Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η Νέδουσα βιώνει οικολογικό έγκλημα, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

 

Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς (ο τουρκοφάγος), μέγας επαναστάτης και αγωνιστής του’ 21. Και που δεν πολέμησε! Φέρεται ότι γεννήθηκε στο Λεοντάρι, στα σύνορα Μεσσηνίας με την Αρκαδία, όμως ένα εντυπωσιακό μνημείο του βρίσκεται στην Νέδουσα του Ταϋγέτου, εκεί όπου υπάρχει ακόμη το σπίτι του. Του αγίου Νικήτα σήμερα, είναι βέβαιο πως οι λιγοστοί κάτοικοι θα εναποθέσουν στεφάνι και ο ιερέας θα τιμήσει (μαζί με τον εορτάζοντα άγιο) τον σημαντικότερο δημότη αυτού του υπέροχου μεσσηνιακού χωριού.

Για να βρεθείς στη Νέδουσα, ανηφορίζεις  τον υπέροχο παλαιό δρόμο Καλαμάτας-Σπάρτης (αυτόν που πληγώθηκε πολύ τον περασμένο χειμώνα από κατολισθήσεις) και πριν την Αρτεμισία κατηφορίζεις αριστερά. Μετά από κάπου εφτά χιλιόμετρα πλάϊ στα νερά του Νέδοντα (που πηγάζει από εκεί κοντά) βρίσκεσαι στον ιερό τόπο. Πριν φτάσεις στην κεντρική πλατεία, ένα μικρό εκκλησάκι στο δεξί σου χέρι σου κινεί την περιέργεια, γιατί είναι χτισμένο «στο πουθενά», κάτω από πλατάνια και πλάϊ στο νερό που κυλάει ήρεμα με προορισμό τον μεσσηνιακό κάμπο. Αυτό το εκκλησάκι, το έχτισε –τιμώντας τη μνήμη του αγίου Παϊσίου- με την βοήθεια πιστών ο νεαρός εφημέριος Βασίλης Βεργινάδης, καθ’ υπόδειξη οράματος που σημάδεψε την ζωή του και στερέωσε για τα καλά την πίστη του στα Θεία.

Όταν σταμάτησα για να τον χαιρετήσω, πρόσεξα μια ιδιαίτερη λύπη στα μάτια του  και ένα πάθος στη φωνή του, αλλά τι να το κάνεις; Μετά από σύντομη ενημέρωση για το πρόβλημα που έχει προκύψει, θεώρησα χρήσιμο να καταθέσω από αυτή την γωνιά  το παράπονό του:

«Όταν χτίσαμε τον μικρό ναό τον σκέπαζε  η υπέροχη σκιά από αιωνόβια πλατάνια. Σήμερα αυτά τα πλατάνια μπορείτε να τα δείτε σκελετούς. Πέθαναν από ένα μικρόβιο που έχει τη ρίζα του στα σκουπίδια της Καλαμάτας. Αν δεν ενεργοποιηθεί η δημοτική Αρχή ώστε να κλείσει την παράνομη χωματερή στον Μαραθόλακα, η Νέδουσα είναι τελειωμένη. Γυρίζοντας, προσέξτε στις όχθες του ποταμού. Τα πεθαμένα πλατάνια είναι αμέτρητα και η καταστροφή σύντομα θα φτάσει στην πρωτεύουσα. Φωνάζουμε αλλά ουδείς μας ακούει. Και το πρόβλημα δεν είναι…σημερινό. Χρειάστηκε πάνω από εικοσαετία για να δημιουργήσει τον θάνατο των δέντρων και να δηλητηριάσει τα νερά».

Όπως εξήγησε ο γέροντας, στην εν λόγω κοντινή χωματερή, έρχονται και ρίχνουν τα καλαματιανά σκουπίδια δεκάδες απορριματοφόρα καθημερινά. Με τις βροχές, τα μικρόβια καταλήγουν στα νερά της Νέδουσας και καταστρέφουν την χλωρίδα, κυρίως όμως ρίχνουν –μια για πάντα- τα φύλλα των πλατάνων. Φοβάμαι πως οι εκάστοτε δήμαρχοι της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας γνωρίζουν το οικολογικό έγκλημα αλλά σωπαίνουν, απλά επαναλαμβάνουν κάθε προεκλογική περίοδο διάφορες υποσχέσεις. Τις οποίες ξεχνούν μετά την…ορκωμοσία τους!

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Το αυτοκινητάκι και η 25η Μαρτίου, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Πολιτικά αποβράσματα…, του Νίκου Ζέρβα
“Τσίπρας ο Καταστροφέας” ή “…και του στραβού το δίκιο”!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.