Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Η ΠΑΝΑΚΕΙΑ αναλαμβάνει την Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση εφήβων και νέων στην Ρόδο – Η δομή θα λειτουργήσει εντός 2022

Spread the love

Ο Δρ. Πλατής Αναστάσιος είναι Ψυχίατρος, ιδρυτής και Πρόεδρος της ΠΑΝΑΚΕΙΑ. Το βιβλίο του «Δρομολόγιο-Δρ Αναστάσιος Πλατής, ο Ψυχίατρος, ο Πολιτικός, ο Άνθρωπος» διατίθεται από τα γραφεία της ΠΑΝΑΚΕΙΑ δωρεάν. 

 

Στη δημιουργία μίας νέας πρότυπης μονάδας ψυχικής υγείας στη Ρόδο, η οποία θα αφορά κυρίως στον νέο πληθυσμό, με στόχο την πρόληψη, πρόκειται σύντομα  να προχωρήσει η Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και ενηλίκων «Πανάκεια» στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» της Δράσης «Μεταρρύθμιση του Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Συγκεκριμένα η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφορούσε τη δημιουργία και λειτουργία οκτώ (8) νέων μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στην Ελλάδα και το συγκεκριμένο έργο για την περιοχή της Ρόδου κατόπιν αξιολόγησης ανατέθηκε στην εταιρεία «Πανάκεια» με βασικά κριτήρια την τεχνογνωσία και την ενεργή παρουσία της στη Ρόδο στο τομέα της ψυχικής υγείας, καθώς ήδη λειτουργεί επτά άλλες μονάδες ψυχικής υγείας (Ξενώνας ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Μελίτη, προστατευμένα διαμερίσματα «Αργολίδα» και «Εν πλω», Κέντρο Ημέρας «Κορωνίς», «Πανάκεια κατ’ οίκον», Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης ασθενών με άνοια «Αρσινόη» και Ιατρείο μνήμης.

Η «Πανάκεια» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2003, δημιουργώντας  τις ρίζες της από το 1979 με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η εταιρεία εργάζεται με τον πληθυσμό για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας και προωθεί την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, την κοινωνική ενσωμάτωση και την απασχόληση ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, ενισχύοντας τον σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση και την ισοτιμία τους ως πολίτες. Ένα έργο στραμμένο πάντα στο αύριο.

Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση αποτελεί το πρώτο θεμέλιο μιας νέας μεταρρύθμισης στην ψυχική υγεία που φιλοδοξεί να ανατρέψει την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των σοβαρών ψυχικών ασθενειών. Συνιστά παρέμβαση κατά τη γένεση των ψυχικών διαταραχών στα πρώτα μετεφηβικά χρόνια με ήπιες μεθόδους μακριά από νοσοκομεία, μέσα στην κοινότητα και στο περιβάλλον του πάσχοντος από ομάδα ειδικών. Οι πρώτες βάσεις αυτής της νέας προσέγγισης που αποτελεί παγκόσμια βάση, έχουν τεθεί και στην Ελλάδα, καθώς οι πρωτοποριακές αυτές υπηρεσίες έχουν ήδη νομοθετηθεί και στην χώρα μας από το Υπουργείο Υγείας.

 Η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση συνιστά μία πλήρη, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη, εξωστρεφή και κοινοτικά προσανατολισμένη κλινική προσέγγιση, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχωτικών διαταραχών στα αρχικά τους στάδια, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εξέλιξή τους και να αποτραπούν ή να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπών, ενισχύοντας παράλληλα τη βελτίωση της λειτουργικότητας των νέων ασθενών και την ένταξη και επάνοδό τους στο εργασιακό, εκπαιδευτικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

SHARE
RELATED POSTS
Ευχές από τον τ. Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο
Ηλίας Καραβόλιας
Δωρεάν σενάριο στα ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ με τον Ηλία Καραβόλια από 8-20/12
Πέφτει σήμερα η αυλαία για το “Ποιος σκότωσε τον William” της “ΠράΞις”- Αξίζει να γελάσετε!, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.