Πόρτα στην Πολιτική

Η νύχτα των πολλών νικητών, του Λουκά Βελιδάκη

Spread the love

Ο Λουκάς Βελιδάκης είναι Δημοσιογράφος. 

Δύσκολα βρίσκεις χαμένο- ηττημένο στην εκλογική νύχτα της 7ης Ιουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ισχυρή εντολή και πλέον, έχοντας μια σχετικώς άνετη αυτοδυναμία (158 έδρες με 39,85%), είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Έπεισε πολίτες που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ ΝΔ να τον εμπιστευτούν και καλλιέργησε προσδοκίες που πρέπει να τις φέρει σε πέρας. Οι οιωνοί είναι θετικοί για εκείνον.

Οι προβλέψεις έδιναν ποσοστό περί το 40%, λίγο πάνω, λίγο κάτω- ως εκ τούτου έπεσαν μέσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και δη ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνουν από μια δύσκολη εκλογική διαδικασία ηττημένοι μεν, ισχυροί για την επόμενη ημέρα ωστόσο. Το 31,53% δεν ήταν αναμενόμενο και εξέπληξε ακόμα και οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς κατορθώνει να αναδειχθεί ως ο ισχυρός δεύτερος πόλος και, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός, θα επιδιώξει να ανοίξει το κόμμα, σε ένα εγχείρημα σοσιαλδημοκρατικού μετασχηματισμού του.

Οι προβλέψεις έδιναν ποσοστό περί το 28%, ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ τις διέψευσε και ανήκει στους νικητές.

Το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά δεν πέτυχαν το περιπόθητο διψήφιο ποσοστό, κράτησαν όμως την 3η θέση με άνεση και συγκέντρωσαν 8,09%, παρά τις εκτιμήσεις ότι μετά την εκπαραθύρωση Βενιζέλου το ποσοστό τους θα πέσει ακόμα και κάτω από 6%. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το ΚΙΝΑΛ απέναντι στον (ισχυρό) ΣΥΡΙΖΑ που θα επιδιώξει την αφαίμαξη του. Η Φώφη, ωστόσο, μοιάζει να άντεξε, άρα κατατάσσεται ανάμεσα στους νικητές.

Το ΚΚΕ είναι ό,τι πιο σταθερό υπάρχει στο πολιτικό μας σύστημα, άρα το 5,31% ήταν αναμενόμενο.

Βελόπουλος και Βαρουφάκης ανήκουν στους νικητές της βραδιάς, καθώς κατάφεραν την είσοδο των προσωποκεντρικών κομμάτων τους στη Βουλή, παρά την πίεση που δέχθηκαν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως.

Και, τέλος, μεγάλος νικητής της βραδιάς είναι η Δημοκρατία, καθώς εκτός Βουλής με 2,93% μένει το νεοναζιστικό μόρφωνα της Χρυσής Αυγής.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
neasmirni_6.jpg
Θεοδωράκης: “Τις συνεργασίες τις αποφασίζει ο λαός, όχι οι πολιτικοί”
Ο κ. Σχοινάς είναι πλέον Ευρωπαίος Επίτροπος και όχι αφισοκολλητής του Μητσοτάκη. Ας το πάρει απόφαση!, του Κώστα Αρβανίτη
Η Αριστερή καθυστέρηση: το κόκκινο φανάρι της Ιστορίας, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.