλεια, ιδιαίτερα στον κόσμο που έρχεται. Δεν είναι ικανοί να κατανοήσουν ότι η αληθινή ασφάλεια είναι αποτέλεσμα υγιών ανθρώπινων σχέσεων. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν ενώνουν τις προσπάθειές τους για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, να εξασφαλίσουν διανεμητική δικαιοσύνη για όλους και να εκταμιεύσουν τον πλούτο σε εκείνους με τη μεγαλύτερη ανάγκη, ως μέτρο της δέσμευσής τους για τη δημιουργία ενός ανθρώπινου κόσμου με βάση την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Τραγικά, κάθε μέλος αυτής της ελίτ, καθώς και οποιοσδήποτε από τους πληρωμένους διεκπεραιωτές τους στην επαγγελματική τάξη (όσοι δηλαδή ενεργοποιούν τα παραβατικά νομοθετικά πλαίσια που διευκολύνουν την εκμετάλλευση των απλών ανθρώπων) ουσιαστικά μη μπορώντας να διαχειριστούν τον φόβο και το αυτό – μίσος τους στρέφονται εναντίον οποιοδήποτε μπορεί να το ξεσκεπάσει να το αφήσει γυμνό αληθινό – χωρίς φτιασίδια – στα μάτια της ανθρώπινης κοινωνίας. Είναι όλοι αυτοί που αναλαμβάνουν την διαχείριση της εκμετάλλευσης, ακόμη και οι ακαδημαϊκοί που τα αιτιολογούν, και οι δικαστές και οι δικηγόροι που τα υπερασπίζονται καταστέλλοντας τους αντιπάλους, ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι που σκεπάζουν την αλήθεια. Έτσι θα σας οδηγήσουν στην ίδια με αυτούς ασθένεια, το ΜΙΣΟΣ. Θα μισήσετε τον συνάδελφό σας, τον γείτονά σας, τα παιδιά, τους άλλους, την άλφα ή την βήτα κοινωνική ομάδα και στο τέλος τον ίδιο σας τον εαυτό. Και αυτό το μίσος εξ αιτίας του φόβου σας θα τους διατηρήσει στην εξουσία που τόσο φοβούνται να χάσουν.

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png  

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σύμη: η Πυργοδέσποινα της Δωδεκανήσου, της Τζίνας Δαβιλά [160 φωτό]
Ο δικός μας Τζορτζ, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Κόκκινη κλωστή δεμένη…, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.